Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix S7000

Nikonov model Coolpix S7000 je aparat, ki bi nekoč zasedal zgornji del zmogljivostne lestvice, danes pa je nekje na sredini, če ne celo nižje. Gre namreč za zelo dober aparat, ki po razmeroma ugodni ceni ponuja presenetljivo veliko.

Njegov najmočnejši adut je izredno širok razpon objektiva, saj se hvali s kar 20-kratnim zumom. Goriščnice tako gredo od širokih 25 pa do dolgih 500 milimetrov. To je glede na majhno, povsem žepno ohišje, zelo dober dosežek. Take objektive so nekoč imeli le večji aparati za zahtevne uporabnike, v zadnjih letih pa se tehnologija očitno vedno bolj ceni. Vgrajena je seveda tudi optična stabilizacija slike, a bomo pri daljših goriščnicah kljub temu potrebovali solidne svetlobne razmere.

Aparat uporablja sicer znano tipalo s 16 milijoni pik, to dovolj dobro nadzoruje šum, v samodejnem načinu pa gre občutljivost do ISO 6400, a je tam šuma kljub temu kar veliko (pa tudi podrobnosti razmeroma malo). Aparat ima seveda vse značilne scenske programe (šport, portret, pokrajina itd.) in tudi veliko ustvarjalnih učinkov, škoda le, da niso dodali možnosti ročnih nastavitev, saj bi s tem zadovoljil še širši krog uporabnikov. Se pa avtomatika v večini okoliščin dobro znajde.

Tipke so razporejene po povsem značilni logiki – za zumiranje skrbi obroček okoli prožilca, programe izbiramo s kolescem, ki počiva pod palcem. Pod njim je tudi samostojna tipka za zajem videa, tudi ta je solidne kakovosti, seveda lahko zajemamo tudi pri ločljivosti FullHD. Ohišje je resda plastično, a dovolj kakovostno, obenem pa tudi razmeroma lahko. V večjih rokah se bo aparat morda zdel celo nekoliko premajhen, a je to prej pohvala kot graja. Bolj nas je zmotila občasna počasnost aparata, tako med zajemanjem fotografij kot pri ostrenju. Kot je zdaj že navada, je tudi tu na voljo vmesnik WiFi, prek katerega lahko prenašamo fotografije ali nadzorujemo aparat, dodan je tudi vmesnik NFC.  

Nikon Coolpix S7000

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala:

16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–500 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4–6,5; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 5,7 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200, v samodejnem načinu do 6400).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena ob izidu: 219 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, vgrajena povezava WiFi in NFC.

✗    Občasno nekoliko počasno delovanje.

4797594

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji