Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: mobilna aplikacija, android

Moj telefon je lahko tudi…

Pametni telefon z operacijskim sistemom Android je lahko marsikaj, odvisno od aplikacij v njem. Ponudba na tržnici Play je pestra. Poleg iger, tipkovnic, sistemskih orodij in aplikacij za delo med izbiro prevladujejo najrazličnejši pripomočki oziroma orodja. Spodaj navedena bera nam olajša vsakdan in dodatno osmisli rabo pametnjakoviča.

Sleep Cycle je odlična budilka, ki nas ob pomoči analize spanca zbudi v najprimernejšem trenutku.

Sleep Cycle je odlična budilka, ki nas ob pomoči analize spanca zbudi v najprimernejšem trenutku.

Sveži lastnik pametnega telefona ne sluti, da drži v rokah čudežno napravo. Programerji so poskrbeli, da bo komunikacija zanj postala postranskega pomena. Resda bo s telefonom še vedno opravljal klice in pošiljal sporočila, a večkrat bo pametnjakoviča vzel iz žepa iz povsem drugega razloga. Operacijski sistem Android je z orodji že od samega začetka dobro založen. Google je priloženim pripomočkom dodal še nekaj posebnežev, ki so med nujnimi prenosi s tržnice Play. Aplikacija Goggles nam ob pomoči kamere, vgrajene v telefon, bere črtne kode, prepoznava umetnine, izdelke, druge predmete in znane osebnosti. Enako nujen je Translate, ki je daleč najboljša aplikacija za prevajanje. Besede v domačem jeziku natipkamo, narekujemo ali preprosto fotografiramo, program pa nam postreže s prevodom. Podprti so številni svetovni jeziki, med njimi tudi slovenščina. Poleg Googla prispevajo privzeta orodja izdelovalci telefonov. Ker je Android dokaj odprt sistem, vsak izdelovalec svoje izdelke obleče v programsko preobleko. Prilagoditvam uporabniškega vmesnika navadno dodajo samosvoj pripomoček ali dva. Najuporabnejši so programi, ki izkoriščajo infrardeči žarek in nadomestijo dežurni daljinski upravljalnik. Tu so še budilke, diktafoni, kalkulatorji, digitalne pomočnice in še kaj bi se našlo. Priložena programska oprema je le vrh ledene gore, pravi zakladi se nam odkrijejo, ko kliknemo  ikono v obliki nakupovalne vrečke.

Začnemo z najočitnejšim pripomočkom, ki ga pametni telefon zlahka nadomesti. Svetilk je na tržnici Google Play zares veliko. Velika večina solidno opravlja delo. Svetlobo pridobivajo z izkoriščanjem zaslona ali vgrajene bliskavice. DashLight (1,2 EUR) ima aplikacijo, lebdeči pripomoček in sodeluje s programom DashClock Widget, kar pomeni, da svetilko dosežemo tudi z zaklenjenega zaslona. Telefon je lahko budilka. Že vgrajeni alarm dostojno opravlja svoje delo, namenski programi pa so navadno nadgradnje v najboljši možni obliki. Po želji se zbujamo postopoma, s ptičjim petjem ali ob vzhajajočem soncu. Sleep Cycle alarm clock (3 EUR) je prav tako več kot običajna budilka. Ob pomoči vgrajenega pospeškomera spremlja kakovost našega spanca in nas zbudi v najboljšem možnem trenutku, v fazi lahkega spanca. Tako zbujanje nas dokazano napolni z energijo, zbudimo se bolj sveži in spočiti kot kdaj prej. Podatke o kakovosti spanca shranjuje v arhiv, s pomočjo katerega analiziramo počitek in odpravimo vzroke morebitnih težav.

Pametni telefon je med drugim orodje kreativcev. Ustvarjalci glasbe najdejo med ponudbo tržnice Play marsikaj uporabnega. Telefon je lahko glasbilo ali pripomoček pri uglaševanju fizičnih instrumentov. Slednji namen najbolje udejanji program Guitar Tuner Free – GuitarTuna, ki svojemu imenu kljubuje s številnimi dodatnimi zmožnostmi. Poleg uglaševanja kitare ponuja isto uslugo basu, ukulelam ter številnim drugim instrumentom. Vgrajen ima metronom in zna odstraniti odvečni šum. To pride prav pri rabi v glasnem okolju. Začetnikom se udinja z glasbenimi igrami, z njimi jih uči akordov.

Toshl je izdelek slovenske pameti, ki spravi v red še tako zavožene finance.

Toshl je izdelek slovenske pameti, ki spravi v red še tako zavožene finance.

CamScanner – Phone PDF Creator, poldrugi evro vredna aplikacija, prelevi pametni telefon v zmogljiv optični bralnik. Ob pomoči naprednih zmožnosti samodejnega obrezovanja, popravljanja slike in prepoznavanja besedila nam omogoča, da spotoma shranimo pomembnejše dokumente, račune, kupone, vizitke, brošure in še kaj. Dodatna razloga za nakup sta iskanje po zbirki shranjenih dokumentov in oblačno shranjevanje optično prebranega gradiva.

Pametni telefon lahko s pravo aplikacijo odpravi čezmerno trošenje težko prisluženega denarja. Slovenska Toshl Finance ima sodoben uporabniški vmesnik in podpira tako konkurenčne mobilne platforme kot namizne operacijske sisteme. To pomeni, da so nam osebne finance vedno na dosegu roke. Omogoča dodajanje prihodkov in popisovanje enkratnih in ponavljajočih se odhodkov. Transakcije so prikazane na časovnem traku. Mobilna aplikacija nam olajša vnos izdatkov, saj je pametni telefon ob nepričakovanem trošenju vedno pri roki. Če smo bolj pozabljive sorte, si nastavimo uro, ob kateri nas program vsak dan opomni, da je čas za posodobitev finančnih podatkov. Osnovna funkcionalnost programa je brezplačna, napredne zmožnosti so pogojene z naročnino v višini petnajst evrov na leto.

Raznih pripomočkov, ki nam olajšajo vsakdan, je na tržnici Play zares veliko, skoraj za vsako potrebo se najde pravo orodje. Smart Tools je starejša, a redno posodabljana aplikacija, ki premore številna orodja za vsakdanjo rabo. Program z njimi prelevi telefon v pravi švicarski nožek, ki meri razdaljo, višino, širino, kot, nadomesti kompas, svetilko, ogledalo in zna pretvarjati med različnimi merskimi enotami. Skupek orodij na tržnici velja slabe tri evre. Če ne potrebujemo vseh, so orodja na voljo tudi posamezno, večina povsem zastonj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji