Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix S9900

Novi S9900 je naslednik modela S9700, s katerim si deli do centa enako ceno v primerjavi z lanskim letom, ko smo preizkusili predhodnika. A tokrat ponuja nekaj več resnosti in uporabnosti ter se na prvi pogled spogleduje z zmogljivo serijo P.

Ohišje je nadvse kakovostno zasnovano in glede na mere držala ponuja izjemno udobno delo. Zasluga gre zelo oprijemljivim oblazinjenim delom, ki se skoraj prilepijo na prste, vse dokler ne pride vmes vlaga potnih dlani. Dobra je tudi kakovost obeh kolesc, čeprav bi lahko bilo 4-smerno kolesce tudi nekoliko večje. Da ne gre za serijo P, nas opomni že to, da ni prilagodljivih bližnjic, zelo dobra pridobitev pa je kakovosten in zgledno izdelan vrtljiv zaslon, ki doda piko na i k vtisu o kakovosti aparata.

Objektiv je ostal enak kot pri predhodniku in mu najbolj zamerimo nekoliko manjšo svetlobno prepustnost. Resda gre glede na razpon goriščnic in velikost aparata za dober objektiv, saj mu kljub širokemu kotu pri 25 mm ne moremo očitati popačenja sodčkavosti, zelo dobro se odreže tudi na področju samodejnega ostrenja. Nekoliko slabša je pri širokem kotu le ostrina ob robovih slike, stabilizacija pa je med zajemanjem videa nadvse učinkovita in zelo dobro izniči tresljaje. Kljub temu je pri zajemanju fotografij v zelo slabi svetlobi nekoliko manj učinkovita kot pri najzmogljivejših modelih z veliko povečavo.

Majhno tipalo CMOS je sicer na trgu že dobro leto, a glede zrnatosti kljub temu ne razočara, niti pri najvišjih nastavitvah. Povzeto je iz Nikonovih najzmogljivejših modelov, ponaša pa se tudi z zelo dobro barvno reprodukcijo.

Zmogljivi žepni Nikon je opremljen tudi z možnostjo ročnih nastavitev, med katerimi pa uporabniki ne bodo našli ročnega ostrenja. To možnost smo sicer med preizkušanjem po zaslugi zmogljivega in natančnega samodejnega ostrenja le redko pogrešali.

Aparat je opremljen tudi s povezavo Wi-fi, ki omogoča upravljanje prek aplikacije na telefonu in prenos fotografij, da bi bilo tudi povezovanje enostavnejše, pa so dodali tudi možnost NFC. Aparat ima vgrajen tudi sprejemnik GPS, ob pomoči katerega lahko prikazuje celo lokacijo na vgrajenem zemljevidu, česar smo vajeni iz športnih modelov AW.

O Nikonovi seriji S9 smo zapisali že veliko dobrega, saj so v Nikonu pravzaprav začetniki segmenta, v katerem nastopa aparat. Brez težav pa zapišemo, da gre za najboljši model te serije do danes (a tudi največji) in tudi cena 323 evrov se zdi glede na zmogljivosti razumljiva, a dejstvo je, da ima tudi konkurenca obilo  zmogljivih modelov).

Nikon Coolpix S9900

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–750 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,7–6,4; ostrenje 1 cm (makro)– neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno  ali ročno (125–6400).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena ob objavi: 323 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost ohišja, kakovostni gumirani deli, vrtljiv zaslon odlične izdelave, zrnatost slik.

✗    Svetlobna prepustnost objektiva, vedno težje gre v žep.

4783132

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji