Objavljeno: 30.1.2012 10:40 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S6200

Novi aparat, ki prihaja iz Nikonove prestižne S serije žepnih aparatov, se ponaša z dovolj ugodno ceno, da bo zanimiv tudi za kupce, ki za nakup aparata niso pripravljeni zapraviti celega premoženja, poleg tega pa je opremljen z vsem, kar premorejo dražji. No, skoraj vsem.

Njegovo ohišje je zelo kakovostno grajeno in se ponaša s pretežno aluminijasto zasnovo ter odlično ergonomijo. Razporeditev tipk in menujev je logična in preprosta za uporabo, štirismerna tipka pa je opremljena tudi z zelo kakovostnim kolescem, namenjenim hitri izbiri nastavitev in pregledovanju fotografij. Nekoliko grajamo le počasnejše zumiranje med pregledovanjem fotografij, pomikanje med posnetki pa je bliskovito hitro.

Nikon S6200 je opremljen z objektivom s širokim, kar 10-kratnim razponom goriščnic, ki se za povrh začne pri širokih 25 mm. Njegova popačenja so takšna, da je slika celo na širokem območju nekoliko vbočena in se proti telefoto območju nekoliko izravna. Razen v redkih primerih, ko na primer fotografiramo kakšno sliko v muzeju, je ta težava dokaj neopazna, a je nekoliko nenavadno, da so v oddelku Nikkor z odpravljanjem sodčkavosti pretiravali do te mere. Sicer se objektiv ponaša z učinkovito stabilizacijo slike in ponuja optično povečavo tudi med zajemanjem videa.

Video posnetki so zajeti v visoki ločljivosti 720p, imajo stereo zvokovni zapis in so v primerjavi z najvišje umeščenimi nikonovimi modeli, ki že premorejo polno visoko ločljivost tudi nekoliko slabše kakovosti. K temu nekaj doprinese tipalo, ki je v tem primeru vrste CCD in je zato nekoliko bolj občutljivo za šum kot tisti vrste CMOS. To je v slabših svetlobnih razmerah opazno tako pri videoposnetkih kot tudi na fotografijah, vendar razlika ni velika. Barvni toni so zelo dobri, pa tudi pri prilagajanju beline se aparat večinoma dobro znajde.

Nikon S6200 je odličen aparat, ki je opremljen z objektivom s širokim razponom goriščnic, dobro stabilizacijo in skoraj skrije svoj nižjecenovni izvor. Samo popačenje objektiva, nekoliko slabši makro in zajemanje videa v nižji HD ločljivosti pa uporabnika opominjajo, da je za aparat odštel le dobrih 170 evrov. Kljub temu je Nikon s svojo ceno in zmogljivostmi ena izmed boljših izbir v žepnem razredu.

Nikon Coolpix S6200

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-250 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,8; ostrenje 10 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon slovenija, www.nikon.si.

Cena: 174 EUR.

Za: Cena in kakovost izdelave, razpon objektiva, stabilizacija slike, široki kot, enostavno upravljanje, dobra ergonomija.

Proti: Popačenje na širokem kotu, makro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji