Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Posebna 2015 | Teme: linux

Linux tudi za video

Odprtokodna skupnost zmore razviti domala vsako vrsto programov, pri videu pa ni prav posebej uspešna, vsaj če govorimo o resnih rešitvah za nelinearno montažo videa. V preteklosti je bilo nekaj obetavnih pobud, denimo Cinerella ali Lumiera, a je vse ostalo pri obetih, izvedba za resno rabo pa je ostala dokaj omejena.

Linux tako v primerjavi z MacOS ali Windows ne ponuja tako obsežnega in zmogljivega nabora rešitev, predvsem če govorimo o domeni profesionalnega videa, pri ljubiteljski rabi in tudi za zadovoljevanje potreb specifičnih uporabnikov pa je stanje nekoliko boljše. Pri tem mislimo predvsem na namenske programe za pretvarjanje in obdelavo posameznih posnetkov, kot je Avidemux.

Med nelinearnimi montažnimi programi tako vodita OpenShot in Kdenlive. Pri obeh gre za montažna programa, ki nekako sodita v rang med profesionalne in ljubiteljske rešitve, saj omogočata večstezno urejanje videa, manjka pa jima kar nekaj orodij, ki bi olajšala delo resnejšim uporabnikom. Predvsem je omejen nabor različnih orodij za manipulacijo s posameznimi deli, prav tako ni mogoče  zahtevnejše sestavljanje montaž iz več podprojektov.

Openshot je zelo dober program za amatersko urejanje videa.

Openshot je zelo dober program za amatersko urejanje videa.

Openshot tako zadostuje za osnovno montažo, ob tem pa ponuja tudi vrsto bolj ali manj posrečenih prehodov med kadri (prelivi in podobno) in kar nekaj učinkov, s katerimi lahko vplivamo na videz videa (ga, denimo, vrtimo in podobno). Poleg tega je video mogoče opremiti tudi z besedilom, pri čemer so na voljo tudi animirani napisi in tudi lepo število resda nekoliko kičastih predlog. Openshot temelji na knjižnicah Ffmpeg, tako da naj bi teoretično znal delati z vsem, kar podpirajo te knjižnice, a je v praksi kar nekaj težav pri interpretaciji in tudi stabilnosti delovanja, predvsem kadar delamo z nekoliko manj razširjenimi kodeki. Tudi pri izvažanju videa je očitno, komu je program namenjen, saj so na voljo le predloge za različna družabna omrežja, drugi pa morajo vse nastavljati ročno pod naprednimi nastavitvami.

Kdenlive posega z zmogljivostjo že v profesionalno domeno, a le za KDE.

Kdenlive posega z zmogljivostjo že v profesionalno domeno, a le za KDE.

Podoben kaliber predstavlja tudi Kdenlive, ki je, kot pove že ime, namenjen grafičnemu namizju KDE. Kdenlive ima sicer nekoliko drugačen vmesnik, predvsem najprej opazimo, da ima tako steze za video kot tudi steze za zvok, poleg tega je nabor funkcij po menujih bistveno večji. Nasploh je Kdenlive še nekoliko bližji resnejšim rešitvam iz sveta video montaže. Zlasti osnovna opravila razrezovanja, premikanje, vrtenje in podobno so preprostejša in bolj intuitivna, predvsem pa je program mogoče nadzorovati tudi s tipkami. Poleg tega je njegova odzivnost precej boljša kot pri prej omenjenem konkurentu, pa stabilnost tudi. Res pa je, da tudi Kdenlive ne podpira kakšnih strojnih pospešitev. To seveda pomeni, da je potreben zmogljiv procesor, če delamo z zahtevnejšimi video formati. A taki so  danes praktično vsi. Tudi ta deluje s FFmpeg, a je bistveno stabilnejši in nima toliko težav z različnimi formati.

Nekoliko manj dovršen je Pitivi, a ga pospešeno razvijajo. To je še en video montažni program, ki ga premore Linux. Na prvi pogled resda obeta in se umešča med obema predstavljenima, a se pri rabi izkaže, da je še vedno precej »razdvojen«, saj je najmanj stabilen in ima tudi precej težav z odzivnostjo.  Res pa je mogoče ugotoviti, da v zadnjem času niti odzivnost skupnosti, ki razvija ta  program, ni najboljša, saj se zdi, da je napredek kar nekoliko zastal.

Povsem drugače je pri eni zanimivejših, a plačljivih rešitev. Lightworks je namreč zelo resen montažni program, ki ga, ne nazadnje, uporabljajo tudi profesionalni studii za montažo celovečernih filmov. To je eden redkih programov, ki so dobili tudi različico za Linux. Za okus je sicer mogoče naložiti tudi polno delujočo različico, a ima omejitev pri podprtih formatih. To pomeni, da ni podprto praktično nič uporabnega, razen nekaterih ljubiteljskih formatov, zelo omejen je tudi izvoz. Lightworks je sicer daleč najzmogljivejši od naštetih, a tudi najbolj zapleten, pravzaprav tudi v primerjavi z drugimi profesionalnimi rešitvami. Pa še drag je.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji