Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2015 | Teme: iPhone, ios, mobilna aplikacija

Na iPhonih se igramo, mar ne?

Igre so eden najmočnejših adutov naprav iOS. Res veliko je dobrih in zastopanih je kup žanrov. Nekatere se na napravah, občutljivih za dotik, obnesejo bolje, druge nekoliko slabše, a izbira je resnično velika.

Alto's Adventure je nadvse preprosta, a obenem tudi zelo nalezljiva igra o deskanju po neskončnih zasneženih pobočjih.

Alto's Adventure je nadvse preprosta, a obenem tudi zelo nalezljiva igra o deskanju po neskončnih zasneženih pobočjih.

Najbolj navdušeni smo nad igrami, ki vnašajo svež veter – ne sledijo torej le ustaljenim smernicam oziroma žanrom, ki jih poznamo z računalnikov in igralnih konzol, temveč tudi kaj novega, inovativnega. To so igre z zabavnim igranjem in zanimivo zgodbo, lepo, zanimivo podobo, igre, ki jim uspe nekakšno čarobno ozračje.

Eden izmed najlepših zgledov je Monument Valley, svojevrstna miselna geometrijska uganka z zelo lepo podobo in čarobno glasbeno podlago. V igri vodimo deklico oziroma princeso Ido, z enostavnimi dotiki jo usmerimo po različnih stopnjah. Te nekoliko spominjajo na slike slikarja M. C. Escherja, torej gre za na videz preproste strukture, ki pa so kljub vsemu geometrijsko nenavadne in se igrajo s perspektivo.

Na teh stopnjah je veliko premikajočih se delov, ki jih moramo v pravem vrstnem redu premakniti, zavrteti in še kaj drugega. Pri tem je treba včasih nekaj navdiha, da si predstavljamo, kje bodo kakšni deli sploh končali. Podoba igre je fantastična, ko so jo snovali, so želeli, da bi lahko bila vsaka stopnja zase razstavljena kot slika. Enako dobra je tudi glasbena podlaga – edina očitka sta namenjena enostavnosti in kratkosti igre. Kljub temu je odlična in je ne gre spregledati.

Vsaj v duhu ji je podobna tudi nekoliko novejša igra, Alto's Adventure. Res je nekoliko bolj akcijsko usmerjena, v njej se pastir Alto s snežno desko spušča po neskončnih zasneženih pobočjih. Pri tem lovi pobegle lame, nabira cekine, izvaja ukane in se izogiba jeznim starešinam. Sodi torej v žanr neskončnih „tekank“, t. i. »endless runner«.

Kljub temu je nekaj posebnega. Grafika je zelo lepa, preprosta, a čarobna. Dan se počasi spreminja v noč, vmes seveda vidimo sončni zahod, spreminja se tudi vreme. Od sončnih dni do sneženja, dežja in celo neviht s strelami, razpoloženje je odlično. V igri imamo tudi določene cilje, prek katerih odklepamo nove like. Tako ohranja našo pozornost bistveno dlje kot druge igre tega žanra. Novi liki imajo tudi svoje posebnosti, cilji pa so zelo raznoliki. Poudariti velja tudi to, da se gora, po kateri drsimo, z vsako ponovitvijo znova ustvari – nikoli torej ne igramo na povsem enaki progi.

Monument Valley je prej izkušnja kot igra – očara z lepo podobo, odlično glasbo in zanimivimi stopnjami.

Monument Valley je prej izkušnja kot igra – očara z lepo podobo, odlično glasbo in zanimivimi stopnjami.

Omenimo še igro slovenskih avtorjev, Dream of Pixles, v slogu znanega tetrisa, le da se tu vse skupaj odvija ravno nasprotno. Pred nami so že zaključeni oziroma sestavljeni deli, ki jih moramo po kosih odklopiti. Igro je načeloma zelo enostavno igrati, a je ni tako zlahka obvladati. Ponuja več načinov igranja (tudi počasni, ugankarski način), grafika je nadvse lepa, enako velja tudi za glasbeno podlago.

Naprave, občutljive za dotik, so se prav tako izkazale kot odlična podlaga za digitalno predelavo navadnih namiznih iger. Tako je ena izmed preprostejših, a bolj nalezljivih iger, ki jih igramo, Strategery. Gre za eno starejših iger za iOS, o njej smo že pisali. Takoj bo razumljiva vsem, ki so kdaj igrali namizno igro Riziko (Risk). Res je nekoliko poenostavljena, odlično se poda predvsem telefonom, saj ponuja kar precej zabave na malih zaslonih. Zavzemamo dežele in na koncu poteze dobimo število okrepitev, odvisno od tega, koliko dežel nadzorujemo. Zemljevidi se ustvarijo vsakič znova, lahko pa določimo celotno velikost (za krajšo ali daljšo igro).

V Sloveniji je nedvomno mesto igri tarok, za iOS konkretno Tarok Pro, seveda domačega avtorja. Ponuja igranje proti dovolj dobremu računalniškemu nasprotniku, prek spleta ali lokalno prek omrežja WiFi. Lahko jo igramo tudi s tremi ali le z dvema igralcema, dodana so tudi pravila. Gre za zelo dobro izvedeno aplikacijo, ki brez težav deluje tudi na majhnih zaslonih telefonov.

Med namiznimi igrami je res veliko dobrih, ki se najdejo tudi na iOS, omenimo eno najboljših –  Carcassonne. V njej v potezah vlečemo in postavljamo kose pokrajine – v osnovni igri so na voljo polja, ceste, gradovi in semenišča. Na to postavljamo svoje možice, s pametno strategijo se pridružimo rečem, ki jih gradijo soigralci. Igra ponuja igranje proti računalniku, krajevno (več igralcev na eni napravi) ali prek spleta. Če se naveličamo osnovne igre, si lahko omislimo tudi katero izmed številnih razširitev.

Zelo priljubljena zvrst iger na teh napravah je postavljanje stražnih stolpov (»Tower defense«). Sami smo največ preigrali igre iz serije Kingdom Rush – poleg izvirne še dve naslednici, Kingdom Rush: Origins in Kingdom Rush: Frontiers. Vse tri se pohvalijo z zabavno, risankasto grafiko, veliko raznolikimi stopnjami, dobro izbiro lastnih enot (in nadgradenj zanje) ter nasprotnikov.  

Dobrih iger za iOS je res veliko, vsak mesec izide kar nekaj novih. Najboljše so praviloma plačljive, a so vredne tistih nekaj evrov. Žal je tudi veliko takih, ki so sicer brezplačne, a zahtevajo pogosto plačevanje za kakršnokoli resno napredovanje – teh se raje izogibamo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji