Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix P530

Gre za Nikonov klasični optično ultraprilagodljiv aparat, ki ima zmogljivo tipalo CMOS zadnje generacije in celotno paleto ročnih nastavitev. Skratka, gre za konkurenta najzmogljivejšim modelom, ki optično ne naskakuje več prestola, saj so razpon njegovega objektiva pri Canonu že prehiteli. V ta namen ima Nikon po novem zmogljivejše orožje z oznako P600, tokrat preizkušeni aparat pa je tako druga najboljša hišna razpoložljivost tega razreda, ki ji ne manjka pravzaprav nič.

Pikolovce bo na ohišju sicer hitro zmotilo trdo plastično počivalo za palec desne roke, kar ni lepo, saj so pri Nikonu tudi polovico ugodnejšim modelom namenili gumiranega. Drugače je aparat izdelan kakovostno, pa tudi površinska obdelava ohišja spominja na zmogljive modele DSLR. Tudi vrtenje obeh vgrajenih kolesc za prilagajanje nastavitev je dovolj gladko, čeprav bi si tistega, ki ni združen s štirismerno tipko, morda bolj želeli spredaj, saj je na zgornjem delu in je prav tako namenjen upravljanju s palcem. Aparatu je dodana tudi

funkcijska tipka, kateri lahko prilagajamo namen, a je na vrhu ohišja precej blizu tipke za vklop, zato jo s slednjo velikokrat nehote zamenjamo. To je neprijetno, kadar se mudi in s funkcijsko tipko živčno vklapljamo aparat, ali pa ga izklopimo, namesto da bi izbrali višjo občutljivost ISO.

Tipalo je tokrat vrste BSI-CMOS in glede na velikost pričara razmeroma malo zrnatosti, omogoča pa izbiro občutljivosti od ISO 100 do ISO 6400 ter v posebnem monokromatskem načinu Hi1 tudi ISO 12800. Vidne podrobnosti ostajajo razen najvišje občutljivosti presenetljivo dobro prepoznavne, za najboljše rezultate pa se je kljub temu treba omejiti na občutljivost ISO 3200.

Med zanimivosti spada tudi poseben način fotografiranja lune, ki omogoča enostavno in hitro izbiro beline s kolescem in je lahko v kombinaciji z zmogljivim objektivom tudi dejansko uporaben.

Odličen je objektiv, ki sicer v primerjavi z najugodnejšimi zumerskimi težkokategorniki premore le 24 mm pri širokem kotu. Razveseljuje s stabilizacijo, ki smo jo preizkusili tudi med sledenjem jahalcem, in menimo, da se izkaže izvrstno tudi pri premikih v eni smeri. Popačenja objektiva so daleč zunaj meja motečega, zelo dober pa je tudi način makro, ki omogoča fotografiranje že od 1 cm pred sprednjo lečo. Optičnemu zumiranju so namenili 2 stopnji hitrosti, med zajemanjem kakovostnega videa polne HD ločljivosti pa ostaja le tista počasnejša.

V primerjavi z enostavno serijo L  je tu dodano tudi elektronsko iskalo, ki je slabe ločljivosti in za redno uporabo nekoliko premajhno. Kljub temu bi utegnilo biti uporabno pri zelo močni svetlobi, pa čeprav se v večini razmer kakovosten zaslon veliko bolje odreže.

Nikon P530 je torej kakovosten ultrazmogljiv zumirni aparat, ki sodi nekoliko pod vrh ponudbe svojega razreda, a zato postreže s precej razumno ceno, 345 evrov. Tako lahko tisti, ki ne potrebujejo vrtljivega zaslona in vgrajene povezave Wi-fi v primerjavi z modelom P600 brez strahu prihranijo slabih 100 evrov.

Nikon Coolpix P530

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–1000 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0–5,9; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 8 m; ISO: samodejno  ali ročno (100–12800 (Hi1)).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 345 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovostno ohišje, tipalo, stabilizacija slike.

✗    Plastično mesto za palec, postavitev funkcijske tipke, zaslon ni vrtljiv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji