Objavljeno: 27.8.2013 | Teme: zlati Monitor

LaCie 5big NAS Pro

LaCiejev 5big NAS Pro je tokrat najbolj izstopajoča naprava, vsaj po oblikovanju. Resda velja omeniti, da je navzven praktično povsem enak lani preizkušenemu 5big Office+, a gre kljub vsemu za zelo markantno napravo. Tako kot manjši brat ima na sredini sprednje stranice veliko osvetljeno tipko, ki z barvo sporoča stanje naprave (modra, če je vse lepo in prav, rdeča, če ni).

Ohišje je nadvse kakovostno in tudi težko – uporabljeni aluminij skrbi za zelo dobro odvajanje toplote, zaradi česar gre za najtišjo napravo na preizkusu. Druga posebnost pa je podpora petim diskom, v tem cenovnem razredu gre za edini tak primer. Poleg klasičnih polj RAID (tudi RAID 6) pa so pri LaCie uvedli tudi lastno tehnologijo, imenovano SimplyRAID, primerljivo z Netgearovo X-RAID in Synologyjevo SHR. Gre za to, da lahko uporabljamo diske različnih velikosti, polje pa lahko dinamično večamo z dodajanjem diskov ali menjavo manjših diskov za večje.

Zadaj so na voljo štirje vmesniki USB, od tega dva po hitrem standardu USB 3.0. Poleg tega sta vgrajena dva gigabitna omrežna vmesnika, dodan je celo izhod VGA za priklop monitorja. Ob napravi dobimo ključ USB, prek katerega zaženemo namestitev, kasneje pa lahko z njim rešimo napravo ob morebitnih težavah. Programsko opremo za izdelavo takega ključa sicer lahko dobimo tudi prek LaCiejeve spletne strani, tako da ni bojazni, da bi ga izgubili.  

Pri preizkusih hitrosti se naprava odlično odreže, skupaj z najdražjim preizkušenim modelom podjetja Buffalo gre za najhitrejši napravi na preizkusu. Spletni vmesnik je tu nadvse preprost in pregleden, smo pa pogrešali kakšno zahtevnejšo aplikacijo – denimo možnost postavitve spletnega strežnika. Tudi sicer je dodatnih aplikacij malo, a dovolj za večino domačih uporabnikov.

LaCie 5big NAS Pro

Izdeluje: www.lacie.com

Prodaja: www.domex.si

Cena: 543 EUR.

✓    Videz, tiho delovanje, podpora petim diskom, hitrost.

✗    Omejena izbira dodatnih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji