Objavljeno: 11.3.2005 16:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Marec 2005 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix 8800

Nikon se med "resnejšimi" uporabniki digitalne fotografije že lep čas pojavlja tudi z zmogljivejšimi kompaktnimi modeli, ki so zanimivi tudi za tiste, ki zahtevajo nekoliko večjo kakovost in tehnično zmogljivost. Model Coolpix 8800 je naslednik modela Coolpix 8700 (predstavili smo ga maja 2004) in glede na predhodnika prinaša kar nekaj izboljšav, začenši s prenovljenim objektivom Nikkor ED VR, ki zdaj ponuja kar desetkratno optično povečavo. Velika povečava seveda zahteva zelo mirno roko, zato ne preseneča, da so objektiv opremili tudi z dodatnim stabilizatorjem, ki preprečuje, da bi ob daljših časih osvetljevanja morebitno tresenje preveč vplivalo na kakovost slike. Stabilizator slike sicer za kompenzacijo gibov uporablja tako imenovano enoto VR (vibration reduction), kar je v bistvu v poseben mehanizem vpeta leča v sredini objektiva, ki s pomočjo senzorjev prilagodi pot svetlobe na tipalo CCD.

Goriščna razdalja tega objektiva sega od 35 do 350 milimetrov, če ga pretvorimo v format leica, svetlobna jakost pa sega od zelo dobrih 2,8 pri širokem kotu do kar skromnih 5,2 ob uporabi največje povečave. Ostriti zna od pol metra naprej, v makro načinu pa od vsega treh centimetrov. Ostrenje je izvedeno s primerjanjem kontrasta skozi objektiv (torej bolj ali manj "standardno"), za pomoč uporablja snop vidne svetlobe, ki ga ni mogoče izklopiti in zna biti v določenih primerih moteč (recimo ob slikanju predstav).

Po drugih lastnostih se model Coolpix 8800 niti ne razlikuje preveč od svojega predhodnika. Slike namreč še vedno zajema z enakim tipalom CCD razreda 8 MP diagonale 2/3 palca, ki lahko zajame slike največje ločljivosti 3264 × 2448, so pa na voljo tudi ločljivosti razreda tipal s 5, 3 ali 2 MP (vse te zadostujejo tudi za razvijanje slik na fotografski papir) ter ločljivosti SXGA, XGA in VGA. Z Nikonom je mogoče zajemati tudi visoko kakovostni video ločljivosti 640 × 480 pik s 30 sličicami na sekundo, a žal le do dolžine 30 sekund. Slike je mogoče zajemati v zapisih JPEG, TIFF ali RAW (torej surovem zapisu), shranjujejo pa se na kartice Compact Flash tipa I ali II (kartica ob nakupu ni priložena), zapisovanje na te pa je v primerjavi s konkurenco že opazno počasnejše. Tudi ohišje je doživelo nekaj manjših sprememb, predvsem v globino je nekoliko večje (kar je predvsem posledica večjega objektiva). Kljub temu je Coolpix 8800 med zelo zmogljivimi aparati s tipalom razreda 8 MP in veliko optično povečavo po merah še vedno med najmanjšimi (podobno velik je le še Minoltin model Dimage A2). Odebeljeni del za držanje aparata je zdaj še nekoliko debelejši in ponuja še celo nekoliko boljši prijem kot pri predhodniku (že pri tem pa ta nikakor ni bil slab). Ohišje je sicer precej trdno, saj je v celoti izdelano iz magnezija.

Za predogled je na hrbtni strani ohišja dokaj majhen (še posebej v primerjavi s konkurenco) barvni zaslon LCD. Diagonala le-tega je 38 milimetrov, ločljivost pa 134.000 pik; slika je dokaj stabilna in ostra. Ob tem ponuja tudi elektronsko iskalo, ki so mu povišali ločljivost na 235.000 pik in je za predogled precej uporabno, a tudi pri tem modelu zna biti težavno za rabo v manj osvetljenih prostorih. Ima pa Nikon tudi pri tem modelu še dodaten zaslon LCD, ki prikazuje osnovne nastavitve. Po pričakovanjih je nabor možnosti, ki jih aparat ponuja, več kot zadovoljiv, saj je mogoče praktično vse nastavljati ročno, je pa res, da bi bilo lahko več funkcij dostopnih neposredno prek tipk na ohišju. No, deloma to pomanjkljivost odpravlja tipka FUNC, prek katere lahko hitreje dostopamo do želenih nastavitev. Menuji so sicer dobro zgrajeni in tudi pregledni. Pri samem delu z aparatom velja pohvaliti precejšnjo natančnost samodejnega prilagajanja temperature bele. Kakovost fotografije je zelo dobra, predvsem kar zadeva podrobnosti, ostrino in natančnost barv, res pa je, da je aparat pri višjih občutljivostih dokaj občutljiv za šum in učinek cvetenja, kar je bila ne nazadnje tudi ena izmed značilnosti njegovega predhodnika (in tudi drugih aparatov tega razreda, razen morda modela Olmypus C-8080WZ).

Nikon Coolpix 8800

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,99 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 9.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-350 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (3-50 cm makro); čas od 1/3000 do 8 s (ročno odpiranje do 10 minut); doseg bliskavice do 3 m; razpon ISO 50, 100, 200, 400.

Cena: 249.900 tolarjev

Prodaja: Grafo, (01) 433 73 92.

Za: Velika optična povečava, stabilizator slike, kakovostna fotografija.

Proti: Dolg čas vklopa, občutljivost za šum pri večjih občutljivostih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji