Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2014 | Teme: nenehni testi

Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2014)

Pred nekaj leti so v Lenovu predstavili poslovni prenosnik Thinkpad X1, namenjen zahtevnim uporabnikom, ki so potrebovali zmogljiv in trpežen, pa kljub temu lahek prenosnik. Kasneje mu je sledil naslednik z dodatnim imenom Carbon, ki je bil še lažji, še tanjši in še zmogljivejši, v začetku letošnjega leta pa so prenovili tudi tega, a je ime prenosnika ostalo enako.

Prenosnik je še nekoliko manjši in lažji od predhodnika, v preizkusni model je vgrajen tudi zaslon na dotik (na voljo je tudi model z navadnim zaslonom). Zaslon je resda odličen, zvečali so namreč tudi ločljivost na zavidanja vrednih 2560 × 1440 pik. To je sicer nekoliko nižja ločljivost kot pri Applovih zaslonih Retina, a gre kljub temu za zares odličen zaslon, tudi naloženi Windows 8.1 Pro ima zelo dobro podporo takim ločljivostim (na voljo bo tudi model z nižjo ločljivostjo).

Vgrajena strojna oprema meri bolj na varčnost kot na surovo moč, kljub temu bo prenosnik več kot dovolj hiter za večino potreb. V preizkusnem modelu je bil procesor i7 zadnje generacije, gre za varčen model i7-4550U, katerega osnovna frekvenca je 1,5 GHz. Vgrajenega je 8 GB pomnilnika, to je ravno prav za nekoliko zahtevnejše uporabnike, zelo dobro se obnese tudi disk SSD velikosti 256 GB. Grafična rešitev je vgrajena Intelova. Strojna oprema se na preizkusih dobro obnese, je pa prenosnik še nekoliko boljši od predhodnikov pri varčnosti, saj je na našem preizkusu zdržal približno štiri ure in pol pri uporabi akumulatorja.  

Pri vse tanjših prenosnikih postaja težava tudi prostor, ki je na voljo za vmesnike. Pri tem modelu smo tako pogrešali predvsem navaden omrežni vmesnik. Resda dobimo zunanjega, a bi si na poslovnem prenosniku kljub temu želeli tudi, da bi bil ta vmesnik vgrajen. Velja pa omeniti, da podpira vgrajeni brezžični vmesnik WiFi tudi omrežja po novem standardu AC. Za izvoz videa sta vgrajena HDMI in DisplayPort, za drugo pa skrbita dva vmesnika USB 3.0.

Fizična izdelava prenosnika je odlična, zelo kakovostni so tečaji, ki omogočajo, da zaslon položimo povsem ravno s površino. Edino razočaranje je bila tipkovnica. S stališča tipkanja je sicer odlična, povratni odziv je zelo dober, občutek pri tipkanju je med najboljšimi v segmentu Ultrabookov. Razočarani pa smo nad postavitvijo nekaterih tipk, predvsem nad združitvijo tipk Backspace in Delete, ki sta obe skupaj na mestu, kjer smo sicer vajeni Backspace. Med slepim tipkanjem se je tako pogosto zgodilo, da smo po nesreči stisnili tipko Delete. Nenavadna je tudi odločitev za postavitev tipk Home in End, ki sta združeni na mestu, kjer bi morala biti tipka Caps Lock. Slednjo dobimo tako, da dvakrat na hitro pritisnemo tipko Shift – spet pa se nam je zgodilo, da smo nekajkrat ponesreči vključili Caps Lock.

Prenosnik je torej odličen, nadvse kakovosten, a kljub temu lahek in zelo prenosljiv. Seveda pa cena ni ravno nizka, a nas je bolj zmotila nenavadna postavitev nekaterih tipk na tipkovnici.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2014)

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 216.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 283.

Trajanje delovanja: 4 ure 29 minut.

Mere:  33 × 22,6 × 1,9 cm., 1,43  kg.

Značilnosti: Intel i7-4550U 1,5 GHz, 8 GB RAM, 256 GB disk SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 8 64-bit.

Cena: 2380 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.micropis.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ ZGRADBA IN OPREMA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ VELIKOST IN TEŽA

✓    Mere in teža, ločljivost zaslona, kakovost izdelave.

✗    Cena, postavitev nekaterih tipk na tipkovnici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji