Objavljeno: 10.3.2005 11:52 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix 8700

Nikon je pred kratkim predstavil naslednika Coolpixa 5700, ki ga je nadgradil z zmogljivejšim osemmilijonskim tipalom CCD (gre za Sonyjevo tipalo), večina drugih lastnosti pa ostaja enaka kakor pri predhodniku. "Osemmilijonska" ločljivost pomeni 3264 × 2448 pik, kar je dovolj za velike povečave, dovoljuje pa tudi več rezanja. Objektiv zmore osemkratno optično povečavo, ki ustreza goriščni razdalji med 35 in 280 milimetrov leica formata. Objektiv krmilimo elektronsko - z dvema tipkama in motorčkom, zumiranje pa je hitro in ne preveč sunkovito. Svetlobna jakost pri širokem kotu znaša dobrih 2,8, v tele položaju pa pade na bolj povprečnih 4,2. Ostriti je mogoče od pol metra naprej, v makro načinu (oziroma pri ročnem ostrenju) pa od 3 cm naprej. Čas lahko nastavljamo od 1/4000 do osem sekund, ročno pa je mogoče zaslonko pustiti odprto do pet minut. Za dodatno osvetljevanje predmetov lahko uporabljamo vgrajeno bliskavico (ki ima največji domet 4 m) ali primerno zunanjo. Omenimo tudi, da ima Nikon kljub veliki ločljivosti sposobnost, da zajema slike s hitrostjo 5 slik na sekundo - žal pa lahko tako posnamemo le tri slike naenkrat. Drugi način omogoča zajemanje do 12 slik s hitrostjo 1,2 slike na sekundo.

Nastavljamo pretežno s tipkami na ohišju, menuja nam torej večinoma ni treba uporabljati. Res pa je, da je tipk veliko in da jih je večina na stranskem delu objektiva, ki ga niti ne vidimo, kar zahteva dolgo privajanje na razpored tipk. Za nastavljanje moramo tipke sicer večinoma kombinirati še z vrtljivim obročem na vrhu ohišja.

Za ogled snemanja je na voljo kakovosten, a majhen barvni zaslon z diagonalo 38 milimetrov in ločljivostjo 134.000 pik, ki ga lahko obračamo okoli obeh osi in ga je mogoče obrniti tudi tako, da je zaščiten. Alternativo temu predstavlja elektronsko kukalo, ki ima ločljivost kar 180.000 pik, na vrhu pa je črnobeli zaslonček za prikaz osnovnih podatkov o nastavitvah.

Glede na predhodnika pa se je spremenila kakovost posnetkov. Novo tipalo trpi za podobnimi slabostmi, kakršne smo opazili že pri modelu Sony DSC-F828, predvsem cvetenjem in razlivanjem svetlobe med sosednjimi svetlobnimi elementi, kar se opazi pri težavnejših scenah z zelo temnimi in zelo svetlimi deli in se izrazi ob veliki povečavi kot barvne sence na robovih kontrastnih prehodov. Poleg tega Coolpix 8700 nima več možnosti slikanja z občutljivostjo ISO 800 (je pa na voljo manjša občutljivost ISO 50), ki je pri predhodniku tudi zaradi slabše svetlobne jakosti v tele položaju prišla zelo prav, na primer v manj osvetljenih prostorih, če uporaba bliskavice ni zaželena (koncerti, predstave in podobno). Nič čudnega, saj je že pri občutljivosti ISO 400 več šuma, kot smo ga bili navajeni pri predhodniku pri občutljivost 800.

Barve pa so dobre in tudi kadar delamo z manjšimi občutljivostmi, so tudi podrobnosti zajete zelo dobro, pa čeprav dinamika ni tako dobra, kot pri predhodniku. Vprašanje torej, ali so pri Nikonu z novim modelom res ponudili presežek glede na predhodnika. Ta je sicer imel manjšo ločljivost, a vendarle kar opazno boljšo fotografijo, tudi v slabših svetlobnih razmerah.

Nikon Coolpix 8700

Razred: Zelo zmogljiv (velika optična povečava, ročni nadzor, zmogljivost, dodatne tehnične rešitve).

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-280 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (3 cm makro ali ročno); čas 1/4000-8 s + ročno odpiranje zaslonke do 5 minut; doseg bliskavice 0,5-4 m; ISO 50, 100, 200, 400.

Cena: 319.900 tolarjev.

Prodaja: Grafo, (01) 433 73 92.

Za: Velika ločljivost, velika optična povečava, nadzor nad nastavitvami, oblika.

Proti: Slabša kakovost fotografije kot pri predhodniku, nenatančno ostrenje v slabi svetlobi, nepregleden razpored tipk, majhen zaslon LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji