Objavljeno: 18.12.2007 01:00 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2008 | Teme: google

Moj mali google

Google je danes sinonim za iskanje. Skorajda česarkoli. Zadnjih nekaj let tudi za iskanje po dokumentih in elektronski pošti v krajevnih osebnih računalnikih, z Google Desktop. Na voljo pa je tudi rešitev za podjetja - strežnik z nameščenim Googlom, če se lahko tako izrazimo.

Google svojim iskalnim strežnikom za podjetja pravi Google Search Appliance, model za manjša podjetja (z največ 300.000 dokumenti v omrežju) pa so simpatično poimenovali Google Mini. Gre za klasični strežnik višine 1U in polovične globine, ki ga lahko namestimo v običajno 19-palčno strežniško omaro in priključimo v krajevno omrežje.

Zamisel je preprosta - ko strežniku vpišemo in pokažemo vse, kar mora vedeti o našem omrežju in dokumentih v njem, bo spustil vanj svoje pajke in ti bodo prečesali vse, kar se prečesati da, in omrežnim uporabnikom v obliki klasičnega googlovskega uporabniškega vmesnika ponudili možnost iskanja. Pravi mini Google torej, ali pa strežniški Google Desktop, če želite.

Kot se za omrežno napravo spodobi, vse nastavimo prek spletnega vmesnika. Če smo zelo nezahtevni, moramo prek njega vpisati le pot do dokumentov v naših omrežnih strežnikih in nič več. Pod "dokumenti" pa razumemo klasične dokumente HTML, pa tudi TXT, DOC, XLS, PDF in še nekaj sto drugih bolj ali manj (ne)znanih dokumentnih formatov. Pot je lahko vpisana s klasičnimi URLji, če gre za spletne dokumente, ali pa prek poti UNC (\\streznik\share\imenik), saj Mini "razume" tudi iskanje prek okenskega protokola SMB. Predvsem v okenskih okoljih bo to verjetno najpogostejši način uporabe preizkušene naprave.

Uporaba je kar se da preprosta. Minijevemu naslovu IP dodelimo ime DNS, kot je npr. google.monitor.si, in uporabnike "spustimo" na http://google.monitor.si. Uporabniški vmesnik je popolnoma "googlovski", uporabniki se bodo zagotovo znašli. Najdeni dokumenti so predstavljeni s povzetkom in povezavo do dokumenta, ki se po kliku tudi odpre. Težava pri dokumentih v okenskih omrežjih je, da Mini dostopa do vseh dokumentov v omrežju, se pravi privzeto kot upravitelj. To pomeni, da lahko najdene dokumente odpre prav vsak uporabnik, četudi v okenskem omrežju v osnovi nima ustreznih pravic. Težavo je mogoče rešiti prek ločenega spletnega strežnika v kakem okenskem strežniku, kjer avtentikacijo za dostop do iskalnika in nato dokumentov prepustimo spletnemu strežniku IIS.

Sicer pa je prvo, kar bo upravitelj ob uporabi Minija ugotovil, da je počasen, zelo počasen. Počasen v smislu odzivnosti na spremembe, še posebej, če smo spremenili kaj v zvezi z iskanjem dokumentov. V tem primeru si lahko na novo prečesane podatke ogledamo tudi šele naslednji dan, če jih imamo veliko. Mimogrede, tudi vnovični zagon Minija traja skorajda pol ure in četudi se zdi to malo verjetno, je včasih tudi potreben, saj se tu in tam začne vesti "zmedeno". Tako kot določenih vpisov v uporabniškem vmesniku (npr. dodajanje novih iskalnih omejitev) ne "registrira", dokler ne uporabimo dokaj nenavadnega zaporedja klikov po vmesniku (gre za napako, ki jo pri Googlu odpravljajo). Odpravljajo tudi napako, ko povezava do besedilne različice najdenega dokumenta ne deluje. Menda se to dogaja le, če iščemo dokumente v okenskih okoljih, prek SMB. K sreči sam besedilni povzetek med najdenimi povezavami do dokumentov lepo deluje.

Sicer pa je mogoče v vmesniku lepo nastaviti iskalne podmnožice, pri katerih uporabnikom prek padajočega menuja ponudimo izbiro iskanja le po določenih področjih. Pri nas imamo npr. ločeno iskanje po dokumentih Monitorja in Mladine ... Mogoče je tudi popolnoma preurediti naslovno iskalno stran, pa tudi izpis rezultatov, če imamo le malo spletno-programerske žilice. Če malo podeskamo po Googlovih straneh, hitro najdemo tudi zanimive dodatke, ki jih lahko vgradimo v spletni vmesnik Minija. Eden bolj zanimivih se nam je zdel "search as you type", ki rezultate prikazuje sproti, med tipkanjem iskalnega izraza (kot Googlova orodjarna).

Težava malega Googla je pravzaprav le v ceni, ki nikakor ni nizka, poleg tega je omejena na število dokumentov, pa še naročniškega tipa je. Če smo zelo varčni, bi namreč lahko enake rezultate dosegli z namestitvijo brezplačnega Google Desktopa, ki bi mu zaukazali tudi iskanje po omrežju. Težava je le v tem, da bi to morali narediti pri vsakem uporabniku omrežja, to pa nikakor ni prijetno, velikokrat tudi ne enostavno ...

Google Mini Search Appliance

Kaj: Iskalnik dokumentov v krajevnem omrežju.

Izdeluje: Google, http://www.google.com/enterprise/mini.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 2394 EUR na leto za osnovni model, ki indeksira do 50.000 dokumentov. 3594 EUR za 100.000, 7194 EUR za 200.000 in 10.794 EUR za 300.000 dokumentov. Cene za dve leti so proporcionalno nižje. V ceno je všteta tehnična podpora in garancija za strojno opremo.

Za: Omogoča zelo enostavno postavitev centraliziranega iskalnika dokumentov v podjetju. Znani googlovski vmesnik.

Proti: Visoka cena, nekaj napak, tudi v nastavitvenem vmesniku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji