Objavljeno: 28.5.2012 11:35 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S3300

Vsako večje fotografsko podjetje ponuja danes res velik razpon kompaktnih fotoaparatov, Nikonov Coolpix S3300 pa se po zmogljivostih in ceni uvršča nekako na sredino ponudbe žepnih modelov tega izdelovalca. Gre za prijeten mali aparat, ki se brez težav prilega še tako majhnemu žepu. Oblikovanje je klasično in enostavno, ohišje je iz kakovostne plastike zaobljenih linij. Tipke so postavljene povsem tipično, dodana je tudi samostojna tipka za snemanje videa.

Prav zanimivo je, koliko že danes dobimo v tem rangu. Aparat ima nadvse uporaben objektiv, ki sega od razmeroma širokih 26 pa do (po našem mnenju) dovolj dolgih 156 mm (seveda v klasičnem leica formatu). Gre torej za šestkratni zum, ki bo zadovoljil praktično vse potrebe. Dokaj dobro se obnese tudi v makro načinu (tam lahko ostrimo do 5 cm), žal pa niso vgradili optične stabilizacije slike. Tipalo premore kar 16 milijonov pik, a to nam v praksi niti ne koristi. Po kakovosti je še kar solidno, šuma je približno toliko kot pri konkurenčnih modelih iz podobnega cenovnega razreda.

Aparat seveda nima kaj veliko ročnih nastavitev, le temperaturo beline in občutljivost ISO (do ISO 3200), a ima zato kar veliko samodejnih programov. Tu so vsi znani programi, uporaben pa zna biti tudi program za primer, ko imamo subjekt osvetljen od zadaj, dodan pa je tudi pomočnik za izdelavo panoram. Na aparatu se lahko malce poigramo tudi z zajetimi fotografijami, dodamo jim lahko, denimo, različne filtre, med drugim tudi mehčanje kože.

Coolpix S3300 je dober aparat za načeloma nezahtevne uporabnike, ki pa bi kljub vsemu radi nekaj več kot le trikratni zum. Je resnično lahek in majhen, hvali se z zelo uporabnim objektivom in ravno pravo količino funkcij, za povrh pa je tudi cenovno dokaj ugoden.

Nikon Coolpix S3300

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26-156 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-6,5; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4,5 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 149 EUR.

Za: Cena, mere, razpon objektiva.

Proti: Povprečna hitrost delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji