Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix P600

Nikon Coolpix P600 je trenutni rekorder v optični povečavi in zapisati velja, da gredo te številke vedno bolj pretirano v nebo. Kljub temu najboljšim uspeva ohranjati dostojno kakovost. To pomeni, da gre za zmogljivo optiko in izdelovalci v doseganje teh številk vlagajo precej truda. Veliko bolj bi si želeli, da bi se njihovi inženirji posvetili boljši svetlosti objektiva in širšemu širokemu kotu. Razlike med velikimi povečavami so neznatno majhne, saj tu obvelja enostavna kmečka matematika.

Če dva aparata postrežeta na širokem delu z enakim kotom zajema, bo tisti, ki ima 50-kratni zoom, objekt približal le za 20 % manj kot tisti s 60-kratnim, na papirju pa se sliši razlika kar velika. Res pa je, da se takšna povečava pojavi v navpični in vodoravni smeri in bi za enak rezultat pri izrezu potrebovali tipalo s kar 1,44-krat večjo ločljivostjo. Dejstvo je, da so v praksi razlike skoraj neopazne, po drugi strani pa je fotografiranje s tako elastičnim objektivom prav zabavna izkušnja, še posebej, ko se prestavljamo z ene skrajne meje na drugo.

Bistvo tega aparata v primerjavi s hišno konkurenco ni le večja povečava, temveč tudi dobro izdelano ohišje, ki zelo lepo sede v roke. Izdelano je kakovostno in izdatno obdano z gumo, zato na tem področju nimamo pripomb. Tudi upravljanje z aparatom je udobno, čeprav je pomanjkljivosti kar veliko. Zmotila nas je funkcijska tipka, ki je tudi tokrat preblizu tipki za vklop. To smo pri Nikonu že opazili, a tokrat smo se temu  hitro privadili. Zumiranju sta tokrat namenjeni dve stikali, prvo klasično in drugo ob strani objektiva. Objektiv nas je nekoliko razočaral, saj bi pričakovali enostavnejše prilagajanje hitrosti, a dejstvo je, da za razliko od zgornjega ponuja le eno hitrost. Poleg tega ne zna prevzeti prilagajanja kakšne druge nastavitve, kot je ročno ostrenje. Tega je treba prilagajati s kolescem, pa tudi obarvanje izostrenih objektov v načinu ročnega ostrenja je toliko nenatančno, da ob uporabi funkcije na zaslonu vidimo le šum, ki mu lahko prilagajamo jakost.

Zmotilo nas je tudi (ne)delovanje omejevalnika najpočasnejšega časa osvetlitve v preizkusnem primerku, a verjamemo, da bodo v Nikonu pomanjkljivost nemudoma odpravili.

Končajmo s slabim, saj gre v praksi za odličen aparat, katerega rekordni objektiv hvalimo. Je oster in se ponaša z odlično stabilizacijo slike, ki dobro spremlja tudi premikajoče objekte. Ostrenje deluje dobro, a kljub temu rado nekoliko tava sem ter tja, a na koncu večinoma najde objekt. Prav tako med zajemanjem videa občasno zahteva, da se uporabnik poigra z optično povečavo. Hvalimo tudi majhna popačenja geometrije tako na širokem kot tudi telefoto območju.

A ena izmed bistvenih lastnosti aparata je odlična kakovost slike, ki jo ob pomoči objektiva pričara zelo kakovostno tipalo s 16 megapikami ločljivosti. Vidne podrobnosti so za ta razred zelo dobre, pa tudi ostrina fotografij je na visoki ravni. Tudi ko je svetlobe malo, se izkaže dobro, na voljo pa so občutljivosti do ISO 6400.

Hvalimo tudi kakovosten vrtljiv zaslon, ki odpravi večino potreb po okularju, a ta je kljub temu na voljo. Aparat ponuja tudi napredne možnosti ob pomoči povezave Wi-fi, na voljo je tudi uporabniški program, ki shrani zadnje nastavitve, podobno kot pri aparatih SLR.

Nikon P600 je odličen vsestranski optično zmogljiv aparat, ki postreže z zelo dobro kakovostjo videa in fotografij in odličnim ohišjem. Pomanjkljivosti mu sicer ne manjka, a dejstvo je, da je velik del odvisen tudi od programske dovršenosti, po tej pa testni primerki velikokrat ne blestijo. Kljub zmogljivostim je cena glede na nekoliko manj zmogljive hišne primerke precej zasoljena, saj zanj spletni prodajalci zahtevajo okroglo 400 evrov.

Nikon Coolpix P600

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–1440 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,5; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 8 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–12800 (Hi1)).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 400 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovostno ohišje, razpon objektiva, tipalo, stabilizacija slike.

✗    (Ne)delovanje nekaterih možnosti pri preizkusnem primerku, nekoristno obarvanje izostrenih objektov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji