Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon D3100

Nikonovi vstopni modeli DSLR so nadvse priljubljeni, predvsem zaradi ugodne cene, pregovorne kakovosti ohišja te znamke, pa tudi zaradi enostavne rabe in vgrajenega vodiča, ki je v to vrsto Nikonovih aparatov vgrajen že nekaj generacij. Nikon D3100 ni nobena izjema, razlika je le ta, da tokrat cena ni tako nizka, kot bi pričakovali.

Je pa novih kar nekaj možnosti, in sicer je ena izmed najpomembnejših v Nikonov vstopni model prvič vgrajeni živi predogled slike, zaradi česar so aparatu pri Nikonu lahko dodali tudi zajemanje visoko ločljivih videoposnetkov. Aparat omogoča zajemanje v polni visoki ločljivosti 1080p pri 24 sličicah na sekundo, kakovost videa pa je za ta razred aparata zelo dobra. Poleg tega omogoča tudi ostrenje med živim predogledom in tudi med zajemanjem samega videa, zaradi česar bo družinskim očetom lahko dodobra nadomestil tudi videokamero.

Aparat že na prvi pogled deluje bolj resno od predhodnika, saj je njegovo gumirano držalo veliko bolj kakovostno kot tisto pri modelu D3000, poleg tega ima tudi gumirani del, namenjen palcu desne roke. Zaradi tega je tudi enoročno fotografiranje in zajemanje videa veliko udobnejše in aparat v tem primeru sedi v roki dovolj čvrsto. Kljub temu je nadzor nad funkcijami aparata še vedno nekoliko okrnjen, saj smo pogrešali namenske tipke za nadzor nad občutljivostjo ISO, belino in vrsto ostrenja, ki jih nadomešča le ena, ki ji lahko določimo namen. Prav tako aparat nima možnosti predogleda globinske ostrine, se pa lahko pohvali z enostavnim nadzorom nad bliskavico, s pomočjo kolesca in daljšega pritiska na tipko za odpiranje bliskavice. Olajšan je tudi nadzor nad hitrostjo zajemanja posnetkov, na novo je dodan tihi način, na zadnji strani aparata pa najdemo tudi novo stikalo za prehod v način živega predogleda in tipko za zajemanje videa.

Active D-Lightening omogoča posvetlitev senc in deluje dobro in diskretno tudi v samodejnem načinu.

Novo je tipalo, ki omogoča 14 megapik ločljivosti in občutljivost ISO 3200, ki jo lahko programsko razširimo vse do ISO 12800. Zrnatost fotografij je majhna in celo boljša od tiste pri polprofesionalnem modelu D300s, kar je impresivno, pa čeprav je dinamični razpon nekoliko manjši.

Omogočena je tudi možnost uporabe dodatnega sprejemnika GPS, ki po potovanjih znatno olajša ugotavljanje, kje je bila določena fotografija zajeta.

Cena se je nekoliko zvišala, saj bomo za aparat vstopnega razreda skupaj s solidnim objektivom standardnega razpona odšteli slabih 600 evrov. Za ta denar dobimo veliko bolj resen vstopni aparat D-SLR, kot je bilo to pri Nikonu v navadi doslej, saj z nekaj omejitvami omogoča široko področje rabe. Zanesljivo delovanje avtomatike omogoča zajemanje kakovostnih posnetkov tudi manj veščim uporabnikom, glede na kakovost tipala in vsega zgoraj naštetega pa je cena zelo na mestu.

Nikon D3100

Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 4608 × 3072, 3456 × 2304, 2304 × 1536.

Tipalo: Efektivno 14,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 599 EUR (ohišje in objektiv AFS 18-55 VR F3,5-5,6).

Za: Enostavno upravljanje, kakovost ohišja, živi predogled in video polne visoke ločljivosti, visoka občutljivost ISO in šum.

Proti: Dostopnost funkcij na ohišju, ločljivost zaslona, visoka, pa četudi upravičena cena v primerjavi s predhodnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji