Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P7700

V zadnjih nekaj letih so majhni, a zmogljivi (in obenem tudi razmeroma dragi) žepni fotoaparati postajali vse pomembnejši in vedno bolj priljubljeni. Po ceni se resda lahko primerjajo s cenejšimi DSLRji, a imajo veliko prednost pri prenosljivosti, saj so bistveno manjši in lažji. Pri kakovosti fotografije so še razlike, a so majhne, sploh če upoštevamo, da večino fotografij tako ali tako gledamo prek spleta.

V roke smo dobili Nikonov novi aparat P7700, ki je naslednik modela P7100. Med žepnimi aparati velja za enega izmed bolj oklepljenih, nekako v duhu Canonovih modelov iz serije G (G15, recimo). Aparat je med večjimi v segmentu žepnih modelov, ima izredno kakovostno, a tudi težko ohišje. Največja prednost tega modela (tako kot njegovega predhodnika) je zelo veliko število funkcijskih kolesc, saj jih ima kar šest (poleg vseh drugih tipk). Posledica tega je odlična dosegljivost vseh funkcij, delo z aparatom je pravo veselje. Pri tem je pravzaprav boljši od DSLRjev, kjer se bolj uporablja kombinacija tipke - kolesca (namesto namenskih kolesc).

Aparat je glede na predhodnika izgubil okular, a ga sami niti nismo pogrešali. Zaslon LCD je nadvse kakovosten in dovolj svetel, da lahko fotografiramo tudi ob močnejši svetlobi. Po diagonali meri tri palce, ločljivost pa je tudi zelo visoka. Zaslon je zdaj vrtljiv, to je velika prednost predvsem pri zajemu videa (na predhodniku smo ga lahko nagibali le v navpični smeri). Na voljo je tudi zelo veliko dodatkov, od modula GPS pa do različnih mikrofonov in bliskavic (aparat ima tudi vmesnik hot-shoe).

Kakovost fotografij je odlična, k uporabnosti pa veliko prispeva dober objektiv. Ta sega od povprečnih 28 mm pa do 200 mm. To ni sicer nič posebnega, a ima zelo dobro svetlobno jakost - od F2,0 pa do F4,0 na tele koncu. To nam olajša fotografiranje pri slabši svetlobi, obenem pa lahko zaradi nekoliko manjše globinske ostrine lažje ločimo subjekt od ozadja. Aparat je odlična izbira za vse, ki imajo radi čim večji nadzor nad vsemi parametri fotografiranja, a se jim zdi DSLR enostavno prevelik. Je pa res, da aparat ni ravno poceni.

Nikon Coolpix P7700

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-200 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2-4; ostrenje 2 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6,3 m; ISO: samodejno ali ročno (100-6400).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 549 EUR.

Za: Kakovost izdelave, dosegljivost funkcij na ohišju, svetlobno močan objektiv.

Proti: Velikost in teža, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji