Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2015 | Teme: windows

Na varno s podatki

Izdelava varnostne kopije pomembnih datotek ali pa kar celotnega diska je bržkone ena najboljših vzdrževalnih nalog, kar jih lahko opravimo na računalniku. Z izdelano varnostno kopijo podatkov bosta morebitna okvara diska ali izbris podatkov »po nesreči« bistveno manj boleča, naš spanec pa mirnejši.

ComodoBackup prepriča z enostavnostjo rabe in obsežnim naborom možnosti. A konkurenca v svetu brezplačnih rešitev za varnostno kopiranje je izjemna.

ComodoBackup prepriča z enostavnostjo rabe in obsežnim naborom možnosti. A konkurenca v svetu brezplačnih rešitev za varnostno kopiranje je izjemna.

Programska oprema za varnostno kopiranje ima eno ključno nalogo – shranjevanje podatkov na varno opravlja periodično (pri čemer lahko interval in lokacijo seveda poljubno nastavimo) in predvsem samodejno.

V preteklosti smo lahko napredne naloge varnostnega kopiranja zaupali le plačljivi programski opremi, saj je zgolj ta premogla funkcije, kot so napredno upravljanje urnikov, kloniranje diskov in particij, inkrementalne varnostne kopije itd. Danes ni več tako – najboljši brezplačni programi tudi že ponujajo sorodno funkcionalnost.

V zadnjih letih pa se je močno zvečala še priljubljenost (z njo pa seveda tudi ponudba) spletnih storitev za varnostno shranjevanje, kjer se naši podatki prek interneta prenesejo na varno v strežnik ponudnika v profesionalnem podatkovnem središču. Te storitve so tako plačljive kot brezplačne, pri čemer velja, da slednje ponujajo razmeroma majhno količino prostora za hrambo podatkov. Ima pa tak način shranjevanja podatkov pomembno prednost – ker so naši podatki shranjeni »daleč stran« od našega doma ali pisarne, so še bolj varni pred krajo, požarom, poplavo in morebitnimi drugimi krajevnimi katastrofami.

Končna izbira je seveda uporabnikova – bo varnostno kopijo izdel(ov)al sam ali bo za to zakupil ustrezno storitev? Naj bo tako ali drugače, prvi in vsekakor pravi korak naj bo ta, da se loti izdelave varnostne kopije.

Začnimo tokratni pregled najprej s plačljivimi rešitvami. Ena najzmogljivejših je Acronis True Image 2015, ki tako kot večina konkurentov stavi na celovitost rešitve. Varnostne kopije zna izdelati na najrazličnejših (tudi oddaljenih) krajih in omogoča napredno avtomatizacijo teh opravil. Acronisova rešitev premore vrsto edinstvenih funkcionalnosti, kot je, denimo, obveščanje o ustrezno opravljenem varnostnem kopiranju po e-pošti, predstavitev varnostnih kopij kot pogonov v sistemu, način varnega delovanja v peskovniku in številne druge.

Okoli tretjino cenejša rešitev je EaseUS Todo Backup Home. Gre za posrečen program, namenjen domači rabi, poleg map in datotek pa zna ustvariti še varnostne kopije diskov, particij in celo naprav s sistemom Android. Vgrajeni čarovnik uporabniku s preprostimi koraki pomaga ustvariti zanesljivo varnostno kopijo. Plačljiva različica programa za razliko od brezplačne podpira stiskanje podatkov, e-poštna obvestila in še nekaj drugih posladkov, s katerimi želi uporabnike prepričati v naložbo.

Med »profesionalnimi« rešitvami velja izpostaviti program O&O DiskImage 9 Professional. Ta zna narediti varnostno kopijo praktično česarkoli, tudi pogona, na katerem trenutno teče operacijski sistem. Svoje mišice pa pokaže z zmožnostjo obnove varnostne kopije na strojno opremo, ki se razlikuje od sistema, ki je rabil za vir. Čeprav gre za zelo napreden program, ga čarovnik za različna opravila naredi prijaznega tudi začetniku.

Gneča med »brezplačniki« s področja varnostnega kopiranja se zdi nepopisna, saj imamo uporabniki na voljo več deset rešitev, osredotočili pa smo se na najzmogljivejše in najprijaznejše do uporabnika. COMODO Backup je ena izmed najpopolnejših rešitev in se brez težav meri s plačljivimi programi. Poleg klasičnih varnostnih kopij ponuja tudi izdelavo kopij registra, e-poštnega računa, spletnih dejavnosti itd. Urnik in lokacije varnostnih kopij lahko nastavimo zelo podrobno, razveseljuje pa možnost, da program zamujena ali prekinjena opravila izvede v t. i. tihem načinu v ozadju in ne nadleguje uporabnika. Edino grajo si program zasluži med namestitvijo, ko želi v računalnik namestiti še dodaten program.

Brezplačni Cobian Backup je še eden izmed programov za izdelavo varnostnih kopij, ki prepričajo. Pozna izdelavo celovitih, delnih ali inkrementalnih varnostnih kopij, pri čemer zna iz varnostnih kopij samodejno izločiti prazne mape. Podpira tako enkripcijo kot stiskanje arhivov, varnostno kopijo pa zna razdeliti na več manjših delov (če bi jo, denimo, želeli shraniti na ploščke CD ali DVD). Med brezplačnimi rešitvami bi izpostavili še programe, kot so BackUp Maker, Everyday Auto Backup, GFI Backup in Personal Backup.

Storitve varnostnega arhiviranja so, kot rečeno, ena najboljših možnosti zaščite naših podatkov. Te storitve tudi ponuja več deset ponudnikov, ki se med seboj razlikujejo predvsem po ceni in količini podatkov, ki jo za odšteti denar hranijo. Naš favorit je storitev Backblaze, saj se odlikuje z enostavnostjo rabe in praktično neomejenostjo, kar pomeni, da lahko v njegove podatkovne centre prenesemo vse, kar nam srce poželi. S ceno 5 dolarjev na računalnik na mesec je ta storitev hkrati ena najcenejših (posebej v konkurenci z oznako »neomejeno«). Le dolar na mesec več stane storitev CrashPlan (ta ponudnik ponudi tudi istoimenski program), ki uporabniku ponuja še obnovo podatkov prek spletnega brskalnika, storitev stalnega varnostnega kopiranja in uporabo do 448-bitne enkripcije!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji