Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon 1 J2

Nikon je že začel s prenovo serije Nikon 1, pa čeprav je od prihoda modelov J1 in V1 minilo manj kot eno leto. Prvi je dobil naslednika model J1, njegov naslednik pa se od njega na prvi pogled loči le po novih, živahnih barvah ohišja in dodatno možnostjo na programskem kolescu.

Poleg že znanih programov, ki so pri seriji Nikon 1 nekoliko posebni in vključujejo programa za izbiro najboljše fotografije izmed 20-ih na hitro zajetih, ter poseben način gibljivih slik z glasbo, je J2 dobil še kreativni fotografski menu. Tja odslej spadajo ročni in polavtomatski programi, nova enica pa zraven prinaša še izbiro med različnimi scenskimi programi, do katerih dostopamo preko funkcijske tipke.

Nikonovi stari poznavalci se bodo morali na te nove menije nekoliko navaditi, saj je logika nekoliko drugačna kot pri ostalih njihovih modelih, a je stvar takšna, da hitro pride v prste. Žal pa še vedno pogrešamo hitrejši dostop do pomembnejših nastavitev kot je izbira beline in občutljivosti ISO, saj je tudi novi J2 še vedno bolj prilagojen fotografiranju tipa "nameri in sproži".

V teh okvirih je tudi tipalo izvrstno, čeprav mu nekateri očitajo nekoliko manjše mere. Še vedno se lahko postavi ob bok nekaterim modelom s precej večjimi tipali, saj zrnatosti ni veliko niti pri najvišjih občutljivostih, ki segajo v načinu Hi1 do ISO 6400. Celo ob izklopljenem odstranjevanju zrnatosti ostane šum zelo nadzorovan, zaradi česar so omejitve tipala predvsem v večji globinski ostrini, kar bi znalo motiti predvsem ljubitelje portretov, ki želijo zamegljeno ozadje tudi pri širših goriščnicah.

Nikon je skupaj z novim aparatom predstavil tudi nov objektiv, pa čeprav ta razen v barvnih kombinacijah ni neposredno povezan z modelom J2. Gre za Nikkor 1 razpona 11 - 27,5 mm , ki je takrat ko je zložen, kar 30 % tanjši kot standardni kit objektiv razpona 10 - 30 mm in je bil tokrat priložen tudi našemu preizkusnemu primerku. Ob zasuku mehanskega kolesca za zumiranje iz zaklenjenega položaja se tudi sam aparat prebudi iz spanca, ko hitro ugotovimo, da je glavna optična težava objektiva nekoliko večje popačenje sodčkavosti. V kombinaciji z modelom J2 ostri zelo dobro in težav z ostrenjem na manj kontrastnih ali slabše osvetljenih objektih, kot se nam je nekajkrat dogodilo pri modelu J1, ni bilo. Je pa manj prepričljivo dejstvo, da je dieta objektivu odvzela tudi optično stabilizacijo slike, kar je v današnji dobi redek primer.

Pomanjkanje uporabnik najbolj občuti ravno pri zajemanju videa, kjer pa je predvsem pri ročnem ostrenju v veliko pomoč novi zaslon, ki tokrat ponuja kar dvakrat višjo ločljivost kot doslej, 920.000 pik.

Nikon J2 je doživel hitro, vendar v določenih pogledih učinkovito prenovo, katere dobrodošla plat je tudi več kot 100 EUR nižja cena, kot so jo ob predstavitvi zahtevali za model J1. Celo ko primerjamo komplete z nekaj EUR dražjim stabiliziranim objektivom. Zato lahko novinca toplo priporočimo, pa čeprav so po njegovi ceni na voljo tudi mnogo resnejši aparati z izmenljivimi objektivi. Kompaktna in stilsko dovršena oblika, odlično samodejno ostrenje tudi med zajemanjem videa in nove kričeče barve imajo svoje prednosti.

Nikon 1 J2

Razred: Fotoaparat z izmenljivimi objektivi.   

Ločljivost: 3872 × 2592, 2896 × 1944, 1936 × 1296, 3840 × 2160.    

Efektivna ločljivost tipala: Efektivno 10,1 milijona pik.  

Velikost in vrsta tipala: 13,2 × 8,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2,7.     

Prodaja: www.nikon.si.   

Cena s kit objektivom: 459 EUR.  

Za: Oblika, hitrost delovanja, ostrenje, tipalo, cena enaka lanskim modelom na odprodaji, zaslon.

Proti: Dostopnost funkcij na ohišju, novi kit objektiv nima stabilizacije, z bliskavico še vedno le do 1/60 s zaklopa (ali počasneje).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji