Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2013 | Teme: ssd

Majhen in manjši

V prvem pravem pomladnem mesecu sta v Monitorjev laboratorij priromala dva pogona SSD, ki sta si po drobovju podobna, navzven pa precej različna. »Klasični« pogon SSD je prispeval Princeton, procesorski gigant Intel pa je predstavil svoje orožje za ultralahke prenosnike.

Vedno novih pogonov SSD še lep čas ne bo zmanjkalo, saj postaja očitno, da si jih želi imeti v prodajnem programu praktično vsak ponudnik pomnilniških izdelkov. To seveda ni nujno slabo, saj kupci s tem pridobimo večjo izbiro, ta pa posledično ustvarja tudi pritisk na nižanje cen. Tokrat smo preizkusili dva novinca.

Princeton Lynx2 240 GB

Podjetje Princeton ni novinec v svetu pomnilnika, saj pomnilniške rešitve izdeluje že dobro desetletje, drži pa, da njihovih izdelkov v Sloveniji ne ugledamo prav pogosto. Tokrat smo dobili za preizkus novo družino pogonov Lynx2, ki jo je zastopal model zmogljivosti 240 GB. Ta gradi na malce starejšem krmilniku SandForce SF-2200, kar se je v navezi z nekoliko cenejšim in počasnejšim pomnilnikom NAND, ki pa je še vedno vrste MLC, pokazalo za ne preveč posrečeno kombinacijo. Pogon se tako lahko meri le s predstavniki prejšnje generacije pogonov SSD, zadnji generaciji, ki po pravilu dosega in presega hitrosti prenosa datotek 500 MB/s, pa preprosto ni konkurenčen. Pravzaprav smo bili nad rezultati kar malce razočarani, saj smo od pogona, ki po obljubah izdelovalca zmore precej več, kot nam je uspelo izmeriti, preprosto pričakovali več. Škoda. Je pa zanimivo, da so se v Princetonu odločili pogon optimizirati bolj v prid branju kot pisanju.

Princeton Lynx2 240 GB

Zmogljivost: 240 GB.

Izdeluje: Princeton, www.princeton.com.

Prodaja: Alterna Intertrade, www.alterna.si.

Cena: 212 evrov.

✓    Nič.

✗    Podpovprečne zmogljivosti.

Intel 525 180 GB

Podjetje Intel je v zadnjih letih eno najprepoznavnejših imen v svetu pogonov SSD, zato ne čudi, da se njihovi inženirji prizadevajo narekovati smernice. Z generacijo pogonov Intel 525 SSD z vmesniki mSATA, namenjenih predvsem ultralahkim prenosnim računalnikom in drugim mobilnim napravam, resda niso postregli prvi, se pa zato lahko pohvalijo z visokimi zmogljivostmi, visokim številom bralno-pisalnih ciklov pomnilnika NAND (Intel obljublja kar 5000 prepisov celic) in kar petletno garancijo. Drži, vse našteto s seboj prinese tudi nekoliko višjo ceno, a saj od Intelovih izdelkov nikoli ne bi pričakovali, da bodo med cenejšimi, prej nasprotno.

Na preizkus smo dobili različico pogona Intel 525 z zmogljivostjo 180 GB. Gre preprosto za tiskovino s pomnilniškim krmilnikom in pomnilniškimi čipi. Ploščica pogona mSSD je namreč velikosti poslovne vizitke, saj je široka vsega 50 mm. Takšna miniaturizacija je vedno izziv, še posebej, če upoštevamo, da se v Intelu niso želeli odreči zmogljivostim pogona (ne nazadnje je Intel 525 le skrčena različica pogonov Intel 520, opremljena z vmesnikom mSATA).

Tako kot pogoni Intel 520 tudi mini SSD Intel 525 temelji na pomnilniškem krmilniku SandForce SF-2281. Ta ima sicer osem pomnilniških vodil/kanalov, a ker je zmogljivost preizkušenega pogona 180 GB, ki jo sestavlja pomnilniška sestava tipa 6 × 4, krmilnik uporablja le šest vodil. A to na zmogljivosti ne bi smelo bistveno negativno vplivati, saj za ustrezno prepletanje podatkov med pomnilniškimi čipi skrbi že sam krmilnik. Pogoni mSSD se od svojih bratov SSD razlikujejo tako po podatkovnem vmesniku (mSATA) kot tudi po napajalnem delu, ki se napaja s 3,3 V (klasični pogoni SSD pa s 5V).

Z vidika deklariranih zmogljivosti (550 MB/s branj, 520 MB/s pisanje) se pogon uvršča med najboljše pogone mSSD na trgu. Pri branju večjih datotek se v praksi spogleduje s 470 MB/s, pisanje pa mu ne gre tako dobro od rok, a jes 260 MB/s  še vedno precej prepričljivo v vrhu svoje kategorije. Še pomembnejši podatek pa je delo z manjšimi datotekami, kjer je pogon zopet med hitrejšimi in,  denimo, zlahka prehitri pogon Princeton, ob boku katerega je tudi opravljal preizkus.

Intel 525 180 GB mSATA

Zmogljivost: 180 GB.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 223 evrov.

✓    Dobre zmogljivosti za pogon mSATA.

✗    Cena.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji