Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2021

Nasveti za Windows 11

Microsoft je pripravil novo večjo posodobitev najbolj razširjenega operacijskega sistema na svetu. Čeprav natančen datum uradnega izida Windows 11 v času pisanja tega članka še ni bil znan, si lahko prenovljeni sistem omislimo že danes. 

Namestitev

Windows 11 od računalnika med drugim zahteva uporabo mikrokontrolerja TPM. Ali ga računalnik ima, preverimo s programom Trusted Platform Module Management.

Operacijski sistem Windows 11 lahko brezplačno namestimo na računalnik, na katerem teče zadnja uradna različica Microsoftovega paradnega konja in ki je opremljen z najmanj dvojedrnim procesorjem hitrosti 1 GHz ali več, 4 GB pomnilnika RAM, 64 GB prostora na disku, zmožnostjo UEFI in Secure Boot, mikrokontrolerjem TPM (Trusted Platform Module) in grafično kartico z DirectX 12 ter gonilnikom WDDM 2.0. Največ polemik je izzvala zahteva po strojnem generiranju številčnih kod TPM, ki naj bi povečala varnost pri uporabi operacijskega sistema Windows 11. Ali je naš PC opremljen s to tehnologijo, preverimo tako, da zaženemo pripomoček tpm.msc, ki odpre pogovorno okno Trusted Platform Module Management. To nam razkrije informacije o proizvajalcu strojne opreme in obelodani, ali je TPM nameščen in opremljen z ustreznim certifikatom.

Pred namestitvijo preizkusne različice operacijskega sistema Windows 11 moramo ciljni računalnik povezati z Microsoftovim računom, prijavljenim v program Windows Insider.

Vse navedene strojne zahteve se do uradne splavitve operacijskega sistema še lahko spremenijo, saj trenutno veljajo zgolj za zagon preizkusne različice Windows 11, ki so je deležni člani Microsoftovega programa Windows Insider. Vanj se lahko brezplačno prijavi slehernik z Microsoftovim računom, ki se registrira na spletnem naslovu insider.windows.com. V program Windows Insider registrirani Microsoftov račun z računalnikom povežemo v nastavitvah Posodobitev in varnost / Program za preizkuševalce sistema Windows (Settings / Update & Security / Windows Insider Program). Najprej izberemo Začni (Get Started), nato pod Izberi račun preizkuševalca sistema Windows (Pick an account to get started) z znakom plus sprožimo prijavo v Microsoftov račun. Ob uspešni prijavi izberemo želeno stopnjo preizkušanja novih programskih izdelkov, priporočena je Beta, ki nam dostavi dokaj stabilno različico izbranega sistema. Sledita še podpis Microsoftovih pravil in ponovni zagon računalnika.

Preizkusna različica operacijskega sistema Windows 11 nas čaka v nastavitvah posodabljanja »Windows Update«.

Po ponovnem zagonu preverimo stanje nastavitev Zasebnost / Diagnostika in povratne informacije (Settings / Privacy / Diagnostics & feedback). Stopnja povratnih informacij, ki jih Microsoft zahteva za zagon preizkusne različice operacijskega sistema Windows 11, je Izbirni diagnostični podatki (Optional Diagnostic Data). Ko jo aktiviramo, se pod nastavitvami Posodobitev in varnost / Windows Posodobitev (Settings / Update & Security / Windows Update) pojavi Windows 11. Namestitev novega operacijskega sistema je enaka nameščanju drugih posodobitve v preteklosti in ne bi smela predstavljati večjih težav.

Gradniki

Ikone opravilne vrstice lahko v levo zamaknemo v nastavitvah pod razdelkom Delovanje opravilne vrstice.

Po zagonu novega operacijskega sistema nas pričaka nov zaklenjeni zaslon, olepšan z drugo pisavo in naključnimi fotografijami. Dotik tipkovnice, miške ali poteg s prstom je dovolj, da se premaknemo na naslednji korak. Po prijavi nas pričaka znano namizje s spremenjeno opravilno vrstico na spodnjem delu zaslona, na kateri so ikone zdaj vpete na sredino, njihova podoba pa je skladna s preprostimi oblikovalskimi smernicami, ki so znane iz drugih sistemov in naprav. Skrajno leva ikona je nadomestila gumb Start. Po pritisku nanjo sledi prvi šok, živih ploščic ni več, nadomestile so jih lične, a preproste ikone, ki ponujajo dostop do pripetih programov in nazadnje odprtih datotek s peceja ali iz oblačne shrambe OneDrive. Organizacija je povzeta po okleščenem (in kasneje odpovedanem) operacijskem sistemu Windows 10X. Do nastavitev opravilne vrstice dostopamo z desnim klikom nanjo ter izbiro ukaza Nastavitve opravilne vrstice. Med drugim jo lahko pripnemo ob levi rob zaslona in si sistem vsaj malo podomačimo (beri: ga približamo občutku iz Windows 10).

Nove nastavitve so optimizirane do potankosti in jih je užitek uporabljati.

Med gradniki operacijskega sistema so bile pri prenovi največ pozornosti deležne nastavitve. Do njih dostopamo z desnim klikom ikone Začetek (Start). Zaslon z njimi je ličen in učinkovit. Razporeditev je znana, a skoraj vsak zaslon z nastavitvami je bil deležen posebne pozornosti razvijalcev. Spremembe so do potankosti premišljene, nastavitve razdelane do sleherne podrobnosti. Pravi užitek jih je uporabljati. Lep primer dovršenosti je sklop Prilagoditev, kjer lahko Windows 11 odenemo v temnejše barve. S klikom na ustrezno izbiro vsi elementi v trenutku potemnijo. Nič več ni zapletanja po različnih nastavitvah in nič ni prepuščeno naključju. Izbrali smo temno preobleko in luč v Windows 11 je brezpogojno ugasnila.

Preprostejši je po novem tudi Raziskovalec. Opremljen je z ikonami, ki se dinamično prižigajo in ugašajo glede na izbrani predmet. Tako nam je v vsakem trenutku jasno, kaj lahko z datoteko storimo in česa ne. Pri razlagi ikon smo načelno prepuščeni lastni iznajdljivosti in izkušnjam iz preteklosti, začetnikom pa je namenjena opisna razlaga, ki se pojavi, če miškin kazalec nekaj časa počiva nad posamezno ikono.

Tržnica Microsoft Store, ki je bila deležna temeljite prenove, bo v prihodnosti gostila tudi mobilne aplikacije, sicer pisane za naprave z operacijskim sistemom Android.

Vidnejše spremembe nas čakajo še ob zagonu tržnice Microsoft Store, za katero v Redmondu upajo, da bo postala naše okno v (aplikacijski) svet. Ponudba je občutno bolje in lepše razporejena ter predstavljena, razvijalci so se očitno zgledovali po tržnici igralne konzole Xbox. Do večjega uspeha ji tako zdaj manjkata boljša ponudba in učinkovit nadzor nad njo.

Zmožnosti

Osrednja, najbolj v oči bodeča pridobitev novega operacijskega sistema, ki nas pričaka po namestitvi, v času preizkušanja še ni na voljo. Gre za privzeto podprto zaganjanje mobilnih aplikacij, prvenstveno namenjenih telefonom z Androidom. Te bodo na voljo v novi trgovini Microsoft Store, ponujali pa jih bodo prek Amazonove tržnice Appstore. To je pomemben podatek, saj tako v ponudbi ne bo (čisto) vseh programskih izdelkov z Googlove trgovine Play, obenem pa lahko pozabimo na uporabo že kupljenih mobilnih pripomočkov. Znano je, da bo zanje potreben Amazonov račun in da se bodo nameščali ter izvajali kot običajni Okenski programi.

Dobrodošli so lebdeči pripomočki, ki jih najdemo z belo-modrim gumbom na levi polovici prenovljene in na sredino spodnjega dela zaslona postavljene opravilne vrstice. Po pritisku na omenjeno ikono se z leve strani zaslona pripelje delovna površina z njimi. Lebdeči pripomočki so namenjeni hitremu uživanju najrazličnejših informacij, od vremenske napovedi, novic do pregleda koledarskih vnosov in načrtovanih opravil. Delovno površino z lebdečimi pripomočki lahko prilagodimo po svojem okusu, z gumbom Dodaj pripomočke si omislimo nove, z ikono treh pik ter ukazom Odstrani pripomoček pa z nje izbrišemo stare.

Poleg lebdečih pripomočkov se po novem v osrednji opravilni vrstici skriva še privzeto vgrajeni program za neposredno sporočanje Microsoft Teams. Omogoča hitrejši dostop do stikov z različnih platform, komunikacija je namreč omogočena z uporabniki operacijskih sistemov Windows, macOS, Android in iOS. Hiter dostop nudi zgolj priročno pot do pisanega, govorjenega in slikovnega klepeta s stiki, medtem ko škatlasti gumb na dnu pogovornega zaslona odpre polnokrvno aplikacijo Microsoft Teams.

Izboljšani navidezni zasloni bodo med uporabniki računalnikov PC morda kmalu tako priljubljeni kot pri ljubiteljih macov.

Navidezni zasloni so že dolgo nadmočno orodje, ki ga uporabniki jabolčnih računalnikov Mac s pridom izkoriščajo. Čeprav jih pozna tudi okolje Windows, je uporabnikom njihova izraba bolj ali manj tuja. Situacija se zna spremeniti s prenovljeno mehaniko navideznih zaslonov v operacijskem sistemu Windows 11. Dostop do njih priročno ponuja črno-bel gumb v zagonski vrstici. Klik nanj odpre posebno delovno površino z vsemi zasloni, lebdenje nad njim pa hitro preklapljanje med njimi. Nove navidezne zaslonske površine odpiramo z gumbom plus (Novo namizje), starih se znebimo z znakom x. Vrstni red zaslonov menjamo z vlečenjem in s spuščanjem pomanjšanih prikazov, vizualno pa jih ločimo s spreminjanjem ozadja, ki ga sproži desni klik in ukaz Izberite ozadje. Tako zlahka porazdelimo delo na več namenskih površin, kjer je en zaslon lahko za zabavo, drugi za delo in tretji za brskanje po spletu.

Delo z okni je olajšano z novimi prijemi pod skupnim imenom Snap Layouts. Okna na navidezno mrežo zdaj lažje pripenjamo z daljšim pritiskom na ikono za raztezanje okna (srednja ikona v desnem zgornjem kotu vsakega okna), ki grafično prikaže vse možnosti. Možnosti se dinamično prilagajajo razmerju stranic zaslona, ki ga uporabljamo. Ko izberemo želeno, se aktivno okno samodejno pripne na ustrezno mesto, druga odprta okna pa pomanjšajo in so nam na voljo, da zapolnijo preostali prostor na zaslonu. Ustvarjeni prikaz je v opravilni vrstici prikazan kot skupina Snap Group. Ob njeni pomoči je delo z različnimi programi hkrati precej olajšano. Pri prehajanju iz enega programa v drugega po želji izbiramo med prikazom osamljenega okna ali cele, na mrežo pripete skupine. Če v opravilni vrstici prikaza skupin ni, ga omogočimo v nastavitvah Sistem / Večopravilnost / Zataknitev oken (Settings / System / Multitasking / Snap Windows).

Skrivnosti

Največjo spremembo pri Raziskovalcu predstavlja akcijski trak z ikonami, ki se dinamično prilagajajo izbranemu elementu.

Med uporabo preizkusne različice operacijskega sistema Windows 11 smo naleteli na nekaj skritih zmožnosti, ki jih velja omeniti. Prva se nanaša na prenovljenega Raziskovalca, ki je s svežim akcijskim trakom resda lep, a občasno težji za uporabo. Največ preglavic povzročajo manjkajoče akcije, ki se nikakor nočejo pojaviti med ikonami. Microsoft jih seveda ni izbrisal, temveč le skril. Najdemo jih med padajočimi zmožnostmi, razdeljenimi v tri sklope – Razvrsti, Pokaži in Več (ikona treh pik). Prvi sklop je namenjen urejanju prikazanih elementov po imenu, datumu, vrsti in več, drugi prikazu informacij ob posameznem elementu in velikosti ikon, medtem ko je tretji zbirališče preostalih funkcij, med katerimi so zapisovanje datotek na optični medij, stiskanje izbranega materiala ter pripenjanje elementa v Hitri dostop Raziskovalca. Tudi padajoče zmožnosti se prilagajajo izbranim elementom.

Nastavitve so po novem opremljene s predlogi, ki neukemu uporabniku občutno olajšajo optimiziranje njegovega računalniškega sistema.

Očiščene, polepšane in nadvse priročne nastavitve imajo še eno odlično pridobitev, ki poveča učinkovitost njihove rabe. Posamezni razdelki nastavitev znajo uporabniku svetovati, katero možnost naj nastavi in s kakšno vrednostjo bi bilo pametno nadaljevati. Nastavitev Sistem / Napajanje in baterija (Settings / System / Power) na prenosniku, ki se trenutno ne polni, na primer sporoči, da je poraba baterije velika, ker imamo nastavljeno visoko svetlost. Hkrati nam samodejno ponudi povezavo do ustrezne nastavitve, ki anomalijo odpravi oziroma popravi, četudi se ustrezna zmožnost ne nahaja znotraj uporabljenega sklopa.

Nekatere aplikacije s tržnice Microsoft Store delujejo v ozadju, četudi jih zapremo. Bodisi prenašajo potrebne podatke s spleta bodisi nas zalagajo z raznimi informacijami, a včasih tega preprosto ne želimo. V Windows 10 je tovrstno delovanje aplikacij nadzirala posebna nastavitev in upravljala skupni seznam programskih izdelkov, ki jim je bilo takšno početje dovoljeno. Ker tega upravitelja v Enajstki ni, moramo aplikacijam delovanje v ozadju onemogočiti posamezno. To storimo v nastavitvah Aplikacije / Aplikacije in funkcije (Settings / Apps / Apps & features), kjer pri izbrani aplikaciji uporabimo ikono s tremi pikami in ukaz Napredne možnosti, nakar pod razdelkom Dovoljenja za aplikacije v ozadju prestavimo vrednost Ta aplikacija naj se izvaja v ozadju na Nikoli.

Za konec še ena priročna skrivnost. Desni klik miške nam po novem pokaže okleščeno izbiro možnosti glede na trenutno zahtevo, ki se prilagaja dinamično. Če si vseeno želimo klasične izkušnje z vsemi zmožnostmi na kupu, iz padajočega seznama izberemo zadnjo opcijo – Prikaži več možnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji