Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2015 | Teme: igralna konzola, strojna oprema

Kruha in iger

Razumemo. Vsi se radi igramo, a kako izbrati pravšnjo igralno konzolo? Ponudba teh izdelkov je razmeroma omejena, a še vedno je vprašanj veliko, zato smo vzeli pod drobnogled aktualno generacijo igralnih konzol in primerjali njihove vrline.

Marsikdo bo prisegel, da je najboljša igralna konzola osebni računalnik, saj je bolj prilagodljiv. To ne drži nujno, saj je treba pri izbiri stroja, ki bo poganjal igrice, upoštevati več dejavnikov, tudi proračun, okus in tehnično znanje (pa tudi potrpežljivost) uporabnika. Če nas zanima le gola številka, koliko iger bomo lahko igrali, je računalnik res zmagovalec, a od igralne konzole zahteva precej več znanja. Te se pač ne prodajajo na podlagi tehničnih podatkov, potenciala ali spremljajočih storitev (ki jih je iz dneva v dan več), prodajajo se zaradi (ekskluzivnih) iger. Pa poenotene uporabniške izkušnje in enostavnosti upravljanja.

Konzole razvijalcem iger predstavljajo strojno platformo, ki se več let ne bo spremenila, zato jim tudi olajšajo delo. Tudi igre prihodnosti bodo na konzolah delovale lepše in brez težav kot na podobno zmogljivih osebnih računalnikih, saj so optimizirane za prve. Za večino uporabnikov je ključni dejavnik nakupne odločitve že sama cena. Po tej plati vodi Nintendo s svojima konzolama Wii in Wii U. Večina uporabnikov laično meni, da so Nintendove konzole namenjene predvsem mlajšim (otrokom), a še zdaleč ni tako. S kupom dodatkov in izjemnih iger krmilne ploščke v roke s pridom primejo tudi odrasli in vsi, ki se želijo dobesedno razgibati. Še nekaj nedvomno drži – tekmeci Nintendu zlepa ne bodo prevzeli primata družinske igralne konzole.

Eden ključnih delov vsake igralne konzole je igralni plošček in z veseljem ugotavljamo, da so igralni ploščki z leti postali boljši in boljši, kljub obilici funkcij, ki jih opravljajo. Večina je brezžičnih. To sicer negativno vpliva na njihovo avtonomijo (še vedno pa nam omogočajo cel »delavnik« igranja), ekstremni igralci jih bodo pač po stari navadi povezali s kablom.

Pod črto nas je PlayStation 4 prepričal bolj kot Xbox One. Obe konzoli imata svoje vrline in hibe, a če bi delili številčne ocene, bi si PS4 zaslužil osmico, Xbox One pa sedmico (na lestvici od 1 do 10). Sonyjeva konzola je lepša in zmogljivejša in po zaslugi odličnega ploščka ponuja boljšo igralnost, a je na dolgi rok tudi dražja (cene iger in večigralskih storitev). Brez adutov ni niti Nintendov Wii U. Ne glede na to, ali pristanemo v Microsoftovem ali Sonyjevem igričarskem taboru, je zelo verjetno, da si bomo, če smo res zagrizeni igričarji, kot drugi sistem omislili še Wii U. Prav zato, ker je njegova igričarska izkušnja še vedno edinstvena in nekatere največje Nintendove uspešnice pač niso dosegljive nikjer drugje. Poleg tega je bil prav Nintendo tisti, ki je lani izdal vrsto odličnih in za razliko od drugih predvsem nehroščatih iger.

Sony PlayStation 4

Izdeluje: www.sony.com.

Prodaja: vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 399 EUR.

✓    grafične zmogljivosti, igralni plošček, cena.

✗    plačilo za spletno večigralstvo, avtonomija ploščka, nezdružljivost s starejšimi igrami.

Igralna konzola PlayStation 4 je zelo podobne zasnove kot Xbox One, saj obe temeljita na AMDjevi strojni platformi, le da je japonski izdelek grafično še nekoliko superiornejši. Sonyju moramo priznati, da je PlayStation 4 zapakiral v precej zanimivo ohišje, ki spominja na dva tanka predvajalnika bluray, naloženega drug nad drugim. Nekaj oblikovalskih potez poskrbi, da ohišje poševnih in odsekanih linij še zdaleč ne deluje dolgočasno. Inženirski oddelek lahko pohvalimo tudi za vgradnjo napajalnika v  ohišje, saj se tako PS4 kljub večjim zmogljivostim lahko pohvali z znatno manjšimi zahtevami po prostoru, pri tem pa deluje tiho (kadar ne vrti ploščka) in se med igranjem ne segreva pretirano.

Igralni plošček DualShock 4 je naravnost odličen. Velikost je ravno pravšnja in primerna tudi za odraslega igralca, oprijem je zelo dober, vgrajeni motorčki pa so prispevali k nekoliko višji teži. To je seveda dobrodošlo, saj celota daje boljši občutek ob vibriranju. Pomanjkljivost je le nekoliko slabša avtonomija. Za doplačilo je na voljo še vmesnik PlayStation Eye 2, ki se obnaša podobno kot Microsoftov Kinect, saj omogoča prijavo s prepoznavanjem obraza, igranje ob pomoči gest rok ali glasovnih ukazov ter opravljanje video konferenc ali klepetov.

Uporabniški vmesnik je pregleden in intuitiven, zato se hitro navadimo nanj, tudi novinci se bodo v njem hitro znašli. Všeč nam je to, da se igre in morebitne posodobitve nalagajo v ozadju, medtem ko brskamo po drugih vsebinah. Igre za PlayStation 4 so v polni visoki ločljivosti videti naravnost čudovito (kup podrobnosti) in se po zaslugi vrhunskega ploščka tudi igrajo odlično.

Spletno večigralstvo (žal plačljivo) je v domeni storitve PlayStation Network, ki sicer uporabniku ponuja hiter in pregleden dostop do iger, ki so trenutno v teku, če pa se odloči za malo počitka, to lahko stori tudi z ogledom spletnih filmov ali nanizank.

Microsoft Xbox One

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Prodaja: vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 499 EUR.

✓    odziven uporabniški vmesnik, grafična strojna zasnova, novi Kinect.

✗    krmilnik na klasične baterije, zunanja podoba, počasnejše nalaganje nekaterih iger.

Xbox One je Microsoftov tretji poskus v svetu igralnih konzol. Predhodnika sta se zelo solidno odrezala, zato ne čudi, da ima Microsoft z Xbox One smele načrte. Še posebej, to poudarja na vsakem koraku, ker ne gre le za igralni stroj, temveč zna škatla ustreči številnim zahtevam sodobnega in z digitalnimi vsebinami razvajenega gospodinjstva. Konzola se namreč bolj ali manj uspešno spopada tudi s predvajanjem tv slike, glasbe, pretočnega videa, videokonferencami Skype itd.

Uporabniški vmesnik konzole neizpodbitno razkriva, da si ta deli nekaj dednega zapisa z operacijskim sistemom Windows 8. Ne zgolj po zunanji podobi, sestavljeni iz kvadratkov ali pravokotnikov s podobami vsebin, ukazov oziroma iger, temveč tudi po funkcionalnosti, ki konzoli omogoča, da uporabnik na njej obenem poganja dve aplikaciji, pri čemer si ena izmed njiju odreže večinski, druga pa manjšinski del zaslona (približno tretjino).

Igralni plošček, ki je priložen konzoli, je zgolj povprečen. Zdi se, da so v Microsoftu nalašč pustili nekaj prostora za izboljšave in izdelke drugih izdelovalcev. Xbox One prinaša tudi novo različico sprejemnika Kinect. Ta je večji, okornejši in grši, a se Microsoftovo »magično oko« zato odkupi s precej izboljšanimi algoritmi za prepoznavanje glasovnih ukazov in gest rok.

Vse skupaj zadostuje za dobro do zelo dobro igralno izkušnjo. Grafične moči je vedno dovolj, zmoti le dolgotrajno nalaganje nekaterih vsebin (pa čeprav vsaka igra zahteva vsaj delno namestitev na disk konzole). Dobro je vsekakor tudi to, da lahko konzola brez težav prevzame vlogo večpredstavnega podaljška, pa tudi računalnika nezahtevnega uporabnika.

Nintendo Wii U

Izdeluje: Nintendo, www.nintendo.com.

Prodaja: bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 279 EUR.

✓    izjemen igralni plošček, odlična in tiha strojna oprema, odlične igre.

✗    avtonomija ploščka, nekatere priljubljene igre za to konzolo niso na voljo.

Ko je Nintendo konec leta 2012 splavil konzolo Wii U, je imel igričarski svet velika pričakovanja. Omenjena konzola je vendarle obljubljala svežino, glede na predhodnika (Wii) pa je pobrala najboljše rešitve in jih še nadgradila. Igralni plošček, ki spominja na tablico z dodanimi krmilnimi in upraviteljskimi gumbi, svoje delo opravlja odlično. Izjemni ergonomiji in uporabnosti se lahko priklonijo prav vsi konkurentje, (pričakovano) trpi le avtonomija delovanja.

Uporabniški vmesnik je čist in pregleden, hitri menu pa poskrbi, da se igralec hitro znajde v nazadnje igranih igrah ali aplikacijah, ne da bi se sprehajal do njih po osnovnem menuju. Uporabniški vmesnik  lahko uporabnik močno prilagodi svojemu okusu. Posodobitve in prenose iger/vsebin zna konzola opravljati ne le v ozadju, temveč tudi takrat, ko je v stanju pripravljenosti.

Iger za Wii U je še vedno v izobilju in so namenjene igralcem različnih starosti. Nintendo lahko pohvalimo tudi za oživitev igričarske zgodovine, saj lahko na novi konzoli v t. i. virtualizirani različici poganjamo tudi starejše igre, v originalu pisane za legendarne sisteme NES, SNES in Mega Drive.

Nintendu ta hip ne gre vse po načrtih. Prodaja konzole je (neupravičeno) slabša od pričakovane, zato so to platformo nekateri založniki iger preprosto zaobšli. Čeprav na Wii U ne bomo mogli igrati iger, kot sta Assassin’s Creed ali FIFA, menimo, da gre še vedno za odličen igričarski stroj(ček). Predvsem po zaslugi Nintendove lastne produkcije, ki že desetletja ustvarja prijetne in celo zasvojljive igre. Zelde in Maria pač ne bomo našli na drugih konzolah.

nVidia Shield Portable

Izdeluje: www.nvidia.com.

Prodaja: tuje spletne trgovine.

Cena: 460 EUR.

✓    odlična izbira za mobilne igre, prenosljivost.

✗    nedobavljivost v Sloveniji, cena.

Nvidiina stvaritev sodi v svet t. i. mikrokonzol. Te vsako desetletje doživijo svoj vzpon in padec, njihova posebnost pa je v tem, da so si strojno in programsko tako zelo različne, da praktično vsaka zase ustvarjajo lasten ekosistem. Morebiti bo izdelovalcu grafičnih rešitev tej nelogični praksi uspelo narediti konec, saj njegova stvaritev po imenu Shield Portable temelji na plaftormi Android. To pa pomeni, da lahko na njenem 5-palčnem zaslonu igramo na tisoče iger, pisanih za omenjeni operacijski sistem, ki ga najdemo predvsem na številnih mobilnih napravah. Gre za eno najzmogljivejših mobilnih naprav na trgu, saj konzolo poganja Nvidiin procesor Tegra 4, zato je zlahka kos vsem igram v visoki ločljivosti (HD, 720p). To prikazuje tudi sam zaslon, občutljiv za dotik. Vgrajena baterija omogoča do 10 ur avtonomije, vsekakor pohvalno. Zasnova, sestavljena iz igralnega ploščka in zaslona, je resda nekoliko težja (580g) od drugih igralnih ploščkov, zunanje mere pa kljub vsemu niso ravno majhne, zato bomo konzolo le stežka spravili v žep.

Konzolo lahko prek vmesnika HDMI priklopimo tudi na televizor in uživamo v igrah na velikem zaslonu. A še bolj kot to Nvidia Shield Portable prepriča z možnostjo igranja iger za osebni računalnik od koderkoli. Predpogoj je seveda to, da imamo v računalnik vgrajeno kakšno novejšo (in zmogljivejšo) grafično kartico, obe napravi pa za take užitke seveda potrebujeta še stabilno internetno povezavo. Kakovostna izdelava skuša vsaj delno upravičiti zasoljeno ceno, malce nelogično pa je, da se je izdelovalec odrekel vgradnji kamere, s katero bi konzola v hipu pridobila še vrsto dodatnih funkcionalnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji