Objavljeno: 8.3.2006 19:14 | Monitor Junij 2004

Mozilla Thunderbird

Potem ko je Mozilla dobivala nove in nove možnosti, je postajala tudi vedno bolj nabrekla, zato je kmalu postalo jasno, da bo nekje počilo. Najprej se je iz debla programske zbirke odcepil spletni brskalnik, Mozilla Firefox. In ker ni trajalo prav dolgo, da so uporabniki z njim množično nadomeščali svoje dotedanje brskalnike, celo Mozillo, se je izvalil nov ptič.

Mozilla Thunderbird je nov brezplačen odjemalec za elektronsko pošto, ki je alternativa Microsoftovemu Outlook Expressu in podobnim orodjem. Izvira iz komponente poštnega odjemalca v Mozilli, zato uporablja prikazovalnik Gecko, ki deluje v skladu s spletnimi standardi. Na voljo je za različne operacijske sisteme, med drugim Windows, Linux, Mac OS X in Solaris, tako kot Mozilla pa je prosto dostopen skupaj s svojo izvirno kodo. Poleg osnovnega prejemanja in pošiljanja pošte ima še številna dodatna orodja.

Thunderbird odlikuje veliko število možnosti. Mehanizem za odpravo neželene pošte, podpora tehnologijam za večjo varnost, filtriranje sporočil, osebni adresar, vgrajeni črkovalnik, sodelovanje v novičarskih skupinah, prilagodljivost, dodatne razširitve in teme za spreminjanje grafične podobe so silno obsežna zbirka lastnosti, s katero se lahko pohvalijo le redki poštni odjemalci. In ker je Thunderbird že od različice 0.2 naprej preveden v slovenščino in ima tudi slovenski črkovalnik, je vsekakor primeren tudi za naše okolje.

Kljub vsem tem odlikam pa program ne podpira različnih identitet, ki bi se jih dalo zaščititi z geslom. Tako ga lahko na enem računalniku uporablja le en uporabnik, a sodeč po številnih možnostih in zagnanosti razvijalcev, je le še vprašanje časa, kdaj bomo dočakali spremembo tudi tega. Trenutno imajo očitno pri razvoju prednost bolj aktualne tehnologije, predvsem zaščita pred nezaželeno pošto in virusi.

Osrednje okno Mozilla Thunderbirda je sestavljeno iz treh delov; na levi je menu z mapami v nabiralniku, zgoraj je seznam prejetih sporočil, spodaj pa prostor za prikaz sporočila.

Konec nezaželene pošte

Če kolikor toliko redno uporabljate elektronsko pošto, ste gotovo že kdaj prejeli prošnjo za denar iz Nigerije, reklamo za Casino ali obvestilo o zadetku na loteriji. Večinoma so ta sporočila lažna, prav vsa pa so nadležna, saj nam kradejo čas. Žal je kruta resnica, da se moramo s t. i. spamom spoprijemati čedalje pogosteje, in najbolj žalostno pri tem je, da sploh nimamo pravega orožja za upor.

V levem delu okna za pošiljanje sporočil je seznam naslovov, na katere smo že pošiljali pošto ali pa smo jih sami dodali v adresar.

Kljub temu pa lahko količino neželene pošte korenito zmanjšamo in pri tem nam je v veliko pomoč tudi Mozilla Thunderbird. Z mehanizmom, ki temelji na Bayesovi teoriji verjetnosti, ugotavlja, katera pošta nas ne zanima. Pri tem lahko sodelujemo tudi sami, tako da ustrezna sporočila označujemo kot nezaželena, tista, ki jih program napačno prepozna kot nezaželena, pa uvrstimo med želena. Ponavadi traja nekaj dni dejavne rabe, da se Thunderbird nauči natančno razvrščati pošto, in takrat lahko vključimo možnost brisanja vseh nezaželenih sporočil ali neposrednega prenašanja v koš.

Večja varnost

Če je nezaželena pošta "samo" nadležna, pa so virusi, črvi in podobna golazen resno nevarni za naš računalnik. Za to je precej kriv poštni odjemalec, ki ga uporablja večina uporabnikov elektronske pošte, saj ima številne varnostne pomanjkljivosti, ki dopuščajo širjenje virusov. Mozilla Thunderbird s privzetimi nastavitvami ne dovoljuje samodejnega zaganjanja skript, kar je ključnega pomena za večjo varnost. Novinec med poštnimi odjemalci se lahko pohvali tudi z drugimi varnostnimi možnostmi, kot so S/MIME, digitalno podpisovanje in šifriranje sporočil, podpira pa tudi certifikate in varnostne naprave.

Osebni adresar je nepogrešljiv pripomoček pri delu z elektronsko pošto. Uporaba je povsem preprosta, vseh lastnosti vnesenih ljudi, ki jih lahko določimo, pa je skoraj

Razširitve

Ker ima Mozilla Thunderbird še več možnosti, kot jih potrebujemo za vsakdanje pošiljanje in pregledovanje elektronske pošte, bi pričakovali, da ga ne bo mogoče pretirano nadgrajevati. Vendar pa so, prav nasprotno, razširitve ena izmed njegovih ključnih odlik, še posebej zaradi namestitvenih paketov XPI, ki so skupni vsem Mozillinim derivatom in omogočajo namestitev razširitev neodvisno od operacijskega sistema, v katerem uporabljamo program. Med razširitvami najdemo številne izboljšave, ki povečujejo funkcionalnost Mozilla Thunderbirda; od najpreprostejših dodatnih gumbov in vnosov na menuju pa vse do kompleksnih aplikacij, kot je, recimo, koledar. Posebna vrsta razširitev so tudi teme, ki jih nameščamo povsem enako kakor klasične razširitve, seveda pa niso namenjena povečevanju zmogljivosti, temveč spreminjanju videza programa.

Prehod na Mozilla Thunderbird

Thunderbird je sicer še vedno na razvojni stopnji, a kljub temu deluje povsem stabilno in ponuja številne možnosti. Če uporabljate kak drug poštni odjemalec in so vas zgoraj naštete odlike Mozilla Thunderbirda prepričale, da ga preskusite, boste gotovo veseli možnosti uvoza pošte, osebnega adresarja in nastavitev iz drugih programov. Podprti so Outlook, Outlook Express, Eudora in Netscape Mail 4.x, profile novejših različic Netscapa in Mozille pa odjemalec zazna kar sam. Nikar pa ne bodite preveč prepričani o nezmotljivosti in neranljivosti Mozilla Thunderbirda, zato ostanite še naprej pazljivi pri prebiranju sumljivih sporočil.

Mozilla Thunderbird

Kaj: Poštni odjemalec.

Izdeluje: The Mozilla Foundation, www.mozilla.org.

Cena: Brezplačen, na voljo na www.mozilla.org in v slovenski različici na mozilla.lugos.si.

Za: Veliko možnosti, zaščita pred nezaželeno pošto, poudarek na varnosti, razširljivost.

Proti: Ne podpira več identitet.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji