Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus

Mlinček s srcem i3

S prihodom nove Intelove serije procesorjev i3, ki imajo vgrajeno tudi grafično procesorsko enoto, se je začelo obdobje, ko bodo zmogljivejša vezja vedno bolj navzoča tudi v računalnikih nižjega cenovnega razreda. Enega takih smo preizkusili tudi v našem laboratoriju.

Celoten preizkušeni sestav se vrti okrog novega procesorja Intel Core i3 - 540, ki je vložen v podnožje na Intelovi mini ITX matični plošči z nazivom DH57JG. Za potrebe kratkotrajnega hranjenja podatkov so mu dodali 4 GB pomnilnika DDR3. Za druge podatke pa zadostujeta Western Digitalov 1,5 TB disk in DVD zapisljiva enota.

O seriji i3 smo sicer že pisali, a kljub temu ponovimo nekaj osnovnih stvari. Core i3 540 je nov procesor, narejen v 32 nm tehnologiji, ki lahko teče največ s taktom 3 GHz, vgrajenega pa ima tudi 4 MB predpomnilnika. Porabi kar do 73 vatov energije, a se je med delovanjem sposoben prilagajati potrebam sistema, zato bo to mejno vrednost dosegel le ob polni obremenjenosti. Celotna serija i3 ima vgrajeno grafično jedro, ki tako odpravlja potrebo po nakupu dodatne grafične kartice, kar ga dela primernega za sestavljanje malih, a kljub temu zmogljivih računalniških sestavov. Za marsikoga bo pomemben tudi podatek, da je podprta tudi Intelova VT tehnologija za strojno podporo virtualizaciji. Kot zanimivost še zapišimo, da ima i3-540 skupno 559 milijonov tranzistorjev.

Vse našteta strojna oprema je zložena v lično črno, a ne prav majhno ohišje. Če pogledamo po trgu, so na voljo tudi manjši nettop računalniki, zato bi si tudi v tem primeru želeli nekaj manjšega. Na sprednji strani sta za vratci skrita dva vmesnika USB, avdio vhod in izhod ter enota DVD. Zadaj pa so priključki, ki nam jih ponudi matična plošča: običajni avdio izhodi in vhodi, optični avdio izhod, HDMI, DVI, 6 priključkov USB in eSATA.

Na to strojno opremo bi bilo seveda nesmiselno namestiti karkoli drugega kot 64-bitni operacijski sistem, saj le tako lahko uporabimo ves vgrajeni pomnilnik. V našem testnem primerku so bili nameščeni Windows 7 Ultimate; verjamemo pa, da 64-bitni operacijski sistem ne bo za vsakogar pravšnja izbira, še posebej ob pomanjkanju 64-bitnih gonilnikov za nekaj starejših zunanjih naprav (na primer tiskalnikov).

Naši testi SYSMark so pokazali, da gre za precej močan mlinček podatkov (skupni rezultat se je ustavil pri številki 188). Za primerjavo povejmo, da v naši tabeli prenosnih računalnikov, kjer vedno izmerimo tudi index Sysmark 2007, nimamo tako močnega računala niti med dražjimi modeli. Zmogljivost procesorja se uvršča malce nad AMDjev Phenom 9500 in seveda precej pod i7-820QM.

Morda je povsem odveč pripomniti, da nam poganjanje video posnetkov v polni HD ločljivosti ni delalo prav nobenih preglavic.

Preizkušeni računalnik bi moral zadostiti potrebam večine uporabnikov, če odštejemo igralce grafično najzahtevnejših iger, a tudi ti vedno bolj posegajo po igralnih konzolah. Cene osnovnih sestavnih delov pa se bodo tudi v nekaj mesecih najbrž znižale.

Anni nettop

Kaj: Mali namizni računalnik.

Sysmark poslovni indeks SYSMark 2007(Productivity): 188.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (Video creation): 212.

Značilnosti: Core i3-540, 3 GHZ, 4 GB DDR3 RAM, 1,5 TB disk, DVD-RW enota, 6×USB, 1×eSATA, DVI, HDMI.

Operacijski sistem: 64-bit Windows 7 Ultimate.

Cena: 628 EUR, brez operacijskega sistema.

Prodaja: Anni, www.anni.si.

Za: Zmogljivost.

Proti: Cena, včasih nerodno in za nettop veliko ohišje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji