Objavljeno: 28.11.2023 | Avtor: Matic Gselman | Monitor December 2023

Mali, a presenečenj poln paket

Zadnje čase se človek kar boji odpreti konzervo rib. Pač v strahu, da bo tudi iz nje pokukal kak »pico« projektor. A nič to ni nič slabega. Konkurenca lepo brusi to nišo, v kateri lahko vsak najde kaj zase. MoGo2 Pro je le še ena izvedenka sklopa žarnic LED, čipa in zvočnika, za standard (in prihranek) pri vmesniku in programski opremi pa, kot smo že vajeni, poskrbi vgrajen Googlov Android TV 11.

Sprva smo bili kar malo skeptični. 1,08 kilograma težka in 600 evrov vredna škatla, z »gabariti« manjšega računalniškega zvočnika naj bi znala pričarati kino vzdušje? Nadaljnje »deškatliranje« navrže še daljinski upravljalnik, ki bi lahko bil osvetljen, in napajalni kabel USB-C. Ja, edino, kar MoGoju zares omejuje avtonomijo, je akumulatorsko napajanje, kar pa je spet mogoče obiti z dokupom ustreznega »powerbanka«, saj naprava omogoča tudi to. Na zadnji strani najdemo še vmesnik USB 2.0, 3,5-milimetrski avdio »jack« in HDMI 2.0 za naprednejše zvočnike, igralno konzolo ali pa, če vgrajene pretočne možnosti morda ne zadostujejo.

Ko govorimo o zamenjavi za televizor, je ključna hitra vzpostavitev. MoGo2 tu žanje stoječe ovacije. Projektor postavimo pred platno, pritisnemo edino tipko na ohišju in čez kako minuto že zremo v menije Android TV, pri čemer ta »pogoltne« največ časa. Prižig žarnic in samodejna nastavitev geometrije slike (keystone) ter ostrine prek senzorja TOF namreč vzameta le dobrih pet sekund, pa čeprav projektor namenoma postavimo nekoliko iz obeh osi. Če se boste odločili projicirati na steno, vas utegne pozitivno presenetiti še to, da zna naprava na njej sama poiskati čisti del, na katerem ni slik, stikal in vtikačev.

Projektorjeva srčika sta čip DLP z ločljivostjo 1080p ter svetilni sklop LED, ki zmore svetilnost 400 ISO oziroma 500 ANSI lumnov, kar na papirju ni prav veliko, toda naprava ima štiri prednastavitve slike in že pri tisti za kino je slika v temnem prostoru presenetljivo dobra, četudi je svetlost nastavljena na polovico. Povečevanje sicer ne daje pravih rezultatov, saj se slika obarva s sivo zelenimi odtenki, precej očitno pa z višanjem svetilnosti podivja tudi glasnost hlajenja. Podobno je, če uberemo prednastavitev bright. Še najbolje se odreže lastna nastavitev slike, pri kateri malenkost zvišamo svetlost in povečamo kontrast ter odvzamemo precej ostrine.

Jasno, filmi, ki se predvajajo na prostem, bodo v sončnem vremenu videti veliko bolje kot tisti, ki se ponoči, saj je ena večjih slabosti naprave prikazovanje odtenkov črnine oziroma sivine. Pri taki zasnovi svetilnosti pa je seveda pomembna tudi velikost projicirane slike. Tista z manjšo diagonalo bo precej svetlejša in barve bolj sijoče kot pri večji. Proizvajalec svetuje največ 120 palcev, naša ocena pa pravi, da raje še malo manj. Naprava podpira tudi standard HDR10, a nanj pozabite, če boste gledali vsebine 4K, saj ima v tem primeru čip očitno preveč dela s prilagajanjem ločljivosti.

Kar se tiče slike, dodajmo le še to, da je vse skupaj preeeeceeeeej drugače v slabo zatemnjenih prostorih. Pač, kolikor denarja, toliko muzike. V tem primeru bodo barve precej sprane, kino doživetje pa bolj za silo.

Kino seveda ni le slika, potrebujemo še zvok. In tu male plastične škatle običajno nimajo šans. Pa smo spet prijetno presenečeni. V grajeni dvojec zvočnikov 8 W zna lepo in kar krepko predvajati Dolby Audio, Dolby Digital in Dolby Digital Plus. Dogajanje bo nehreščeče slišno vsem v tudi malce večjem prostoru, tistim, ki bodo sedeli preblizu naprave, pa bo celo neprijetno. Prestane pa seveda še priključitev zunanjih zvočnih sil, kar lahko storite prek stereo činča, bluetootha ali pa HDMI.

Z zvokom je povezana še zadnja, niti ne tako slaba potovalna funkcionalnost: naprava pri izklopu ponudi možnost izklopa zgolj žarnice (ter ventilatorja), in kar preostane, je MoGo kot bluetooth zvočnik.

Če veliko potujete in si obenem ne morete prestavljati večera brez filma ali serije, potem je MoGo2 precej dober nakup. Ljudje veliko tovrstnih vsebin gledamo kar na tablici ali prenosniku in doživetje je s takim projektorjem zagotovo boljše. Sploh, ker bo žarnica svetila kar 25.000 ur in se vam s tem, za projektorje nekdaj velikim vprašanjem, ni treba ubadati. To seveda velja, če ogled vedno načrtujete nekje blizu električne vtičnice. V primeru, da nameravate dokupiti ustrezne baterijske zmogljivosti, pa se morda velja že ozreti za katerim drugim modelom, ki to že ima. Denimo kar za Xgimijevim starejšim bratcem Halo+.

XGIMI MoGo 2 Pro LED

Prenosni projektor LED

Prodaja: www.bigbang.si

Cena: 599 EUR

Za: Slika v zatemnjenih prostorih, cena.

Proti: Ni baterije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji