Leica M8

Objavljeno: 29.5.2007 02:05 | Avtor: Peter Gedei | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: Maj 2007 | Teme: nenehni testi

Na lanskoletni Photokini smo si lahko ogledali tudi najnovejše in težko pričakovane digitalne fotoaparate z izmenljivimi objektivi podjetja Leica. Model Digilux 3 smo v naši reviji že preizkusili, tokrat pa je na vrsti še njihov paradni konj Leica M8. Gre za fotoaparat "rangefinder", ki se od običajnih fotoaparatov SLR razlikuje predvsem po načinu ostrenja. Ta poteka s prekrivanjem dveh slik, ene prek okularja in druge iz bližnjega okenca nad objektivom, ki se prek stekelc odbija v okular. S premikanjem obroča za razdaljo na objektivu se premika tudi stekelce v manjšem okencu in ko se obe sliki v okularju prekrijeta, je objekt izostren. Gre za najbolj natančen način ostrenja, vendar pa sama tehnologija prinaša tudi precej pomanjkljivosti.

Zgodovina serije M sega že za več kot pol stoletja nazaj, kljub temu pa je bajonet fotoaparata ostal enak, prav tako tudi filozofija uporabnosti. Ta temelji na enostavnem delu brez nepotrebnih dodatkov, kot so dodatne avtomatike za fotografiranje, vrhunski mehaniki in načelo "manj je več". Zato je kar razumljivo, da to ni fotoaparat za vsakogar, temveč le za iskrene ljubitelje in petičneže.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki