Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2015 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix L840

Nikon L840 je zanimiv predstavnik razreda, v katerem imajo mišice prednost pred pametjo. Gre torej za model, ki sicer ne omogoča popolnoma ročnih nastavitev in ne premore prilagodljivih bližnjic, a se njegove vrline kljub temu kažejo v izjemni zmogljivosti objektiva, podkrepljeni z razmeroma ugodno ceno. Za nameček pa je tokrat opremljen tudi s povezavo Wi-fi, ki omogoča upravljanje s pametno napravo.

Kljub pričakovanjem, da bomo prijeli v roke nekaj cenenega in plastičnega, se nam je znašla pod prsti prava nizkocenovna »patrija«, ki svojo nizko ceno izkazuje le z nekoliko manj udobnim oblazinjenjem za palec desne roke in nekoliko preprostejšim in bolj oglatim oblikovanjem.

Tudi tu je držalo kakovostno in dobro odmerjeno, v njem pa se namesto litijevega akumulatorja skrivajo baterije vrste AA, ki so na voljo v vsaki trafiki. Opazna je tudi odsotnost vsakršnih kolesc in je zato izbira programov in nastavitev nekoliko otežena. Ob vsem varčevanju pa so dodali nepotrebno podvojeno tipko za zumiranje na levi strani objektiva in celo bližnjico za trenutno shranjevanje izbrane goriščnice. Prav tako ima tudi povezava Wi-fi svojo namensko tipko, česar nikakor ne bi pogrešali.

Precej uporaben je za ta razred zelo kakovosten zaslon, ki omogoča tudi prilagajanje naklona; tudi ta je  izveden zelo kakovostno.

Objektiv aparata je zanimiv in razmeroma kakovosten primerek, ki ponuja 38-kratno povečavo in je celo 1 mm širši od tistega pri najzmogljivejših modelih. Njegova popačenja sodčkavosti so skoraj ničelna, njegova stabilizacija je sicer zelo učinkovita, a ne sledi najzmogljivejšim aparatom, saj se lahko primerja s tistimi pri zmogljivih žepnih modelih.

V ozadje objektiva je postavljeno tipalo, ki ni zadnji krik mode. Gre sicer za zmogljivi CMOS, ki omogoča izbiro občutljivosti do ISO 6400, a pri tej nastavitvi izgubi nekoliko več barvne dinamike kot zmogljivejša tipala. Zrnatost je pri tej nastavitvi opazna, a je kljub temu precej dobro nadzorovana, tudi po zaslugi programskega mehčanja končnega izdelka.

Aparat omogoča tudi zajemanje videa v polni visoki ločljivosti, zato ga od najzmogljivejših v grobem ločijo malenkosti, kot je stereo zvok in več ročnih nastavitev. Še najbolj nas je zmotila občasna neodzivnost aparata, kadar smo zanj prehitri. A tudi cena je v primerjavi z zmogljivejšimi modeli veliko ugodnejša, saj za aparat zahtevajo le 235 evrov. Zato je za manj zahtevne uporabnike precej zanimiva, če že ne logična izbira.

Nikon Coolpix L840

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 22,5–855 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0–5,9; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 9 m; ISO: samodejno ali ročno (125–3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena ob objavi: 235 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Široki kot in povečava, kakovostno ohišje, zaslon omogoča spremembo naklona.

✗    Občasna neodzivnost, vprašljiva uporabnost dodatnega stikala za zumiranje, povprečna stabilizacija slike.

4783140

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji