Objavljeno: 4.2.2007 13:18 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix L5 in L6

Coolpixa L5 in L6 sta naslednika modela L2. V Nikonu so se tokrat odločili za malce nenavadno označbo modelov, saj manjša številka pomeni zmogljivejši fotoaparat. Tako je Coolpix L5 opremljen z objektivom, ki zmore petkratno optično povečavo (velika večina žepnih digitalnih fotoaparatov ponuja le trikratno povečavo), in 7 milijonsko tipalo CCD. Coolpix L6 pa je ohranil večino lastnosti predhodnika ter tako ostal pri šestmilijonskem tipalu CCD ter klasični trikratni optični povečavi.

Oba sta opremljena z zaslonom LCD standardne velikosti 62 milimetrov ter povprečne ločljivosti 115.000 pik. Ker nista opremljena z optičnim iskalnikom, nam za iskanje motiva rabi le zaslon LCD, ki pa se na srečo solidno obnese tudi pri močnejši svetlobi. Uporabniški vmesnik je silno preprost, saj po menujih brskamo s smernimi tipkami, ki so lepo dosegljive s palcem, tako da nam za to ni treba preprijemati fotoaparata. Žal pa bodo menujske tipke tudi redko rabljene, saj oba ponujata zelo malo ročnih nastavitev. Temu primerno so zato prilagodili petnajst prednastavljenih programov oziroma načinov fotografiranja, ki sliko prilagodijo izbranim razmeram (fotografiranje ognjemetov, sončnih zahodov itd.). Obema so dodali tudi funkcijo prepoznavanja obrazov (AF - face priority), s to razliko, da lahko pri modelu L5 to funkcijo izbiramo tudi neposredno, s posebnim gumbom. Model L5 se ponaša tudi s stabilizacijo slike, ki se v praksi zelo dobro obnese, pri petkratni povečavi pa je ta funkcija tudi zelo dobrodošla.

Oba omogočata snemanje filmov z zvokom. Največja možna ločljivost snemanja je 640 × 480 pik s 30 slikami na sekundo.

Kakovost slike je pri obeh povsem zadovoljiva; pri normalni svetlobi so slike zelo ostre, le robovi so malce megleni, kar je pri modelu L5 s petkratno optično povečavo še toliko bolj opazno. Tudi ukrivljenost slike na robovih je pri močnejšem modelu precej bolj opazna. V temnejših prostorih ali pri bleščečem motivu lahko avtomatika nekoliko zataji; to velja tudi za barvno pravilnost oz. belino.

Za napajanje obeh fotoaparatov skrbita klasični bateriji velikosti AA, ki naj bi zdržali do 150 posnetkov. Posebnost je le pri modelu L6, saj poleg fotoaparata dobimo tudi dve posebni litijevi bateriji, ki pa zdržita kar desetkrat več posnetkov. Oba imata vgrajen skromen notranji pomnilnik, ki pa je seveda razširljiv s pomnilniškimi karticami SD ali MMC.

Oba sta namenjena uporabnikom, ki se jim ne ljubi ukvarjati s fotoaparatom in njegovimi različnimi nastavitvami, temveč bi radi predvsem fotografirali. L5 je dodatno namenjen tistim, ki menijo, da potrebujejo večjo optično povečavo in so to pripravljeni tudi plačati.

Nikon Coolpix L5

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-190 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,9-5,0; ostrenje 0,5 m-neskončno (4 cm makro); domet bliskavice 5,5 m.

Prodaja: Grafo.

Cena: 79.990 tolarjev.

Za: Preprosta raba, petkratna optična povečava.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Nikon Coolpix L6

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-116 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,3; ostrenje 0,3 m-neskončno (10 cm makro); domet bliskavice 5 m; razpon.

Prodaja: Grafo.

Cena: 49.990 tolarjev.

Za: Preprosta raba, cena.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji