Objavljeno: 26.8.2008 14:44 | Avtor: Mario Zec | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: GPS

Moja Nokia je lahko navigator

O Nokii N95 smo že pisali, prav tako smo omenili priloženi program Zemljevidi oz. Nokia Maps. Tokrat smo si podrobneje ogledali nadgrajeni Nokia Maps 2.0 in Garminovo konkurenco - Garmin Mobile XT.

Ko smo z Nokio v roki zagnali iskanje GPS, najprej še s prvotno različico programa Maps, smo bili kar precej razočarani, saj je naprava za lociranje iz stanja, ko položaj še ni bil nastavljen (to je takrat, ko naprava na določeni lokaciji že nekaj dni ali sploh nikoli ni iskala signala satelitov), potrebovala kar osem minut (v našem primeru 8 minut). Vse to v primeru, ko smo popolnoma mirovali in imeli neoviran razgled na širno nebo. V primeru gibanja pa se naprava sploh ni bila sposobna locirati (poskušali smo vso pot v avtu iz LJ v CE in nazaj in med polurnim sprehodom po Bežigradu). Od trenutka, ko se je Nokia "našla", z navigacijo sicer ni bilo nikakršnih težav, a čakanje na iskanje satelitov je bilo kljub temu močno moteče. Skratka, bili smo tik pred tem, da napravi izrečemo le pogojno pozitivno, ko smo, "za vsak primer", naložili različico 2.0. In glej ga zlomka, naprava se zdaj v vseh razmerah "najde" že v manj kot minuti.

Nokia Maps 2.0

Maps (tudi 2.0) deluje tako, da nam s pomočjo mobilne povezave prenaša zemljevide, ki nas trenutno zanimajo, v naš mobilnik. Kaj nas zanima, program ugotovi glede na to, kam na zemljevidu sveta postavimo kazalec, in glede na to, kako blizu (zoom) posameznemu kraju želimo. Ob dobri povezavi (denimo 3G v Ljubljani) bo prenos zemljevidov potekal zelo hitro, ob malo slabši pa bo zamik od trenutka, ko se postavimo na določeno lokacijo, do izrisa zemljevida kar opazen. Za ilustracijo omenimo, da bo program za prenos zemljevide neke lokacije na ravni prikaza ulic in hišnih številk moral prenesti tam nekje okrog 1 MB podatkov. Tako lahko glede na hitrost (in ceno) hitro preračunamo, kako hitro in kako močno nas bo udarilo po denarnici. Zemljevidi, ki se prenašajo, so sicer načeloma zastonj, zaračunava se le prenos podatkov (če naš operater ali tisti, pri katerem smo trenutno, prenos podatkov posebej obračunava). Ko smo ravno pri stroških, zemljevidi so sicer zastonj, a če želimo navigacijo, jo je treba plačati. Cene se gibljejo od 8,99 EUR za en mesec za majhno regijo do 129,99 EUR za vse regije za eno leto. Kako veliko ali malo je to, bo presodil vsak sam, a pričakujemo in upamo na prilagoditve cenovne politike navzdol ali pa vsaj še možnost nakupa za krajše obdobje (7 dni, 14 dni). Za namene preizkusa smo za 8,99 EUR kupili navigacijo za majhno regijo z imenom "Jugovzhodna Evropa in Balkan", ki obsega Bolgarijo, Grčijo, Hrvaško, Slovenijo in Romunijo za čas 30 dni. Nakup je mogoč le s kreditno kartico in je nadvse hiter in nezapleten. Sicer po podatkih Nokie njihova baza zemljevidov z navigacijo obsega 61 držav, zemljevidov brez navigacije pa je za 141 držav (med njimi sta, denimo, tudi nam bližnji BiH in Srbija). Omeniti velja, da Nokia ponuja za nakup tudi različne turistične vodnike. Za podrobnosti priporočamo ogled Nokiine spletne strani, posvečene programu Maps (europe.nokia.com/A4997093).

Kar zadeva prenos podatkov, se v nastavitvah za aplikacijo lahko odločimo, koliko pomnilnika našega telefona (razširitvene kartice) naj se zapolni s podatki o zemljevidih. Ko program zapolni ves določeni pomnilnik, začne brisati najstarejše vnose. Tako lahko zelo omejimo potreben prenos podatkov, še posebej. če se vedno gibljemo na istih lokacijah ali pa si zemljevide bodočih lokacij prenesemo, ko smo še doma in imamo na voljo "prijazno" tarifo za prenos podatkov.

Samo delo v programu je zelo smiselno organizirano in se zgleduje po podobnih že znanih navigacijskih izdelkih. Sicer je za iskanje lokacije na voljo le vpis naslova (ne moremo, denimo, vnesti koordinate), a je zato program zelo zmogljiv pri iskanju zanimivih točk (hoteli, restavracije, bencinske črpalke ...) v bližnji okolici izbrane lokacije. Četudi zemljevid morebiti ne zna prikazati ulice ali hišne številke kraja, kjer smo, bo prav gotovo našel vse bližnje hotele (z njihovimi naslovi vred).

Ko smo ravno pri iskanju lokacij, omenimo, da program nekoliko nenavadno išče po naslovih. Če se, denimo, začnemo gibati po lokacijah v okviru Slovenije, se bodo v bazo za iskanje naslovov prenesli kraji v Sloveniji (ne pa tudi ulice, kjer so sploh na voljo). Če smo v Ljubljani, bomo lahko poiskali Novo Gorico, ne pa tudi Vojkove ulice v Novi Gorici. Šele ko se premaknemo dovolj "globoko" v Novo Gorico, se bodo v bazo za iskanje prenesle tudi ulice. Še huje je, da bo program, če bomo hoteli iz Nove Gorice v Pulj, sporočil, da tega kraja ne pozna. Šele ko se premaknemo nekam na lokacijo Istrskega polotoka, se bodo prenesli tudi podatki o bližnjih krajih in takrat lahko začnemo iskati po teh krajih. Skratka, pri iskanju krajev, ki so od naše trenutne lokacije bolj oddaljeni, je treba imeti v mislih, da je v bazi iskalnika le tisto, kar je vanj tudi preneseno.

Kar se natančnosti zemljevidov tiče, povejmo, da bo program v krajih, kot sta Ljubljana ali Zagreb, prikazoval in našel ulico in hišno številko (pa ne vseh, našel bo Dunajsko 49, 57 in 69, vmesnih neparnih številk pa ne), v manjših krajih, kot sta Nova Gorica ali Pulj, pa bo našel ulico, ne pa tudi hišne številke (ali zgolj tu pa tam kakšno), v še manjših krajih (denimo Škofljica, Lavrica) pa bo našel zgolj kraj in zgolj prikazal večje ceste.

Kar zadeva navigacijo, imamo na voljo dva načina (vožnja in hoja). Pri načinu "hoja" ni glasovne navigacije, temveč zgolj oznaka in razdalja do naslednjega zavoja. Na voljo je navadni in 3D pogled. Pri navigaciji "vožnja" pa je seveda na voljo tudi glasovna navigacija (v slovenščini). Sam prikaz zemljevidov in zavojev pa se nam je zdel celo lepši kot pri spodaj preizkušenem Garminu. Omenimo, da je na voljo večina dobrot, ki smo jih sicer vajeni iz klasičnih cestnih navigatorjev (načrtovanje poti, dodajanje lokacij na pot, shranjevanje in organizacija lokacij, izbira alternativnih poti ...).

Skratka, po zmogljivostih je Maps zelo solidna navigacija, njena uspešnost pa bo prej kot ne odvisna od kakovosti zemljevidov in cenovne politike.

Garmin Mobile XT z navigacijo AdriaRoute

O Garminovi cestni navigaciji je malodane vse znano, o njegovem zemljevidu AdriaRoute pa tudi, zato bo opis delovanja Garminove programske opreme za Nokiine telefone s Symbianom S60 nekoliko krajši in bolj jedrnat. Garminovo kartico MicroSD vtaknemo v mobilca, potrdimo nekaj "strinjam se-jev" in že se nam prikaže ikona "GMobileXT".

Osnovni menu ima možnosti Kam, Ogled zemljevida, Orodja, Nastavitve in Zapri. Možnost "Kam" ponuja 11 načinov iskanja, od Možnosti "Domov" do vnosa koordinate. Pri "Orodjih" omenimo možnost povezave na Garminov strežnik, od koder si lahko za trenutno lokacijo prenesemo podatke o vremenu (so še nekatere druge možnosti, a so dodatno plačljive in jih nismo preizkusili). Pri Nastavitvah omenimo le, da je omogočeno izračunavanje poti na osem načinov, od pešca do avtomobila.

Naslov in vse drugo vnašamo prek telefonske tipkovnice (vsak, ki občasno piše SMS-e brez polne tipkovnice ve, kako to gre) in potrjujemo (se premikamo po zemljevidu) z osnovnimi tipkami. Delo je logično zasnovano in intuitivno in tudi tistim, ki se prvič srečujejo z navigacijo, ne bi smelo povzročati težav. Po izbiri lokacije, kamor si želimo, naprava hitro izračuna pot in nas usmerja glasovno in po zemljevidu (v slovenščini), tako kot smo vajeni pri vseh Garminovih napravah. Kljub majhnosti je zaslon za namene navigacije dovolj velik in pregleden, glasovna navigacija je dovolj glasna in razločna. Morda naprava v primerjavi z namenskimi navigatorji GPS nekoliko zaostaja pri vnovičnem izračunu poti, ko smo namenoma ali slučajno zavili z začrtane poti. Verjetno je to posledica tega, da je lociranje naprave nekoliko manj natančno in zato potrebuje več časa, preden "opazi", da smo zašli s poti.

Skratka, Garminovi navigaciji na Nokii, tudi v primerjavi z namenskimi napravami GPS, ni mogoče nič posebnega očitati, nasprotno, svojo nalogo opravi z odliko.

Ne nazadnje omenimo, da ista Garminova kartica MicroSD brez težav in še bolje kot z mobilnikom sodeluje z našim dlančnikom PocketPC (torej na platformi Windows Mobile). Torej je na kartici, da tako rečemo, na voljo "dual boot" (oziroma trojni, saj menda zadeva deluje tudi s Palmi, a tega nismo preizkusili). Navigacija na dlančniku je zaradi večjega, za dotik občutljivega zaslona pravzaprav še boljša (beri: še bolj podobna Garminovim napravam tipa Nüvi) kot na mobilniku. Na voljo nam je, denimo, virtualna tipkovnica, ki bistveno poenostavi vnos naslovov. Ker so dlančniki na splošno večji in večinoma tudi imajo možnost priklopa zunanje antene GPS, je tudi lociranje dosti bolj natančno.

Kaj bo prinesel čas ...

Zdi se, da so lastniki velikih blagovnih znamk navigacije GPS že ugotovili, kam pes taco moli, in se vse bolj preusmerjajo na trg specializiranih naprav (beri: naprav za rekreativce, pomorščake ...) in na distribucijo programske opreme ter pripadajočih zemljevidov. Sveži primer je tudi preizkušena programska oprema. Tudi Nokia, ki ima s svojimi Maps v rokah močne adute, je že skoraj na cilju, pa še ne čisto. Treba se bo še truditi z natančnostjo (hišne številke) in cenovno politiko.

Verjetno nas le še korak loči od tega, da se namenske naprave za cestno navigacijo GPS preselijo v supermarkete, na police tam nekje med mlekom in kruhom, odlične zemljevide in navigacijo za naš mobilnik pa bomo kupovali "a la cart" kar prek mobilnega spleta za ceno jutranje kave. Tehnologija sprejemnikov GPS v mobilnikih pa je tudi praktično tam, kjer jo povprečen uporabnik potrebuje.

Nokia Maps 2.0

Kaj: Navigacija za mobilnike Nokia.

Izdeluje: Nokia, europe.nokia.com.

Prodaja: Priloženo mobilniku.

Cena: Zemljevidi brezplačno, navigacija od 8,99 EUR za en mesec za majhno regijo do 129,99 EUR za vse regije za eno leto.

Za: Cena za zemljevide.

Proti: Cena za navigacijo, pokritost Slovenije.

Garmin Mobile XT z Adriaroute.

Kaj: Navigacija za telefone Symbian in Windows Mobile.

Izdeluje: Garmin, www.garmin.com in Monolit, www.monolit.si.

Prodaja: Garmin, www.garmin.si.

Cena: 133,44 EUR.

Za: Enostavna raba, odlični zemljevidi AdriaRoute.

Proti: Cena.

Morda le še opozorilo, da je nakup avtomobilskega polnilnika za Nokio nujen (a ga imajo že na vsaki bencinski črpalki), saj naprava ne zmore navigacije iz LJ v CE, nekaj pogovorov po telefonu in vrnitve nazaj v LJ brez dodatnega polnjenja ...

Zemljevidi Maps so sicer zastonj, a če želimo navigacijo, jo je treba plačati.

Garminovi navigaciji na Nokii, tudi v primerjavi z namenskimi napravami GPS, ni mogoče nič posebnega očitati, nasprotno, svojo nalogo opravi z odliko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji