Objavljeno: 28.5.2012 11:37 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix L25

Nikonova osnovna serija fotoaparatov Coolpix ima že nekaj časa označbo L (kot ,,Life" oziroma življenje), njen najnovejši predstavnik pa je L25. Gre za nadvse enostaven aparat, ki se mu že na prvi pogled vidi, da je nekoliko cenejši. Ohišje je lahko in plastično, v rabi pa sta dve bateriji AA. Tipke so povsem klasično razporejene, stekelce objektiva je zelo majhno.

Zasnova aparata je dokaj stara, to vidimo že po tipalu, ki ima ločljivost 10 milijonov pik. To je sicer povsem dovolj, a gre za tipalo starejše generacije, zato ima približno toliko šuma kot novejša tipala višjih ločljivosti. Tudi objektiv ni nič posebnega, pokriva goriščnice od 28 na širokem pa do 140 v teleobmočju. To so bile pred leti najbolj klasične goriščnice za kompaktne aparate nekoliko višjega razreda, danes pa jih dobimo v najosnovnejših modelih. Optične stabilizacije slike seveda ni, lahko pa pri širokem kotu v makro načinu ostrimo do razdalje treh centimetrov.

Uporaba aparata je nadvse enostavna, ni bojazni, da bi se izgubili v ročnih nastavitvah. Pravzaprav je še najbolj koristen t. i. Easy Auto mode, kjer se še menuji poenostavijo in nam ni treba o ničemer preveč razmišljati. Avtomatika se načeloma kar dobro znajde, le v kakih res nenavadnih svetlobnih razmerah ji moramo pomagati. Samodejnih programov je kar nekaj, a manj kot pri malce dražjih aparatih iste znamke.

Novi Coolpix je glede na nadvse nizko ceno še kar dober aparat, a je njegov največji konkurent pravzaprav njegov predhodnik. Govorimo o modelu L23, ki smo ga preizkusili pred letom dni in ga marsikje še prodajajo, edina večja razlika med njima pa je malce večji zaslon na novincu.

Nikon Coolpix L25

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-6,8; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,5 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 3.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 68 EUR.

Za: Cena, mere, razpon objektiva.

Proti: Povprečna hitrost delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji