Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Februar 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon D200

V Nikonovi ponudbi digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov (SLRjev) smo skoraj tri leta in pol čakali na izboljšanje modela v srednjem razredu. V tem času je podjetje ponujalo le model D100, ki je sicer zmogljiv fotoaparat, a tehnološko zastarel. Vrzel so pred dvema letoma poskušali zapolniti z modelom D70, a ta je kljub boljšim ali enakim tehničnim zmogljivostim sodil bolj v spodnji razred. Ta je pred slabim letom dobil tudi izboljšan D70s, pravega naslednika D100 pa smo dočakali šele konec lanskega leta z modelom D200. Ker je D200 v primerjavi z D100 doživel silno veliko sprememb, ga skorajda lahko postavimo ob bok profesionalnemu modelu D2X. No, ta je z nekaterimi boljšimi in zmogljivejšimi rešitvami še vedno boljša izbira za profesionalce.

Ohišje D200 je zdaj zaščiteno pred vremenskimi vplivi in v celoti kovinsko. To je povečalo težo fotoaparata brez objektiva na dobrih 930 gramov, a kljub temu leži v roki nadvse prijetno in je ne utruja. Kolesca in gumbi za upravljanje fotoaparata so na običajnih mestih, kot smo vajeni pri Nikonovih modelih. Na levi strani so gumbi za nastavljanje beline, vrednosti ISO ter ločljivosti in kakovosti posnetka, pod njimi pa je običajno kolesce za izbor zaporednega slikanja. Na desni strani kraljuje velik LCD zaslonček z informacijami o fotografiranju, spredaj pa so sprožilo, gumb za izbiro načina fotografiranja in gumb za korekcijo osvetlitve. Tudi na zadnji strani so postavitve podobne kot pri drugih Nikonovih modelih, kot novost pa omenimo ročico za odpiranje vratc reže za pomnilniško kartico. LCD pregledovalnik zdaj meri 2,5 palca, večja pa je seveda tudi ločljivost z 230.000 pikami. Fotoaparat poganja zmogljiv litijev akumulator, za daljše zahtevnejše delovanje pa si lahko omislimo dodatno (novo) držalo z dvema akumulatorjema. Prek menuja si lahko tudi ogledamo zelo natančne informacije o napolnjenosti in stanju akumulatorja. Za povezavo fotoaparata z računalnikom nam je zdaj na voljo USB 2.0, možno pa je priključiti tudi brezžični oddajnik WT-3 in GPS napravo.

Pričakovali smo, da bo v D200 vgrajeno enako tipalo CMOS kot D2X. Namesto njega je vgrajeno tipalo tipa CCD z ločljivostjo 10,2 milijona pik velikosti 23,6 × 15,8 milimetra. Povečava goriščnice še naprej ostaja pri faktorju 1,5. Kljub visoki ločljivosti so zelo dobro poskrbeli za hitro obdelavo posnetkov in zapisovanja. Tako je možno posneti serijo 37 posnetkov v JPG in 22 v zapisu RAW. Nastavljanje digitalnega dela poteka prek štirih zelo obsežnih skupin menujev, zaradi velike razvejenosti pa nam je na voljo tudi hiter priklic zadnjih izbranih postavk. Shranimo lahko štiri različne nastavitve fotografiranja in štiri nastavitve posebnih funkcij, za lažje razumevanje nekaterih nastavitev pa je na voljo tudi tipka za pomoč. Kakovost posnetka je na najvišji ravni, s širokim tonskim in barvnim razponom, brez barvnega zamika proti modremu odtenku, ki ga lahko opazimo pri nekaterih Nikonovih modelih. Posnetku lahko nastavimo ostrino, kontrast, barvno nasičenost in zamik, na voljo pa je tudi šest prednastavitev. V običajnih svetlobnih razmerah je šum pri ISO 1600 povsem neznaten, za dodatno odstranjevanje pa so poskrbeli še z algoritmom za odstranjevanja šuma, a ta lahko opazno vpliva na ostrino in videz podrobnosti. Avtomatska nastavitev beline se je dobro izkazala v razmerah z enakomerno svetlobo, v težavnejših razmerah pa je bila včasih nenatančna, a kljub vsemu zadovoljiva.

Tudi fotografski del prinaša kopico novosti. V vseh razmerah se je odlično izkazal 11-točkovni avtofokus, ki mu v težavnejših okoliščinah pomaga vgrajena lučka, občutno izboljšan pa je tudi merilec svetlobe 3D Matrix Metering II. Fotoaparat nam omogoča zajeti do pet posnetkov na sekundo, čas pa lahko nastavimo vse do 1/8000 s. Sinhronizacija z bliskavico je zdaj mogoča pri 1/250 s, na voljo pa je tudi večkratni posnetek in zelo dobrodošlo povsem nastavljivo intervalno fotografiranje. Zagon fotoaparata je z 0,15 sekunde skorajda trenuten, krajši je tudi čas temnenja okularja, za nameček pa so vgradili še zmogljivejši zaklop, ki omogoča do 100.000 proženj.

Z naštetimi tehničnimi presežki in nadvse ugodno ceno okoli 400 tisočakov za visoko zmogljivost, ki jo ponuja fotoaparat, je Nikon prvič prevzel vodstvo v srednjem razredu digitalnih SLRjev. Prav gotovo je z D200 zaoral ledino med digitalnimi SLRji srednjega in spodnjega razreda, a to smo, upoštevaje dolg razvoj, tudi pričakovali. Toda konec leta bo spet fotografski sejem Photokina in pustimo se presenetiti, kakšne novosti nam bodo izdelovalci (predvsem Canon in Nikon) takrat predstavili.

Nikon D200

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 3872 x 2592, 2896 x 1944, 1936 x 1296.

Tipalo: Efektivno 10,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Nikon, www.nikon.com.

Prodaja: Grafo.

Cena: 419.990 tolarjev (ohišje).

Za: Cena, ločljivost, hitrost, ohišje, kakovost posnetka, dodatne funkcije.

Proti: Včasih nenatančna avtomatska nastavitev beline.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji