Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P7000

Kadarkoli se je v zadnjih nekaj letih govorilo o zmogljivih kompaktnih digitalnih fotoaparatih, je beseda prej ali slej nanesla na Canonovo serijo G. Šlo je za aparate, ki so na splošno veljali za kompaktni, če ne že kar žepni nadomestek za modele DSLR. Modeli G so ponujali dobro kakovost slike, silno robustna ohišja, profesionalne funkcije in odličen dostop do njih. Končno pa se je še kak drug izdelovalec odločil, da želi kos te pogače; tako smo dobili v roke Nikonov odgovor, model P7000.

Če bi na tem modelu skrili napis Nikon, bi ga presenetljivo hitro zamenjali za katerega izmed Canonovih G aparatov (ravno te dni je izšel G12). Dobro, nadzorna kolesca so seveda drugače razporejena, a bistvo je enako - zapakirati žepni aparat v protitankovski oklep in dodati čim več funkcijskih tipki in kolesc. Pri zmogljivih kompaktnih aparatih se mnenja namreč nekoliko krešejo - nekateri bolj cenijo to fizično odpornost in fanatično dostopnost vseh funkcij, drugi pa raje zagovarjamo svetlobno močan objektiv in po možnosti še široki kot. Prvim sta namenjena Canon G12 in Nikonov P7000, drugim pa Panasonicov LX-5.

Ampak pri teh oklepljenih aparatih pridemo še do ene težave - med njima praktično ni razlike. P7000 ima tipalo tipa CCD, ki premore 10 milijonov pik. G12? Da, CCD, 10 MP. Objektiv pri Nikonu pokriva goriščnice od 28 do 200 mm, zaslonka se pri širokem kotu začne pri F/2,8. Canonov odgovor sega od 28 pa do 140 mm, največja zaslonka je enaka. Nikon ima torej rahlo prednost pri daljšem zumu, a so široka kota in zaslonke (kar se nam zdi pomembneje) enaki. Oba imata optično stabilizacijo slike. Občutljivost ISO gre pri obeh modelih od ISO 100 pa do ISO 12800 (dobro, pri Canonu je na voljo še ISO 80). Pri obeh bomo šum opazili pri okoli ISO 1600. Video? Oba ga zajemata pri ločljivosti 720p s 24 slikami na sekundo in stereo zvokom.

Nikon ima malenkost večji zaslon z bistveno večjo ločljivostjo (920 tisoč pik, Canon pa le 460 tisoč), a je tisti pri Canonu vrtljiv. Postavitev Nikonovih kolesc in tipk spominja na tisto pri njihovih aparatih DSLR, podobno je zgodba v Canonovem taboru. Cena? Tudi ta je praktično enaka (torej enako previsoka), saj velja P7000 549 evrov. Cena Canona sicer še ni znana, je pa predhodnik veljal 529 evrov. O novem Nikonu torej lahko rečemo, da je edina resna konkurenca Canonovi seriji G. Gre za zelo dober aparat, katerega edina opazna prednost je malce daljši objektiv. Drugače pa gre bolj za vprašanje pripadnosti rumenim ali rdečim.

Nikon Coolpix P7000

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 10 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,6; ostrenje 0,5 m- neskončno (2 cm makro); domet bliskavice 10 m; ISO: samodejno (100-6400) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si

Cena: 549 EUR.

Za: Kakovostno ohišje, dosegljivost funkcij na ohišju, podpora formatu RAW, optični okular.

Proti: Sodčkavost pri širokem kotu, preozek široki kot, velikost in teža, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji