Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2009

Moj telefon je lahko tudi usmerjevalnik

Mobilnikov, ki imajo vgrajen vmesnik WLAN, je v zgornjem cenovnem razredu kar precej. Brezžični omrežni vmesnik se v telefonu uporablja predvsem za to, da prihranimo nekaj denarja pri brskanju s telefonom po spletu. Z domiselnimi programi pa lahko postane še precej bolj uporaben.

Finsko podjetje JoikuSoft za vse telefone z vgrajenim operacijskim sistemom Symbian S60 (zaenkrat so na voljo Nokiini in Samsungovi telefoni s tem sistemom) ponuja programsko opremo JoikuSpot, ki naš telefon z vmesnikom WLAN spremeni v brezžični 3G usmerjevalnik. To pomeni, da se z računalnikom na telefon povežemo prek vmesnika WLAN, telefon pa je brezžična dostopna točka, ki poskrbi za usmerjanje prometa v svetovni splet prek povezave UMTS/HSDPA (hitrost in način prenosa je seveda odvisna od zmogljivosti telefona in omrežja).

Program je zelo preprosto uporabljati, saj nima nekih naprednejših nastavitev, vendar jih niti ne potrebuje: za začetek rabe pravzaprav nastavimo samo povezavo, ki jo uporabljamo za povezavo v splet na telefonu, in vklopimo WLAN: računalnik lahko v tem trenutku že povežemo na telefon prek vmesnika WLAN in začnemo brskati po spletu. Za varnost povezave je nekoliko slabše poskrbljeno, saj JoikuSpot podpira le kodiranje WEP - avtorji sicer v prihodnje obljubljajo tudi podporo kodiranju WPA. Če se ne lotimo dodatnih nastavitev, pa kodiranje sploh ni vklopljeno.

Program je po namestitvi pripravljen za uporabo v nekaj sekundah.

Program je na voljo v dveh različicah: lahki in naprednejši. JoikuSpot Light je na voljo brezplačno (in celo brez registracije) omogoča pa povezovanje prek protokolov http in https. Program v tej različici vsaki napravi, ki se prek JoikuSpota poveže v splet, najprej prikaže predstavitveno stran. Tistim, ki jim samo brskanje po spletnih straneh ni dovolj in bi radi svoj "3G usmerjevalnik" uporabljali tudi s programi za neposredno sporočanje, elektronsko pošto in vso drugo povezovanju v splet namenjeno programsko opremo, je namenjen JoikuSpot Premium, ki stane 25 evrov in nima omejitev glede povezovanja v splet, podpira pa tudi povezave v oddaljena omrežja VPN.

Naprednejših nastavitev je dokaj malo: izberemo lahko privzeto povezavo v splet (če je ne, nas program vsakič vpraša), ime omrežja, vklopimo prikaz privzete začetne strani in sledenje lokaciji prek GPS (slednje omogoča prikaz lokacije na začetni strani in prilagojeno iskanje v Google Maps). Priporočamo tudi vklop delovanja glede na stanje akumulatorja telefona: ko se ta preveč sprazni, se lahko JoikuSpot samodejno izključi, tako da lahko s telefonom še vedno opravimo kak nujen klic.

JoikuSpot se je v praksi odlično izkazal. V primerjavi s povezovanjem prek vmesnika bluetooth ali kabla je prednosti precej: povežemo lahko več naprav hkrati, poleg tega pa nam manj uveljavljeni operacijski sistemi ne povzročajo težav, saj WLAN podpirajo vsi. Težav s programom nismo imeli, avtorji pa ga tudi redno posodabljajo, tako da ima vsak odkrit hrošč dokaj kratek rok trajanja. Vsem tistim, ki veliko brskajo po spletu s pomočjo naveze telefon-računalnik, bo JoikuSpot hitro postal nujno orodje za povezovanje v splet.

JoikuSpot

Kaj:Programska oprema za povezovanje v splet prek mobilnika.

Izdeluje: JoikuSoft, www.joikuspot.com.

Cena: Brezplačno (različica Light), 25 EUR (različica Premium).

Za: Preprosta namestitev, odlično delovanje v praksi.

Proti: Omejenost na http in https v brezplačni različici, samo kodiranje WEP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji