Objavljeno: 13.7.2005 20:08 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: nenehni testi

Minolta Dimage X

Minolta je med izdelovalci digitalnih fotoaparatov s svojo serijo Dimage že znano ime, z modelom Dimage X (in medtem že tudi z modelom Dimage F100) so jo dopolnili še s kompaktnim žepnim modelom. Ti aparati izkoriščajo eno od poglavitnih prednosti digitalne tehnologije - možnost velike miniaturizacije, ki je s klasično tehnologijo praktično ni mogoče doseči brez velike izgube kakovosti. Dimage X pa je med takimi aparati pravi posebnež, saj ponuja trikratno optično povečavo (objektiv je enak goriščni razdalji 37-111 milimetrov v klasični fotografiji), kar ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bil objektiv v celoti vgrajen v majhno in trdno ohišje, ne da bi ob uporabi "kukal" iz njega, kot je sicer v navadi pri fotoaparatih. To so pri Minolti dosegli zelo enostavno - objektiv je namreč narejen kot periskop z dvema zrcaloma, ki odbijata sliko na tipalo aparata, v ohišje pa je vgrajen navpično. Po površini sicer zaostaja za najmanjšimi, vendar to v resnici ne pomeni veliko, saj je še vedno dovolj majhen - predvsem tanek (le 2 centimetra), tako da gre brez težav v žep. Je pa prav zaradi objektiva precej bolj kompakten, saj nima zunanjih delov, ki bi bili lomljivi. Poleg tega nekoliko večja površina tudi omogoča boljši oprijem in s tem mirnejšo roko pri držanju, kar pri tako majhni optiki ni nepomembno. Ob tem je zelo hitro pripravljen, saj lahko sliko "pritisnete" v vsega dveh sekundah od vklopa, čemur se aparati z objektivom, ki ob vklopu "izstopi" iz ohišja, niti ne približajo. Poleg tega je tudi izredno lahek. K temu prispeva tudi to, da ne uporablja baterij, kot je pri Minoltinih aparatih sicer v navadi, temveč majhen akumulator, ki ga polnimo s priloženim polnilcem. Žal ga moramo za to vsakič vzeti iz aparata, saj ni priložen napajalnik, ki bi ga lahko neposredno priključili na aparat.

Na hrbtni strani ohišja je zaslonček LCD, ki je dobre kakovosti, z ostro in stabilno sliko, pa tudi svetlobe ne odbija preveč. Nad tem je tipka za izbiranje načina delovanja (pregledovanje, slikanje, snemanje kratkega videa), pod zaslonom pa štiri tipke, ki omogočajo nadzor na možnostmi naprave. Večino nastavitev je treba opraviti na menujih, a seznam možnosti ni ravno obsežen, brez uporabe menujev lahko zgolj popravljamo osvetlitev (v korakih 0,3 EV med -2 EV in +2 EV) in določimo način delovanja bliskavice. Na menujih tako najdemo le vrste snemanja (lahko izberemo med posameznimi in zaporednimi posnetki, snemanjem kratkih filmčkov ter snemanjem zvoka), določimo velikost slike in izberemo vrsto beline izmed štirih prednastavitev. Menuji so lepo narejeni in odzivni, moti le, da jih uporabljamo s smernimi tipkami, tipka za potrditev pa je postavljena pod zaslon in je od teh precej oddaljena. Na vrhu ohišja sta dvostopenjski sprožilec ter tipka za vklop. Ta je dovolj oddaljena od sprožilca in ni preveč občutljiva, tako da se aparat v žepu le težko vklopi "sam od sebe". Pri zasnovi ohišja moramo pograjati plastični pokrov akumulatorja, ki se zelo hitro odpre in bi se lahko v žepu zlomil. Moteč je tudi preveč na stran postavljen objektiv, ki ga nehote prekrijemo s prstom, še posebej, če namesto zaslona LCD uporabljamo optično kukalo in prsta ne opazimo.

Kakovost slik, ki jih uspe zajeti 1,92 milijonsko tipalo CCD, je solidna, čeprav nikakor ne vrhunska. Predvsem ima določene težave z učinkom "moire", ki nastane pri bolj zapletenih vzorcih, slike pa so preveč zmehčane, z nekaj barvnega šuma, kar kaže na težave z natančnim vodenjem svetlobe prek optike na svetlobne elemente tipala. Nekaj očitkov si zasluži tudi netočna samodejna korekcija beline, ki slike pogosto obarva nekoliko rdečkasto, barve pa so tudi premalo intenzivne. Bliskavica sicer "uradno" deluje med razdaljo 0,25 centimetrov (kar je tudi najmanjša razdalja, na kateri lahko objektiv še ostri sliko - posebnega makro načina Dimage X ne pozna) do 2,9 metrov, a se v praksi izkaže, da objekte, ki so preblizu, preveč osvetli. Vendar pa nobena od omenjenih pomanjkljivosti ni taka, da kakovosti posnetkov ne bi mogli označiti za dobre, podobne napake namreč najdemo pri skoraj vseh žepnih (in ne le teh) digitalnih fotoaparatih na trgu. Dimage X je torej zelo dobro izdelan žepni aparat (če ne najboljši), očitamo pa mu kljub vsemu lahko to, da je za aparat z ločljivostjo dva milijona pik drag. To bo marsikaterega povprečnega uporabnika odvrnilo od nakupa.

Minolta Dimage X

Razred: Manj zmogljiv (omejen ročni nadzor, povprečna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 1,92 milijona pik.

Skupna ocena: 7,46.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-111 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,6; ostrenje 0,25 m-neskončno (13 cm-neskončno makro); čas 1/1000-2 s; doseg bliskavice 0,25-2,9 m; razpon ISO od 100 do 200 (samodejno).

Cena: 169.900 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, (04) 236 64 70, www.eurofoto.si.

Za: Majhne mere in teža, trdna izdelava, nima zunanjih delov, hitro pripravljen za slikanje.

Proti: Težave z moirejem, "zmehčanost" slik, pokrov akumulatorja, preveč na rob postavljen objektiv, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji