Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon Coolpix L830

Tudi model L830 sodi, podobno kot nižje uvrščeni L330, v nekoliko neznan razred velikih kompaktnih aparatov z izjemnim optičnim razponom objektiva in zelo malo možnostmi prilagajanja nastavitev. Tokrat je aparat še nekoliko večji in bolje obdan z gumo, zato lepše sedi v rokah, dodan pa je ščepec možnosti več kot pri manjšem bratu. Tudi L830 je opremljen s klasičnimi baterijami vrste AA in zna izkoristiti možnosti pomnilniških kartic Eye-Fi.

Ohišje tudi tu ne daje vtisa cenenosti in premore celo zaslon, ki mu lahko prilagajamo nagib in je veliko boljše kakovosti. Bolje so prikazane predvsem barve, neprimerno boljša je tudi kotna vidljivost.

Tudi tu dodatnih tipk za hiter dostop do nastavitev ne najdemo, so pa v Nikonu dodali možnost izbire načina ostrenja, ki zajema tudi sledenje objektom.

Tokrat so aparatu namenili tudi dodatno stikalo za zumiranje na strani objektiva, a tudi ta ne prinaša dodatnih stopenj hitrosti med zumiranjem, zato je njegova uporabniška vrednost vprašljiva. Veliko bolj bi si želeli kolesce za prilagajanje nastavitev ali pa tipko za njihov hiter priklic.

Objektiv je tudi tokrat izjemno »elastičen«, zopet pa prepriča ravno s širokim kotom pri 22,5 mm. Njegova povečava je kar 34-kratna, nad stabilizacijo slike pa smo bili v primerjavi z Nikonovimi naprednejšimi modeli nekoliko razočarani, čeprav je kljub temu zelo koristna. Nekoliko razočara le fotografiranje z bližine, ki ne omogoča velikega približevanja objektom, če ni zum na sredini svojega razpona.

Tipalo je tokrat vrste CMOS, ponuja pa v primerjavi z modelom L330 eno stopnjo višjo občutljivost (ISO 3200) in je nekoliko manj občutljivo za šum. Tudi zajemanje videa je tokrat omogočeno pri polni visoki ločljivosti in obogateno s stereo zvokom, med optičnim približevanjem pa so premiki objektiva počasnejši in tako tudi tišji kot med fotografiranjem.

Tudi L830 je glede na optične zmogljivosti razmeroma poceni, saj zanj zahtevajo dobrih 220 evrov. Za nekaj deset zelencev več pridobimo zmogljivejše tipalo, neprimerno boljši zaslon in video polne visoke ločljivosti. Razpon objektiva sicer ne pripomore toliko, saj ostaja široki kot enak, a v kombinaciji z ohišjem in vsem, kar pride zraven, odtehta presežek v ceni. Morda bi si glede na enostavno zasnovo aparata želeli še enostavnejši in preglednejši vmesnik, ki bi aparat jasno ločil od serije P. Drugače pa gre glede na ciljno publiko za izvrsten izdelek z enim najširših objektivov med aparati z veliko povečavo nasploh.

Nikon Coolpix L830

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 22,5–765 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0–5,9; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 9 m; ISO: samodejno ali ročno (125–3200).

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 225 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Široki kot in povečava, ohišje glede na ceno, zaslon omogoča spremembo naklona.

✗    Ni ročnih nastavitev, vprašljiva uporabnost dodatnega stikala za zumiranje, povprečna stabilizacija slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji