Objavljeno: 13.7.2005 19:40 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix 5000

Nikonov Coolpix 5000 je zastavljen kot majhen digitalni fotoaparat, ki pa ponuja hiter in učinkovit dostop do lepega števila nastavitev, ki omogočajo dober ročni nadzor nad fotografijo, ob tem pa tudi visoko ločljivost slikanja (tipalo CCD izkorišča 5 milijonov svetlobnih elementov), zelo širok kot pri najmanjši goriščni razdalji objektiva (enaka 28 milimetrom v klasičnem formatu) ter nekoliko majhno povečavo (ustrezno klasičnemu 85-milimetrskemu objektivu), ki pa jo je mogoče povečati z dodatnimi nastavki. Skromnejša je hitrost objektiva, saj je svetlobna jakost med 2,8 in le 4,8, to pa je pri digitalnih fotoaparatih že kar malo.

Trdno kovinsko ohišje "resnobne" črne barve omogoča odličen oprijem, predvsem zaradi izbočenega prostora ob strani, v katerem je akumulator. Pri Nikonu z aparatom merijo predvsem na resnejše uporabnike, ki bodo znali ceniti majhnost, trdnost in dobro zasnovo ohišja, ki omogoča, da veliko večino nastavitev dosežemo neposredno prek tipk na ohišju in ne prek zamudnega izbiranja z menujev, kot je sicer pogosto v navadi pri takih aparatih. Prek tipk lahko hitro določimo ločljivost, stopnjo stiskanja, občutljivost ISO (med 100 in 800), način delovanja bliskavice, določimo področje ostrenja, izbiramo vrsto popravljanja beline, popravljamo osvetlitev, določimo stopnjo ročnega nadzora, "zaklenemo" osvetlitev in fokus, določimo čas (od 1/4000 sekunde do ročnega "držanja" zaslonke) in velikost zaslonke. Vse to nastavljamo prek treh tipk, dodatne funkcijske tipke in vrtljivega gumba. Na začetku je tak način dela seveda zamudnej

Najpomembnejše informacije o nastavitvah prikazuje enobarvni zaslonček LCD brez dodatne osvetlitve poleg optičnega kukala in je v slabših svetlobnih razmerah le slabo viden. Tedaj je bolje uporabljati barvni zaslon LCD, ki ga lahko vrtimo okoli osi, tako da ga ob neuporabi preprosto "zapremo". Zaslonu lahko očitamo prenatrpanost z informacijami, ki jih ni mogoče povsem umakniti (da bi, recimo, bolje videli izrez) - z desno tipko pod zaslonom lahko sicer izberemo manj "natrpan" prikaz, a moramo potem do polnega prikaza iti prek ugasnjenega zaslona, kar je moteče. Veliko bolje bi bilo, ko bi bil osvetljen enobarvni zaslon LCD, barvni pa bi bil namenjen le osnovnim informacijam in ogledu izreza. Sicer je slika zaslona dobre kakovosti in je tudi pod sončno svetlobo še vedno vidna, a pod umetno svetlobo vidno utripa. Široka bliskavica na sprednji strani ohišja osvetljuje objekte do razdalje 3 metre, kot alternativa je na voljo tudi podnožje za bliskavico, ki je združljivo s standardom ISO 518. Objektiv ostri od razdalje pol metra, v makro načinu pa od vsega 2 centimetra do neskončnosti, čeprav smo pri tem imeli nekaj težav s pravilnim samodejnim ostrenjem.

Pri delovanju se Coolpix 5000 izkaže za zelo zanesljivega, z njim je mogoče delati hitro in enostavno (seveda šele po začetnem "uvajanju"). Pravzaprav je najhujši očitek površnost, denimo premalo trdna namestitev zaščitnega pokrova objektiva, ki se hitro sname (kar lahko v žepu ali nahrbtniku poškoduje objektiv), poleg tega aparat ob vklopu včasih ne zazna, da je pokrov umaknjen (v tem primeru ga je treba izklopiti in še enkrat vklopiti).

Pri kakovosti slik Coolpix 5000 nas je prepričala predvsem natančnost optike in tipala, saj so podrobnosti kljub majhnim meram optike zelo dobre, barvnega šuma in učinka moire pa ni niti na najzahtevnejših vzorcih. Nekoliko slabša je intenzivnost barv (barve so nekoliko "sprane"), pa tudi barvne podrobnosti zajema premalo intenzivno, kar se pozna na premajhni kontrastnosti slik, a je to mogoče brez težav popraviti v urejevalniku slik. Vsekakor izdelek, zanimiv za tiste, ki bi radi imeli dober aparat ves čas ob sebi in se na fotografijo spoznajo, cena okoli 350 tisočakov pa se jim zdi sprejemljiva.

Nikon Coolpix 5000

Razred: Polprofesionalni (dober ročni nadzor, dodatne tehnične rešitve, večja zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Skupna ocena: 9,42.

Tehnične lastnosti: objektiv 28-85 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (2 cm-neskončno makro); čas 1/4000-8 s + ročno (do 60 s); doseg bliskavice do 3 m; razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400, 800.

Cena: 349.900 tolarjev.

Prodaja: Grafo, (01) 433 73 92.

Za: Majhne mere, trdna izdelava, visoka ločljivost, odličen nadzor nad nastavitvami, odlično zajemanje podrobnosti.

Proti: Zaslon LCD prenatrpan z informacijami, težave z ostrenjem v makro načinu, manjše težave s pokrovom objektiva, premalo intenzivne barve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji