Objavljeno: 19.12.2006 15:11 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor December 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S10

Nikon S10 je naslednik modela S4. "Podedoval" je vrtljiv del z optiko, ki ga lahko zasukamo okrog osi za 270 kotnih stopinj. To pride prav, kadar želimo ustvariti avtoportret; pri tem aparat sam pravilno obrne sliko na zaslonu LCD.

Optika zmore 10× povečavo, pri čemer velja poudariti, da aparat ni pretirano velik. Ima tudi učinkovit optični stabilizator. Tipalo CCD se premika in s tem izniči tresenje fotografove desnice. Motiv izbiramo zgolj prek zaslona LCD z diagonalo 62 mm s precej povprečno ločljivostjo 115.000 pik. Ker je pomaknjen na desni rob aparata, ga med uporabo hitro prekrijemo z desnim palcem. Aparat črpa energijo iz litijevega akumulatorja (S4 je uporabljal baterije AA). Eno polnjenje naj bi zadostovalo za približno 300 posnetkov. Prek objektiva je poveznjen pokrovček, ki ga moramo pred slikanjem ročno odstraniti.

Menujski sistem je preprost in dobro odziven. Po njem krmarimo z majhno, a dokaj natančno krmilno paličico. Ročnih nastavitev je presenetljivo malo, saj lahko vplivamo zgolj na temperaturo bele barve, osvetljenost posnetkov ter nastavitev vrednosti ISO. Ročnih nastavitev zaslonke ali časa osvetlitve ni. No, zanimiva je funkcija prepoznavanja obrazov (Face-priority AF) za pravilno ostrenje na obrazih, kadar so v motivu ljudje ali obrazi.

Presenetila nas je dobra ostrina posnetkov, še posebej pri največji možni povečavi. Pri tem ne izključujemo možnosti, da je v kamero vgrajen dodaten algoritem, ki počne točno to - zvišuje kontrast in/ali ostrino posnetka. Kakorkoli že, posnetki so ostri in barvno pravilni, le nekateri izmed njih so nekoliko presvetljeni. Moti sodčkasta popačenost, ki nastane pri skrajno široki postavitvi objektiva in je opazna na npr. posnetkih visokih zgradb, ki dobijo zanimive "obline".

Gre za zanimiv aparat, ki pa ima v tem razredu močno konkurenco, tako po funkcijah (ročni nadzor) kot po ceni. Zato pa S10 lahko priporočamo vsem, ki radi ustvarjajo avtoportrete - to je po zaslugi vrtljive optike nadvse preprosto početje.

Nikon Coolpix S10

Razred: Z veliko optično povečavo.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-380 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-3,5; ostrenje 0,3 m-neskončno (4 cm-30 cm makro); čas od 1/1000 do 2 s; doseg bliskavice do 5,4 m; razpon ISO: samodejno, 50, 100, 200, 400, 800.

Cena: 99.990 tolarjev.

Prodaja: Grafo.

Za: Preprosta raba, vrtljiv objektiv, optični stabilizator.

Proti: Ni ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji