Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, foto, zlati Monitor, nenehni testi

Nikon Coolpix S100

Nikonov novi žepni aparat "brez tipk" je naslednik modela S80, od katerega se razlikuje po povsem novem tipalu vrste CMOS, objektivu s širokim kotom pri goriščnici 28 mm in hkrati za odtenek slabši svetlosti. Omogoča zajemanje videa v polni HD ločljivosti, njegova posebnost pa je predvsem že zgoraj omenjeno upravljanje brez tipk. Res je, tudi vklop aparata se zgodi s pomikom zaščitnih vratc.

To pomeni, da ostaja le sprožilec, pa še tega bi lahko po našem mnenju odstranili, da bi bil aparat zares brez tipk in bi se lahko s tem še malo bolj pohvalili. Vmesnik namreč omogoča zajemanje fotografij z dotikom in tipke veliko bolj pogrešamo, ko se odločimo na primer zumirati. Ne da bi se posebej zbrali na del zaslona, kjer stojita ti navidezni tipki, nam to skoraj gotovo ne bo uspelo, kot smo si zamislili. Vsaj na začetku gredo misli tako nekako, s časom se uporabnik le nekoliko privadi upravljanja. Je pa res, da je zaslon zaradi tega lahko tako velik, kot je, a pravi tipki za zumiranje pogrešamo, pa tudi višje bi ju postavili na samem zaslonu.

Uporabniški vmesnik je v nasprotju s Canonovim povsem spremenjen glede na klasične Nikonove digitalne aparate, popolnoma prilagojen upravljanju na dotik, a tudi to ni vedno dovolj. Pregledovanje fotografij z drsanjem po zaslonu se tu in tam sprevrže v dejanje, ki si ga nismo zamislili, in upravljanje zahteva večjo natančnost, kot je je uporabnik vajen pri upravljanju s tipkami. Bolj motijo cenena plastična vratca baterije in pomnilniške kartice, ki se med uporabo včasih nehote odprejo, ko pa to želimo storiti namenoma, se raje zataknejo. To so malenkosti, ki kvarijo vtis, pa čeprav je kakovost izdelave vrhunska in sama tehnika, vgrajena v ohišje, odlična.

Tipalo aparata je odlični CMOS s kar 16 megapikami ločljivosti in zelo majhno občutljivostjo na šum celo pri najvišjih občutljivostih. Čeprav omogoča eno stopnjo občutljivosti manj kot predhodnik s CCD tipalom, največ ISO 3200, so fotografije pri tej občutljivosti naravnost odlične. Ne bi se jih sramovalo niti večje tipalo starejšega letnika in Nikonovi inženirji so opravili odlično delo. Tudi barve in podrobnosti so vselej zelo dobre, le pri najvišji občutljivosti občasno aparat izgubi smisel za izbiro beline.

Video polne visoke ločljivosti vsako minuto zasede približno 100 MB, njegova kakovost pa je glede na zasnovo aparata nad pričakovanji, ter ponuja soliden stereo zvok, poleg tega je optično stabiliziran in omogoča optično zumiranje med samim zajemanjem.

Mali elegantnež je Nikonova žepna poslastica, namenjena predvsem tistim, ki od aparata zahtevajo prefinjeno oblikovano aluminijasto ohišje, kakovost njegovih fotografskih in video posnetkov pa bo brez težav zadovoljila tudi zahtevnejše. Nadležna so le vratca, ki pokrivajo baterijo, pa upravljanje na dotik ni za vsakogar, vendar se zdi S100 z 248 evri cenovno primerno umeščen.

Nikon Coolpix S100

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-4,8; ostrenje 1 cm (makro)- neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno ali ročno (125-3200).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 248 EUR.

Za: Šum, kakovosten HD video in zvok, menuji prilagojeni upravljanju z dotikom, zanimiva zasnova z le eno tipko ...

Proti: ... ki je v praksi preveč ekstremna, pogrešamo vsaj tipki za zumiranje, cenena vratca akumulatorja in pomnilniške kartice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji