Objavljeno: 27.2.2007 02:52 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Februar 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad X60

Kitajsko-ameriški izdelovalec Lenovo je na trg poslal nov model kombiniranega ultra lahkega tablično-prenosnega računalnika, ki nosi ime ThinkPad X60 Tablet. Računalnik je skromnih mer, kot se za tovrstni izdelek spodobi. Zaslon meri 12,1 palca po diagonali, telo prenosnika pa je za slabe 3 cm daljše od pokrova zaslona na račun akumulatorja. Podaljšek tudi omogoča vrtenje zaslona okrog navpične osi, ko prenosnik z enostavnim gibom spremenimo v tablico.

Srce X60 je dvojedrni procesor Core Duo, ki deluje pri taktu 1,83 GHz. Nekoliko presenetljivo se v Lenovu niso odločili za novejšo (in zmogljivejšo) različico Core 2 Duo, čeprav je res, da je nekoliko starejši X60 (netablična izvedba) na voljo tudi še s starejšim Pentiumom M. Kljub temu se je računalnik na hitrostnih preizkusih dobro odrezal. Še posebej je blestel pri preizkušanju z večpredstavnimi programi, za visok rezultat pa sta precej zaslužna kar 2 GB vgrajenega pomnilnika. Del pomnilnika, ki si ga za prikazovanje slike odreže grafični podsistem, je tako zanemarljiv. Z ločljivostjo slike na majhnem zaslonu v Lenovu na srečo niso pretiravali - 1024 × 768 pik je ravno prav, da se oči ne naprezajo preveč. Ob zaslonu je tipka, s katero preklapljamo orientacijo slike med portretnim in krajinskim formatom.

Pri ultra lahkih prenosnikih je opremljenost zmeraj pogojena s težo. X60 nima optične enote, ki jo nekateri drugi izdelovalci vgrajujejo v svoje malčke (in so zato debelejši). To je ena njegovih večjih pomanjkljivosti. Za shranjevanje podatkov je tako na voljo le 80 GB disk, pri čemer dobre 4 GB prostora zasede skriti razdelek za namestitev sistema. Sicer pa je računalnik dokaj solidno opremljen. Od vmesnikov ima tri vtiče USB, firewire, VGA ter infrardeči vmesnik. Modem in (gigabitni) ožičeni omrežni vmesnik sta tako rekoč nujno zlo, za modernejše načine povezovanja pa sta na voljo bluetooth in brezžični omrežni vmesnik. Na levem boku najdemo bralnik pomnilniških kartic in režo za razširitvene kartice Express Card, pod zaslonom pa je vgrajen bralnik prstnih odtisov.

Ultra lahki prenosnik si težko predstavljamo brez zmogljivega akumulatorja. X60 ima sicer akumulator, ki po nazivni zmogljivosti (4550 mAh) ne štrli iz povprečja. Zato pa je pri preizkušanju zdržal brez napajanja iz vtičnice skoraj šest ur. Tak dosežek je kljub majhnemu zaslonu zavidljiv. Tudi tipkovnico lahko le pohvalimo. Zaradi prostorske stiske so nekatere tipke sicer ožje (Enter ter štiri tipke s slovenskimi znaki), druge pa so normalno velike. Nekoliko manjši je tudi razmik med sosednjimi tipkami, a občutek pri tipkanju je še zmeraj tak, kot so ga ThinkPadi zagotavljali od nekdaj. Za krmiljenje kazalčka uporabljamo krmilno paličko, ki zasede manj prostora.

Poleg tablične različice Windows XP najdemo na disku še obilo programske opreme, večina je pomožnih programov za lažje delo s prenosnikom. Posebej priročni so programi, ki podpirajo tablično delovanje X60. Pa četudi prepoznavanje pisave ne pozna slovenščine ...

Lenovo ThinkPad X60

Poslovni indeks Winstone 2004: 18,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 29,2.

Trajanje delovanja: 5 ur 52 min.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 9,5.

Mere: 27,4 × 26,7 × 3,3 cm, 1,71 kg.

Značilnosti: Intel Pentum Core Duo, 1,83 GHz, 2 GB RAM, 80 GB disk, WLAN 802.11a/b/g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 2160 evrov.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si; Diss, www.diss.si.

Za: Mere, čas trajanja akumulatorja, tipkovnica.

Proti: Ni optične enote.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji