Objavljeno: 28.12.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2017

Mobilna denarnica, prvič

Rešitve za mobilno plačevanje so že lep čas ena najbolj vročih tehnologij, ki obljubljajo velike spremembe v načinu, kako bomo kupovali in plačevali v prihodnje, a so bile doslej na voljo predvsem na večjih in bolj razvitih trgih. Izjema je predvsem vsem znana Moneta, ki pa ima izrazito krajevni značaj in omejeno podporo na prodajnih mestih.

Mobilno denarnico Wave2Pay si lahko aktiviramo sami, prek spletne banke. Seveda le, če smo komitent Banke Koper.

Pri nas je prva na tem področju Banka Koper, za katero uvajanje tehnoloških inovacij ni novost. Bili so prvi, ki so v samostojni Sloveniji ponudili poslovanje s karticami, prvi z večjo zaščito ob pomoči pametnih (čip) kartic in med prvimi, ki so podprli brezstične plačilne in kreditne kartice. Zdaj so naredili še korak naprej in predstavili rešitev Wave2Pay, ki so jo v hčerinskem podjetju Intesa Sanpaolo Card razvijali zadnji dve leti.

Gre za uporabo še razmeroma mlade tehnologije HCE (Host Card Emulation), kjer program v telefonu v celoti posnema delovanje navadne brezstične plačilne kartice in pri tem ohranja vse prvine varnosti, ki so dandanes tako dragocene. Edini tehnološki pogoj za rabo je uporaba z bančnimi terminali, ki podpirajo plačila prek brezžičnega vmesnika NFC (Near Field Communications).

Telefon (Android, z podporo NFC) se z aplikacijo Wave2Pay obnaša kot nekakšen emulator brezstične kreditne kartice.

Zakaj prav zdaj, tu in s to tehnologijo? Banka Koper je iskala tehnično rešitev, ki bi bila uporabna čim prej na čim večjem številu prodajnih mest in po možnosti tudi globalno, ne samo v posamezni državi. Po navedbah predstavnikov banke se je Slovenija izkazala za nadvse primeren in tehnološko dobro opremljen trg. Po ocenah je namreč v Sloveniji že okoli 50 % bančnih terminalov sposobnih sprejemati brezstična bančna plačila, prav tako slovenski kupci kažejo zelo veliko naklonjenost brezgotovinskemu (kartičnemu) plačevanju.

Če k temu dodamo, da v Sloveniji okoli 60 % kupcev tako ali drugače uporablja mobilni telefon, je kritična masa dovolj velika za kaj več kot zgolj eksperiment. Če smo čisto pošteni, pravzaprav ni eksperiment, saj so Wave2Pay že pred časom začeli uporabljati na Hrvaškem in Slovaškem, kmalu pa bodo program vpeljali tudi v druge države srednje Evrope, kjer deluje banka Intesa in njene hčerinske družbe.

V praksi

Za pridobitev računa Wave2Pay je potreben la majhen korak. Najlažje je, da v koprski spletni banki Banka In oddamo elektronsko vlogo za aktivacijo uporabniškega računa Wave2Pay. Po odobritvi bo portal generiral aktivacijsko kodo, dodatno pa bomo morali vnesti še kontrolno kodo, ki jo dobimo prek sporočila SMS na samo napravo. Uporabo storitev Banka Koper zaračunava po ceni 1€ na mesec, do konca leta 2016 pa je (bila) storitev promocijsko brezplačna.

Wave2Pay omogoča, da uporabnik mobilnega telefona plačila izvede sila preprosto. Pred plačilom na prodajnem mestu aktivira aplikacijo in se s telefonom dotakne ustrezno označenega mesta na bančnem (POS) terminalu, ki je namenjeno izmenjavi transakcij prek vmesnika NFC. Varnost transakcije potrdi z geslom, prav pa pride možnost, da transakcije manjšega zneska (do 15 EUR) lahko opravimo tudi brez uporabe gesla. Tako lahko opravimo brezgotovinske nakupe precej hitreje kot z navadnimi karticami.

Kot rečeno, je pristop Banke Koper zelo zanimiv zato, ker je že v samem začetku združljiv s prodajnim mesti po vsem svetu. Banka je delovanje aplikacije preizkusila tudi na prodajnih mestih v zelo oddaljenih državah in transakcije so bile normalno opravljene, tako kot s klasično bančno plačilno kartico Activa MasterCard.

Za marsikoga bo zanimiva možnost, da na mobilnem telefonu dobimo vpogled v vse opravljene transakcije, uspešnost, znesek, datum in čas ter prejemnika plačila. Poudariti velja, da Wave2Pay ne potrebuje povezave v internet, a prek internetne povezave kot dodatni ukrep zahteva žetone za kasnejše mobilno plačevanje. Na začetku aplikacija dobi 10 žetonov in jih nato ob vnovični povezavi obnovi. S tem je zagotovljena večja varnost pred zlorabami. Poleg tega je pomembno, da plačilo s telefonom predvideva, da ga opravi kupece sam in plačilno sredstvo ni nikoli skrito pred lastnikom, kar so v preteklosti ponekod spretneži znali izkoristiti za zlorabe.

Kot za vsako novo tehnologijo, pa tudi tu veljajo omejitve. Ena večjih je ta, da Wave2Pay za zdaj deluje le na telefonskih aparatih z operacijskim sistemom Android (4.4 KitKat ali novejši), seveda opremljenih z vmesnikom NFC. Applovih iPhoni, tudi taki, ki imajo NFC, niso podprti, a to ni krivda razvijalcev rešitve. Apple je namreč vmesnik NFC zaklenil za razvijalce in dovoljuje uporabo le z lastnimi rešitvami (Apple Pay). Upajmo, da se bo to spremenilo.

Na koncu velja omeniti, da so v Banki Koper ponosni, saj je Wave2Pay za mobilno plačevanje plod domačega znanja – razvili so ga v Kopru.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji