Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: GPS

Navigacijska cesta

Trg navigacijskih naprav je izrazito dvopolen - na eni strani imamo nekaj močno uveljavljenih podjetji, na drugi pa vse več manjših imen, ki se želijo prebiti med velike. Eden izmed teh je tudi NavRoad.

Na preizkus smo dobili tri navigatorje tega poljskega izdelovalca, modele NR460, NR560 in Q1. Vsi trije imajo pravzaprav enake temelje oziroma enak uporabniški vmesnik. Ta je, vsaj na prvi pogled, slab. Problem je, da so zasloni preprosto premalo uporabljeni za možnosti menuja - tako je osnovni menu sicer lep, a bi bile večje črke oziroma tipke bistveno bolj uporabne. Slabo je tudi to, da je navigacijski del povsem ločen od drugih funkcij. To je sicer lastnost velike večine GPS navigacijskih naprav manj znanih izdelovalcev.

Nam se zdi, da bi morala biti pri navigacijskih napravah v ospredju ravno navigacija - a moramo pri vseh treh NavRoadih prek menuja več kot pri kakem Garminu, Miotu ali TomTomu. Hkrati pa to nalaganje navigacijskega programa traja kar nekaj trenutkov. Je pa vsaj vmesnik za navigacijski del zelo dober - pregleden in enostaven. Ikone so velike in jasne, pokrite pa so vse najpogostejše možnosti iskanja cilja (torej po naslovu, lokaciji na zemljevidu, interesne točke ipd). Bi pa si želeli malce boljšo odzivnost - velikokrat se zgodi, da nekaj izberemo, nato pa brez odziva čakamo trenutek ali dva. Je pa zato ves vmesnik preveden v slovenščino.

Tudi zemljevidi so povsem solidni - pokritost Slovenije je dobra. Seveda ne moremo pričakovati vseh sprememb, ki smo jih doživeli v zadnjih nekaj mesecih (tu mislimo predvsem na nove enosmerne ulice v glavnem mestu), na to bomo morali tudi pri drugih izdelovalcih še malo počakati. Omeniti pa velja, da lahko pri omenjenih napravah dobimo dve vrsti zemljevidov - prvi so zemljevidi AutoMapa, drugi pa NavRoad map. Prvi ima Slovenije zelo dobro pokrito, drugi pa malce slabše (po besedah izdelovalca 68 %).

Po videzu se modela NR460 in NR560 ločita le po večjem zaslonu pri NR560. Njegova diagonala meri skoraj 13 cm, ločljivost pa je pri vseh enaka, namreč povprečnih 480 × 272 pik (diagonali zaslonov pri NR460 in Q1 merita slabih 11 cm). Pri obeh modelih družine NR je ohišje iz svetleče črne plastike, oba modela sta razmeroma tanka, v globino merita le malce več kot en centimeter. Q1 pa deluje bolj masivno (debel je dva centimetra), za kar je kriva predvsem gumijasta plastika (zaradi katere tudi deluje bolj trpežno). Po specifikacijah ima Q1 najmočnejši procesor (ki je celo dvo-jedrni), a v praksi nismo opazili kaj bistveno hitrejšega delovanja. Vsi trije imajo možnost spremljanje prometnih informacij prek sistema TMC (ta pri nas še ne deluje), a moramo pri tem dokupiti zunanjo radijsko anteno. Q1 se lahko pohvali še z brezžičnim vmesnikom bluetooth in video vhodom - nanj lahko torej priključimo zunanjo napravo in ga uporabljamo za ogled videa - koliko nam bo to prišlo prav med vožnjo, je seveda drugo vprašanje. Vse tri naprave omogočajo ogled slik in predvajanje glasbe.

Pri vseh treh napravah smo torej imeli ves čas občutek, da bi lahko bile boljše, kot so. Zemljevidi in sama navigacija so sicer še kar solidni, razočara pa malce prepočasen in na trenutke preveč neroden vmesnik. Žal tudi cene niso ravno nekaj posebnega, saj dobimo danes kar nekaj cenejših naprav, ki se na cestah bolje znajdejo.

NavRoad NR560

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 12,7 cm.

Priloženi zemljevidi: AutoMapa Europe.

Ocena priloženih zemljevidov: 8.

Ocena uporabniškega vmesnika: 6.

Ocena cena/zmogljivost: 7.

Izdeluje: Navroad, www.navroad.com.

Prodaja: Svet komunikacij, www. svetkomunikacij.si.

Cena: 239 EUR.

Za: Velik zaslon.

Proti: Počasen vmesnik, ločenost navigacije od preostalega vmesnika.

NavRoad NR460

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 10,9 cm.

Priloženi zemljevidi: AutoMapa Europe.

Ocena priloženih zemljevidov: 8.

Ocena uporabniškega vmesnika: 6.

Ocena cena/zmogljivost: 7.

Izdeluje: Navroad, www.navroad.com.

Prodaja: Svet komunikacij, www. svetkomunikacij.si.

Cena: 219 EUR.

Za: Cena.

Proti: Počasen vmesnik, malo nastavitev, ločenost navigacije od preostalega vmesnika.

NavRoad Q1

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 10,9 cm.

Priloženi zemljevidi: AutoMapa Europe.

Ocena priloženih zemljevidov: 8.

Ocena uporabniškega vmesnika: 6.

Ocena cena/zmogljivost: 6.

Izdeluje: Navroad, www.navroad.com.

Prodaja: Svet komunikacij, www. svetkomunikacij.si.

Cena: 309 EUR.

Za: Video vhod.

Proti: Počasen vmesnik, malo nastavitev, ločenost navigacije od preostalega vmesnika, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji