Objavljeno: 27.3.2007 08:33 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Lexmark X340

Izmed Lexmarkovih večnamenskih naprav smo preizkusili model X340. Gre za najosnovnejšo lasersko večnamensko napravo, namenjeno predvsem rabi v manjših (domačih) pisarnah. Lexmark X340 je tako kombinacija črno-belega laserskega tiskalnika, ki premore ločljivost 600 pik na palec, optičnega bralnika in faksirne naprave oziroma modema.

Res gre za namizno napravo, pa vendar ne bi mogli govoriti o kompaktnosti. Oblike je zanimive, saj je spodnji del precej ozek, z višino pa se precej razširi. No, v primerjavi s konkurenčnimi napravami sodi med večje.

Uporabniški vmesnik na samem tiskalniku je preprost in pregleden. Gumbi so logično razporejeni po vsej ukazni plošči, na sredini pa je ravno prav velik zaslon LCD, prek katerega je mogoče spremljati stanje in spreminjati nastavitve naprave. Faksirna naprava ima najvišjo hitrost prenosa 33,6 Kb/s in možnost hitre izbire deset številk. X340 je opremljen tudi z avtomatskim podajalnikom papirja, ki zmore naenkrat držati kar 50 listov.

Optični bralnik se z zmogljivostjo ne more postavljati, saj zmore le ločljivost 600 pik na palec s 24-bitno barvno globino, vendar je res, da za branje dokumentov kaj več nikoli ne potrebujemo. Sorazmerno hiter je pri sivinskem branju dokumentov, za barvno branje pa porabi dobro minuto. Kakovost zajemanja je za zmogljivost bralnika zadovoljiva, priložen pa je tudi program za prepoznavanje črk (OCR), ki odlično opravi svoje delo, manjka mu le podpora za prepoznavanje šumnikov.

Kopirni del se presenetljivo dobro obnese, kakovost kopije je odlična. Rahlo rumenkasto ozadje revialne strani se na fotokopiji ne pozna. Tudi besedilo na temnejšem ozadju je na fotokopiji razmeroma dobro vidno. Pohvalimo lahko tudi hitrost kopiranja, saj za pet fotokopij porabi enaindvajset sekund, za tri fotokopije ob pomoči avtomatskega podajalnika pa dve sekundi manj.

Po hitrosti kopirnega dela lahko sklepamo, da se z dokaj veliko hitrostjo lahko pohvali tudi tiskalni del. Navedene hitrosti 25 strani na minuto sicer nismo dosegli, izmerili smo le 21 strani na minuto, pa vendar je s tem ena najhitrejših večnamenskih naprav tega ranga. Za petnajst besedilnih strani porabi le enainpetdeset sekund, za tiskanje devet strani dolgega poslovnega poročila pa borih trideset sekund; to je zdaleč najhitreje med vsemi (tudi veliko dražjimi) konkurenti. Malce razočara pri tiskanju dokumentov PDF, saj si je za dvajset grafičnih strani vzel celih deset minut. Tudi tiskanje bitnih slik mu ne gre najbolje od rok, saj za izpis porabi petinštirideset sekund, večina konkurenčnih tiskalnikov pa to zmore v pol krajšem času.

Kakovost odtisa besedilnih strani je, kot se za laserske tiskalnike spodobi, odlična. Ostri robovi in tudi podrobnosti velikosti dveh pik so lepo vidne. Izpis bitnih slik je tudi v mejah pričakovanj, morda malce pretemen, vendar je mogoče to z nastavitvijo gonilnikov odpraviti. Še vedno pa je pri temnejših odtenkih videti nezaželene vzorce v črni barvi. Raster je sicer viden, a ni preveč moteč, barvni oziroma sivinski prelivi pa so lepo zvezni.

Lexmark X340 se ponaša z zelo nizko ceno in s precejšno zmogljivostjo tako pri kopiranju kot tudi pri tiskanju. Tako se bo izkazal kot odličen in predvsem zelo uren pomočnik v manjših pisarnah. Nekoliko manj pa smo navdušeni nad ceno izpisa, saj je ta 0,032 evra na stran.

Laserskih večnamenskih naprav v naših tabelah ne vodimo.

Lexmark X340

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 25 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL6; 64 MB.

Cena: 312 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 0,032 evra.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si.

Za: Hitrost tiskanja, cena tiskalnika, kakovost odtisa.

Proti: Kakovost optičnega bralnika, cena izpisa, počasno tiskanje PDF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji