Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2014 | Teme: Windows 10

Nazaj v prihodnost

Microsoft skuša z novo različico operacijskega sistema nadoknaditi zamujeno z okoljem Windows 8. V dobi mobilnih naprav potrebuje močnejše orodje, ki bo poenotilo vse dosedanje platforme in obenem vlilo nov up namiznim računalnikom in prenosnikom. Tehnični predogled, ki smo ga preizkusili, je namenjen predvsem uporabnikom zadnjih. Četudi naj bi končna različica izšla šele poleti, trenutna koda ne razočara. Prav nasprotno, morda bomo priča najboljši različici Oken doslej.

Menu Start in namizje sta se vrnila. Hura!

Menu Start in namizje sta se vrnila. Hura!

Zdaj je že povsem jasno, da je Windows 8, skupaj z lansko različico 8.1, ena večjih polomij velikana iz Redmonda, primerljiva z neuspehom zloglasne različice Windows Vista. Po zadnjih statistikah je v domala dveh letih osma različica (8 in 8.1 skupaj) zaživela v komaj 13 % vseh računalnikov, Windows 7 pa je še vedno nameščen v 51 % računalnikov. Še več, sodeč po meritvah prisotnosti posameznih vrst OS v internetu, se je septembra število računalnikov z Windows 7 celo povečalo glede na Windows 8.

Osmica naj bi omogočila vstop v svet zaslonov na dotik, pa tablice z Okni, a je malo od tega resnično uspelo. Microsoftu je bilo to, resnici na ljubo, jasno še pred izidom Windows 8, ko je kot strela z jasnega odslovil odgovornega direktorja Sinfoskyja, bržkone pa je polom na koncu odnesel tudi zdaj že nekdanjega direktorja Steva Ballmerja.

Microsoft je pod novim vodstvom brž zavihal rokave in nastal je Windows 10. Oznako 9 so namenoma izpustili, razlog pa pustili javno nedorečen. Sami trdijo, da  zato, ker je Windows 10 tako velik kakovostni skok, da si zasluži več kot le en številčni korak naprej. Drugi menijo, da podobnost z Applovim Mac OS X (X je v tem primeru rimska desetka) ni zgolj naključje.

Snap Assistant omogoča elegantno razporeditev do štirih oken na namizju.

Snap Assistant omogoča elegantno razporeditev do štirih oken na namizju.

Najbolj zanimiv namig, morda celo resničen razlog, pa prihaja iz inženirskih logov. Menda je v obtoku še precej programov, ki  pri zagonu preverjajo različico »Windows 9«, a pri tem mislijo na prastara Windows 95 in 98. Na devetici potemtakem ti programi ne bi delovali pravilno. Nekaj časa so menda razmišljali še o imenu  Windows One (kot OneNote, OneDrive), a so pustili to oznako za (ne preveč slavnega) začetnika vrste iz davnega leta 1985.

Neuradno se vsi strinjajo, da je Windows 10 duhovni naslednik okolja Windows 7, in ne Windows 8. To postane očitno takoj po zagonu, ko se znajdemo na preizkušenem in cenjenem namizju (Desktop) in ne več v modernem vmesniku (Modern UI), ki s ploščicami zadovoljivo deluje le na tablicah, a je bil v Windows 8 zato domala neuporaben na večini računalnikov s tipkovnicami in miškami.

Da ne bo pomote, Modern UI niso opustili, a se zdaj pojavlja le tam, kjer ni tipkovnice in miške (tablice, telefoni). Aplikacije za Modern UI, imenovan tudi Metro, pa zdaj delujejo na namizju v oknih, tako kot že od začetka okolja vsi programi za to še vedno najbolj razširjeno platformo.

Windows 10 bo enoten za celoten spekter naprav, na katerih deluje Microsoftov operacijski sistem.

Windows 10 bo enoten za celoten spekter naprav, na katerih deluje Microsoftov operacijski sistem.

Ena koda za vse platforme

Windows 10 je več kot le naslednik sedmice. V bistvu gre za najbolj ambiciozen projekt ta hip, ki se bo poenotil z eno kodo na vseh podprtih platformah, od namiznih računalnikov, prenosnikov, hibridov, tablic pa do telefonov, igralnih konzol Xbox in televizorjev. Operacijski sistem bo sam zaznal ciljno napravo in prilagodil uporabniški vmesnik. Lep zgled je funkcija Continuum, ki sicer še ni na voljo v prvem tehničnem predogledu, bo pa zaznala, denimo, ko bomo na tablico priključili zunanjo tipkovnico, in predlagala preklop z Modern UI na Desktop.

Z univerzalnim operacijskim sistemom prihaja tudi koncept programov Universal Windows Apps. To je nov rod programov, ki se bo prav tako znal prilagajati različnim napravam. Ti programi bodo uporabljali iste klice API, enoten varnostni model, način namestitve in distribucije s skupno trgovino (App Storom). Da, to pomeni, da bomo »običajna« okna in aplikacije zanje kmalu uporabljali tudi na telefonih. Kaj to pomeni za sedanji sistemi Windows Phone, v Microsoftu zaenkrat še ne komentirajo.

Prva javna preizkusna različica prihaja manj kot leto dni za okoljem Windows 8.1, tako da je povsem razumljivo, da v tej fazi končna podoba novega okolja ni povsem definirana. Po drugi strani v Microsoftu posebej poudarjajo, da trenutno objavljena koda ni prav za vse. Najbolj si želijo, da bi si jo ogledali poslovni uporabniki, še najraje interni strokovnjaki za IT v podjetjih, ki odločajo o nadaljnji strategiji poslovnega okolja. Preprosto rečeno, Microsoft želi najprej zadržati podjetja. Preizkusna različica »Consumer Preview« bo menda na voljo nekoliko kasneje, po nekaterih nepotrjenih informacijah predvidoma v času sejma CES v Las Vegasu v začetku naslednjega leta.

Vrnitev v domače okolje

Kot je razvidno, je Microsoft zavestno naredil dva koraka nazaj, da bi naredil enega boljšega naprej. Po namestitvi sistema se nemudoma znajdemo v znanem okolju namizja, kjer nas pozdravi vsem domači zagonski menu (Start), ki je občutno manjkal v različici 8.0 in so ga na silo vrnili v različici 8.1. Tokrat je obogaten z desno stranjo menuja, na katerem je vsem znani nabor ploščic s programi za Modern UI.

V bistvu je kombinacija dokaj posrečena, saj dobimo, denimo, možnost postavitve tistih interaktivnih ploščic (Live Tiles), ki sporočajo koristne informacije, na primer nova sporočila, dogodke, novice, vremensko napoved. Mimogrede, velikost menuja Start lahko prilagodimo in s tem natančno določimo, koliko vidimo na njem in kaj.

Ko smo že pri menuju, zdaj najdemo na vidnem mestu tudi funkcijo iskalnika Universal Search, ki išče po programih, dokumentih in spletnih straneh. Uporabno. Prvi vtis novega koncepta menuja Start, ploščic, izvajanja programov Modern UI v oknih (lahko pa jih kadarkoli preklopimo v zaslonski način delovanja) in iskalnika je zelo dober, celota se zdi povem naravna za uporabnike, izkušene v »klasičnem« okolju Windows.

Okna so dobila virtualna namizja. Bolje pozno kot nikoli.

Okna so dobila virtualna namizja. Bolje pozno kot nikoli.

V praksi

Tudi sicer je izkušnja z namestitvijo tehničnega predogleda nadvse spodbudna. Operacijski sistem smo namenoma namestili v skoraj pet let star računalnik s štirijedrnim procesorjem, 4 GB RAM, grafiko Nvidia serije 9 in celim kupom dodatnih kartic ter zunanjih enot. Prvič v zgodovini operacijskega sistema Windows se nam je zgodilo, da je namestitveni program samodejno našel praktično vse zunanje enote, omrežja, tiskalnike in drugo zunanjo opremo, celo omrežno povezane naprave, in to v prvem poizkusu, samo z enim novim zagonom.

No, skoraj. Paradoksalno, Windows 10 sam ni našel kakih sedem let stare Microsoftove lastne video kamere LifeCam. Resnici na ljubo, Microsoft zanjo nima gonilnikov niti za Windows 8, dobra novica pa je to, da je Windows 10 brez težav sprejel gonilnike za Windows 7 in stvar je takoj začela delovati. Kot kaže, so končno zložili skupaj Okna, ki so primerna za navadne smrtnike, ne samo za poznavalce IT.

Tudi sicer lahko o namestitvi sistema povemo bolj ali manj pohvalne stvari – postopek obsega zelo malo korakov, vprašanj, malo vnovičnih zagonov. Vtis ostane pozitiven tudi pri čistem zagonu, kjer se Windows 10 v trenutni obliki zažene še celo hitreje kot Windows 7 in Windows 8. Seveda ne moremo soditi, koliko dodatne krame bo dobila končna različica, želeli pa bi si, da bi ostalo tako. Vsi preizkušeni programi (brskalniki, protivirusni programi, večpredstavni predvajalniki, spletne aplikacije …) so delovali brezhibno, na prvi pogled pa vse deluje zelo hitro, brez  nepotrebnega in motečega šarjenja sistema po diskih. Natančnih meritev sicer nismo opravili, ker tehnični predogled zagotovo ne zrcali tega, kar lahko pričakujemo na koncu.

Menu Charms so v namizni izvedbi odstranili, in ga namestili v naslovno vrstico okna.

Menu Charms so v namizni izvedbi odstranili, in ga namestili v naslovno vrstico okna.

Ker je Windows 10 zopet videti kot »pravi« Windows, je v sistemu kar nekaj koristnih novost. Ena takih je funkcija Task View, dosegljiva v orodni vrstici. Z njo prikličimo seznam odprtih oken. Izboljšali so funkcijo Snap, ki samodejno razporedi odprta okna drugo ob drugo. Če je v Windows 7 in 8 to delovalo z dvema programoma hkrati, zdaj to lahko naredimo tudi s tremi ali štirimi. Še več, vgrajen je pomočnik Snap Assistant, ki uporabniku pomaga nazorneje razporediti okna, da so  elegantno in optimalno razporejena po zaslonu.

Če vam zmanjka prostora na enem zaslonu, lahko v Windows 10 posežete po novi funkciji navideznih namizij. Okna so končno dobila to, kar je že vrsto let na voljo v konkurenčnih izdelkih (Mac OS X, Linux), oziroma je bilo doslej možno z dodatnimi programi. Vsako navidezno namizje ima svoje programe, svojo orodno vrstico, za zdaj je skupno le ozadje. S te plati ni nič drugače ali bolje kot pri tekmecih.

Microsoft je, vsaj v tehničnem predogledu, odstranil desni menu Charms, ki ga je bilo v Windows 8 zelo težko priklicati z miško in tipkovnico. Namizni programi ga tako ne potrebujejo. Za Metro aplikacije pa so zraven ikone s sliko programa v levem zgornjem koncu okenske vrstice dodali tri majhne pikice, s katerimi za ta program odpremo ustrezen menu Charms. Elegantno, a Microsoft že zdaj napoveduje, da utegnejo to še spremeniti.

Novi File Explorer ima zdaj bolj plosk videz kot prej, drugače pa je zelo podoben osmici. Koristna novost je, da zdaj omogoča tudi nove koristne poglede, denimo najpogostejših imenikov (frequent Folder) in zadnjih datotek (Recent Files). Žal trenutno ne tudi uporabe več imenikov z zavihki, kar omogočajo skoraj vsi drugi programi za upravljanje datotek.

Tu je še ena drobna novost, ki utegne biti nekaterim zelo všeč. Desetica pri vsaki namestitvi programov uporabnika obvesti, kaj prinaša namestitev in katere spremembe bo naredila. Denimo, pri namestitvi brskalnika Chrome opozori uporabnika, da je zdaj na voljo nova aplikacija za pregledovanje spletnih vsebin. Pri zahtevi za namestitev knjižnic .Net 2 in 3 je izrecno vprašal uporabnika, ali to dovoli. Prav tako je opozoril, da bo novi program spremenil zagonsko proceduro sistema. Tako vsaj vemo, kaj se bo zgodilo, ne pa, da moramo ugibati.

Z novo različico Oken bo na voljo tudi nov grafični vmesnik DirectX 12. Microsoft se mora tu spoprijeti s konkurenco, ki je medtem kar lepo napredovala. Novi vmesnik naj bi omogočal boljši izkoristek strojne opreme, dostop do funkcij na nižji ravni, podobno kot konkurenčni vmesnik AMD Mantle API. Medtem se v Microsoftu menijo z Epicom, da bo ta novi DirectX uvrstil v svoj znameniti Unreal Engine 4, priznano osnovo za sodobne vrhunske igre.

Še beseda, dve o prihajajoči spletni trgovini Windows Store. V tehničnem predogledu je sicer enaka kot doslej, a bo v končni različici deležna kar nekaj pomembnih sprememb. Za začetek bodo v njej tudi klasični programi za okolje Windows, ne samo za Modern UI. Poleg tega bo trgovina enotna za vse vrste podprtih naprav, tudi telefone. Zelo verjetno je tudi, da bo Microsoft tu ubral enako strategijo kot Apple in omogočal namestitev programov v različne naprave z enim nakupom.

Pri namestitvi je Windows 10 v prvem poizkusu našel skoraj vse naprave v računalniku in domačem omrežju. Pohvalno.

Pri namestitvi je Windows 10 v prvem poizkusu našel skoraj vse naprave v računalniku in domačem omrežju. Pohvalno.

Dober začetek, a samo začetek

Windows 10 je, kot kaže, korak v pravo smer. Toda, ali bo to dovolj, da bi Microsoft zajezil upad zanimanja za platformo PC in na novih mobilnih napravah pridobil tržni delež? Na to vprašanje je težko odgovoriti, ker konkurenca tudi ne sedi križem rok in je v zadnjih letih poskrbela za več inovacij, kot jih najdemo v Oknih. Pot je bržkone prava, toda Microsoft bo moral še marsikaj postoriti, da bi tekmece prehitel na novih platformah.

A do uradne objave Windows 10 je še precej časa. Če res drži, da lahko Windows 10 pričakujemo tam nekje poleti 2015, bo imel Microsoft možnost vgraditi še kup dodatnih zmožnosti in programov. Prav tako je napovedal, da bo, začenši z Windows 10, razvoj novih različic bistveno hitrejši. Morda lahko pričakujemo vmesne različice tudi večkrat na leto. Slišati je celo, da bo to najbrž zadnja različica okolja Windows, kot smo ga pojmovali doslej. Odslej bodo samo še inkrementalne izboljšave po vzoru Mac OS X.

Windows 10 precej bolj izrecno obvešča uporabnika o spremembah, ki jih bo opravil v sistemu.

Windows 10 precej bolj izrecno obvešča uporabnika o spremembah, ki jih bo opravil v sistemu.

Microsoft zaenkrat molči o ceni in cenovni politiki. Po nekaterih informacijah naj bi razmišljali o tem, da bi bil Windows 10 brezplačna nadgradnja za lastnike Windows 7 in Windows 8. Po drugi strani pa nekateri skopi zapisi v licenčnih pogodbah za podjetja nakazujejo, da bo Microsoft nadgradnje zaračunal (morda kot storitev posodobitev).

Tudi o drugih novostih, ki bodo del končne različice Windows 10, v Microsoftu molčijo. Najbrž so ugotovili, podobno kot Apple, da je zanimanje javnosti najbolje stopnjevati postopoma, z občasnim, a rednim razkrivanjem novosti. Končni cilj je najbrž že znan, od tu naprej pa bomo verjetno po »kapljicah« dobivali uradne in neuradne informacije o tem, kaj še pride. Neuradno lahko že zdaj naštejemo tri stvari, ki bodo skoraj zagotovo del novih Oken: spletni brskalnik Internet Explorer 12, ki bo imel nekatere strukturne novosti, sistem notifikacij po vzoru Androida in iOSa, predvsem pa veliki prihod pomočnice Cortana. A o tem kdaj drugič.

Windows 10 Technical Preview

Izdeluje: Microsoft, preview.windows.com

Cena: Brezplačno.

✓    Namizje kot privzeti vmesnik; hitrost in temeljitost prepoznavanja naprav; združljivost s starimi programi in napravami.

✗    Zaenkrat premalo resničnih novosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji