Objavljeno: 22.10.2005 12:23 | Monitor Marec 2004 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark Z705

Lexmark je že dalj časa usmerjen v brizgalne tiskalnike za manj zahtevne oz. v modele po kar najnižji možni ceni. Odkar so iz prodaje umaknili zmogljivejši tiskalnik Z65 (in Z55) to še posebej drži, tako da je trenutno njihov najzmogljivejši brizgalnik model Z705.

Tiskalnik je na videz zelo podoben foto modelu P706 (in P707), ki smo ga preizkusili novembra. To ne čudi, saj so bili vsi tiskalniki serij P in Z predstavljeni hkrati. Tudi notranjost se zelo malo razlikuje, saj je celo gonilnik skupen (javlja se kot gonilnik za "Z700-P700 series"). Razlika je le v kartušah, kajti Z705 je štiribarvni tiskalnik, to pa pomeni, da ima črno in barvno kartušo, po potrebi pa lahko črno zamenjamo s foto (s tem postane šestbarvni). P706 pa je fototiskalnik in sta mu že v osnovi priloženi barvna in foto kartuša (z zamenjavo slednje s črno ga spremenimo v štiribarvnega).

Z705 ima vgrajeno prepoznavanje papirja, omogoča pa tudi tiskanje do roba, kar v tem cenovnem razredu sicer ni običajno. Odlikuje se tudi po dokaj hitrem tiskanju besedila (minuto in 43 sekund za 5 strani) in poslovnih poročil z grafikoni (9 strani v treh minutah in 42 sekundah), pa tudi tiskanje fotografij na navaden brizgalni papir je dokaj hitro (stran A4 v petih minutah in 41 sekundah). Presenetljiva pa je izredna počasnost pri tiskanju na svetleč papir, saj takrat tiskalnik za isti izdelek A4 potrebuje kar 26 minut. Enako potrebuje za tisk fotografije 10 × 15 cm celih 9 minut in 17 sekund (cenovno primerljiva konkurenca samo minuto in pol).

Kakovost tiska je nekako povprečna. Pri tiskanju besedila so bili Lexmarki dolgo odlični, a Z705 to ni - vidna je namreč nazobčanost črk. Raster na fotografiji je povprečen, nekako primerljiv s konkurenco, vendar so barve dokaj neizrazite. Tisk strani PDF pokaže, da so tudi dokaj napačne, čeprav tiskalnik seveda ni namenjen profesionalnemu, barvno povsem pravilnemu tiskanju.

Odtis Z705 je drag, saj smo s priloženimi kartušami vrste intermediate (črna številka 19 in barvna številka 48) izračunali, da stane črna stran (polna besedila v privzeti kakovosti) 66 tolarjev (natisnili smo jih 87), barvna stran (trije pravokotniki iz treh osnovnih barv) pa 107 tolarjev (natisnili smo jih 68). Predvsem prva vrednost je zelo visoka, saj konkurenca ponuja tak odtis po 30 tolarjev ali celo manj, medtem ko, po drugi strani, nekateri "ponujajo" še precej dražje barvno tiskanje. Po podatkih v internetu (o zmogljivosti kartuš) in ceni kartuš pri nas smo skušali oceniti, koliko bi stal odtis, če bi uporabili polnejše kartuše (št. 20 in 50). Izkaže se, da bi barvni odtis stal popolnoma enako (22 % zmogljivejša kartuša tudi stane natanko 22 % več), črno-beli pa bi se nekoliko pocenil - na 51 tolarjev. Mimogrede, na voljo so tudi kartuše za zahtevnejše (high yield - številka 25 in 55), ki imajo kar 2,3-krat več črnila kakor kartuši 20 in 50, a pri nas niso naprodaj. Volumen vseh kartuš je sicer enak.

Lexmark Z705

Skupna ocena: 7,53.

Vmesniki: USB.

Cena: 17.900 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 66 tolarjev (z zmogljivejšo kartušo 51 tolarjev).

Izmerjena cena barvnega odtisa: 107 tolarjev (z zmogljivejšo enako).

Prodaja: Alterna, www.alterna.si, (01) 520 28 00.

Za: Prepoznavanje papirja, tiskanje do roba. Hitro tiskanje besedil in poslovnih poročil. Možno dokupiti foto kartušo. Ugodna cena.

Proti: Zelo počasno tiskanje fotografij, fotografije nekoliko neizrazite. Glasen podajalni mehanizem. Visoka cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji