Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon COOLPIX S9100

Model S9100 kraljuje na vrhu Nikonove ponudbe kompaktnih fotoaparatov serije S. Ob snovanju so si očitno zadali, da bodo v kar se da majhno ohišje stlačili objektiv s čim večjo povečavo. Ob pogledu na napravo in napis, ki govori o 18-kratnem zumu, ni dvoma, da jim je uspelo.

V primerjavi s tekmeci je S9100 zelo konservativno oblikovan, a lepo sede v roko in daje občutek kakovostne izdelave. Najbolj vpadljiv je verjetno 3-palčni zaslon LCD, ki s svojimi 921 tisoč slikovnimi pikami in ostrino zagotavlja udobno delo. Tudi gumbi so dobro razporejeni, malce nerodno je postavljen le nemenski gumb za snemanje videa. Če fotoaparat držimo v desnici, ga prekrijemo s palcem in zna se zgoditi, da nehote pričnemo snemati. Poleg tega na ohišju najdemo še kolesce za izbiro načina slikanja in gumbe za delo z menuji. Objektiv se ne skrije v celoti v napravo in k debelini doda kak centimeter, a to smo ob tolikšni povečavi že pričakovali. Vsi bi se strinjali, da je to majhna cena za dodatno zmogljivost.

Zajemanje slike poteka pri največji ločljivosti 4000 × 3000 pik, glavno pozornost pa seveda pritegne objektiv, ki je za napravo te velikosti res neverjeten. Ukrivljenost slike je minimalna pri obeh skrajnostih povečave, manjši kompromis je le v načinu makro, kjer lahko izostrimo od oddaljenosti 4 cm naprej, namesto običajnega 1 cm. Elektronska stabilizacija slike dobro opravlja svoje delo, tako da je brez težav mogoče fotografirati z roke tudi ob največji stopnji zuma. Občasno se le zgodi, da naprava ni prepričana, kateri objekt želimo izostriti. Hitrost ostrenja in samega dela s fotoaparatom nas drugače redko pusti na cedilu.

Pri fotografiranju smo se včasih prisiljeni igrati z množico prednastavljenih načinov, a smo s tem nagrajeni s kakovostnimi izdelki z bogatimi podrobnostmi. Poleg beline in vrednosti ISO lahko med slikanjem ob pritisku na tipko OK dostopamo do še nekaj dodatnih barvnih nastavitev. Tako kot model S8100 se S9100 zelo dobro obnese v razmerah s slabšo osvetlitvijo.

Snemanje videa je mogoče pri polni ločljivosti HD in podpira uporabo optičnega zuma, obenem pa lahko brez prekinitve vmes posnamemo fotografijo, ponujena pa je tudi možnost snemanja počasnih posnetkov pri 240 slikah na sekundo, kar še dodatno povečuje vsestranskost.

S Coolixom S9100 je Nikon svetu pokazal, da kompaktnost in velika povečava nista nujno izključujoči. Seveda ne gre za najmanjšo in tudi ne najcenejšo napravo v svojem razredu, a je takšno kombinacijo objektiva in zmerne velikosti ter širokega spektra uporabnosti težko najti drugje.

Nikon Coolpix S9100

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-450 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (4 cm makro); domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (160-3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 269 EUR.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 8.

Zasnova aparata: 7.

Za: Objektiv, hitrost, fotografiranje ob slabši osvetlitvi, senzor CMOS, zaslon LCD.

Proti: Povprečen video, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji