Objavljeno: 29.3.2005 13:58 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2005

Najzmogljivejši Canon

Canon s svojimi optičnimi bralniki v spodnjem in srednjem cenovnem razredu zelo uspešno tekmuje s konkurenti. Na zgornjem delu trga pa je z modelom CanoScan 9900F nekoliko zaostal za konkurenti, zdaj pa je ta svoj najzmogljivejši bralnik nadgradil in predstavil CanoScan 9950F.

Canon 9950F sodi med bolj simpatično oblikovane izdelke in kljub tehnični zmogljivosti med manjše bralnike v tem kakovostnem razredu. Že pogled na lastnosti bralnika pa kaže na to, da gre za izdelek za zahtevnejše uporabnike. Optična ločljivost tipala je namreč kar 4800 pik na palec. Slike zajema v 48-bitni barvni globini, rezultat v računalniku pa je lahko 24- ali 48-biten, če programska oprema omogoča tako visoko barvno globino. Bralnik lahko priključimo na vmesnik USB 2.0 ali firewire. Priložena programska oprema omogoča delo tako neveščim uporabnikom kot profesionalcem: vmesnik za zajemanje predlog namreč omogoča povsem samodejni način dela ali pa ročni poseg v vse lastnosti branja. Priložena sta dva programa OCR: Abby FineReader in Scansoft Omnipage SE, oba pa omogočata tudi prepoznavanje besedila s šumniki.

Pod pokrovom se skriva luč, ki omogoča hkratno branje do 12 diapozitivov v okvirjih.

Z namestitvijo bralnika nismo imeli težav: po namestitvi gonilnika bralnik le priključimo na računalnik in po vnovičnem zagonu operacijskega sistema je Canon pripravljen za rabo. Ob namestitvi gonilnika in programske opreme si lahko namestimo tudi nadzorni program, ki omogoča branje s pomočjo štirih gumbov na ohišju. Vmesnik Twain je enak kot pri drugih Canonovih bralnikih, njegova značilnost pa je, da je zelo pregleden, a hkrati tudi eden zmogljivejših, ko hočemo lastnosti branja nastavljati ročno. Bralnik je pri nižjih ločljivostih nekoliko počasnejši od predhodnika, kar lahko pripišemo natančnejšemu motorčku, ki premika tipalo. Za ogled porabi 7 sekund, sliko A4 pri ločljivosti 300 pik na palec pa je prebral v 18 sekundah; to je za 20 % počasneje od predhodnika. Svoje prednosti pokaže pri branju v večjih ločljivostih: pri 1200 pikah na palec je že za tretjino hitrejši od modela 9900F (za sliko 10 × 15 cm je porabil 42 sekund). Pri Canonu so več pozornosti posvetili branju prosojnih predlog: luč za presvetlitev predloge v pokrovu bralnika je večja, tako da lahko hkrati beremo do 30 35-milimetrskih posnetkov oziroma do 12 diapozitivov v okvirih.

Kakovost slik, ki jih preberemo z novim Canonom, je odlična. Bralnik se izkaže pri zajemanju barvno zahtevnejših slik: težav mu ne povzroča niti množica podobnih odtenkov ene barve niti ostri prehodi med svetlim in temnim delom slike. Tudi zajemanje diapozitivov in negativov je v primerjavi z drugimi ploskimi bralniki odlično: barve so žive, vgrajeni programski filter FARE Level 3 pa poskrbi za odpravo napak, ki so posledica prahu, prask ali neenakomerne osvetlitve filma med branjem. Žal so rezultati še vedno manj ostri kot pri branju z namenskimi bralniki za filme, tako da je v primerih, ko želimo prebirati večje količine negativov ali diasov, še vedno bolj priporočljiv nakup slednjega.

Canon 9950F se lahko s svojimi zmožnostmi meri z najboljšimi bralniki A4 na trgu. Ločljivost in kakovost branja je visoka, bralnik je med hitrejšimi, na voljo pa je tudi po dokaj ugodni ceni.

Canon CanoScan 9950F

Kaj: Optični bralnik A4 z ločljivostjo 4800 pik na palec.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Cena: 129.990 tolarjev.

Za: Velika ločljivost, hiter ogled in branje, zmogljiva programska oprema, dobri rezultati branja.

Proti: Pri branju prosojnih predlog še vedno slabši rezultat od namenskih bralnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji