Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Matej Huš | Monitor Marec 2018

Kriptopok

<span>Kriptopok</span>

Indeks ameriških nefinančnih delnic NASDAQ je v petek, 10. marca 2000, dosegel zgodovinski rekord, 5132,53 točke. V preteklih 12 mesecih je zrasel za 117 odstotkov, prostora za rast pa je bilo še precej. Splet je postal velika zgodba o uspehu, internetna podjetja so rasla kot gobe po dežju in nabirala investitorski kapital.

Začenjala se je informacijska doba, v kateri bodo vse informacije človeštva dostopne v internetu. Prek interneta bomo naročali pasjo hrano, številne poklice bomo lahko opravljali od doma, sestanki prek videopovezav bodo nadomestili srečanja v živo, klasično pošto bo nadomestila elektronska pošta, namesto knjig bomo brali internetne knjige. Vodilni ameriški ponudnik interneta, America Online, je kupoval medijskega giganta Time Warner, saj so bili tudi televiziji zaradi interneta šteti dnevi. NASDAQ je tistega dne trgovanje sklenil pri 5048,62 točke. Bil je čudovit pomladanski petek.

V ponedeljek je NASDAQ izgubil 2,8 odstotka, v torek še 4,1 odstotka in v sredo še 2,6 odstotka. Negativni niz je po velikosti sicer nekoliko odstopal, a ni bil nič nenavadnega. Številni so izkoristili lepo nakupno priložnost, tako da je NASDAQ v četrtek pridobil 2,9 odstotka in v petek še 1,7 odstotka. V naslednjem tednu je pridobil še 3,4 odstotke in 14 dni po zgodovinskem vrhu trgovanje sklenil tik pod njim. Pomlad se je šele začenjala.

Čeprav so nas kriptovalute navadile bistveno večje tolerance do volatilnosti, je po tehničnih indikatorjih balon že zdavnaj počil. Ali smo v fazi spuščanja zraka ali priprav na juriš v nove vrhove, bomo lahko ugotavljali šele v prihodnosti.

Aprila tega leta je NASDAQ prvič zanihal pod 4000 točk in se večji del leta zadrževal med 3000 in 4000 točkami. Biki so ponavljali, da je dolgoročni trend še vedno pozitiven, saj je NASDAQ višje kot pred pol leta. Sledila so še obdobja rasti, a vsakemu je sledil nekoliko globlji padec. Novembra je NASDAQ zanihal pod 3000 točk, natanko leto dni po vrhu pa prvič pod 2000 točk. Z vmesnimi obdobji krepke rasti je NASDAQ dosegel minimum šele 8. oktobra 2002 pri 1109,64 točke. Množično financiranje internetnih podjetij se je za nekaj časa končalo, za številna se je izkazalo, da nimajo delujočega poslovnega modela. Ekstazo je zamenjal obup, ki je trajal. In združitev AOLa in Time Warnerja? Dokončana januarja 2001 in z naskokom najslabši nakup v zgodovini.

NASDAQ je vrednost 5132,53 spet presegel šele 18. junija 2015. Plastično: potreboval je 942 dni, da je padel za 78 odstotkov, preden se je trend obrnil. Da je nadoknadil vse izgube, pa je potreboval 4636 dni. To je skoraj 13 let!

Zgodba se resda nikoli ne ponavlja dobesedno, se pa pogosto rima. Ta izlet v preteklost je uporaben za razumevanje trga kriptovalut. Veriženje blokov je revolucionarna tehnologija, ki obljublja res veliko. Bitcoin je bil kot prvi predstavnik decembra vreden 20.000 dolarjev, dva meseca zatem pa niti pol toliko. Podobno velja za ether, ripple in preostalo druščino. Je to korekcija, zatišje pred viharjem ali znak, da je treba pobrati šila in kopita?

Pok balona se sliši precej bolj eksplozivno, kot poteka v resnici. Cene oziroma tečaji nikoli ne zgrmijo za 90 odstotkov ali več v nekaj urah. Nekega dne tečaj pade in se kljub izmenjavi pozitivnih in negativnih dni nikoli več ne povzpne nazaj, temveč v povprečju potuje navzdol. Vlagatelji in špekulantje se lahko še precej časa slepijo, da od vrha nismo oddaljeni veliko in da gre za kratko korekcijo, ki je v resnici dobra nakupna priložnost (še boljša bi seveda bila pred letom dni). Šele dolgo tavanje tečaja, ki traja mesece ali leta, prinese zbistritev.

Poke balonov je prav zato tako težko pravočasno diagnosticirati, ker pok od vmesne korekcije razlikujemo le s časovne distance. Vlagateljev ne bi smelo biti strah, da se bodo tečaji nenadoma sesedli za 99 odstotkov. Tudi na strašni črni četrtek 24. oktobra 1929 so indeksi izgubili 11 odstotkov, do konca leta pa »le« 30 odstotkov. Kdor ni vložil čisto na vrhu, je imel dovolj časa. Prav tako vlagateljev ne bi smelo biti strah, da ne bodo imeli komu prodati svojih naložb (pri kriptovalutah je sicer možnost, da borze res ugasnejo). Strah jih mora biti, da bodo kupovali predrago in potem v brezupni situaciji vztrajali predolgo. Dno določi čas, ne globina padca.

Čeprav so nas kriptovalute navadile bistveno večje tolerance do volatilnosti, je po tehničnih indikatorjih balon že zdavnaj počil. Ali smo v fazi spuščanja zraka ali priprav na juriš v nove vrhove, bomo lahko ugotavljali šele v prihodnosti. A je dvoje zgodovinsko-matematičnih resnic: ni brezplačnih kosil, z naraščanjem cene pa se veča tudi verjetnost negativnega popravka in ne nadaljnje rasti.

Vse iz prvega odstavka se je v resnici zgodilo, a šele bistveno kasneje in z drugimi igralci. V leto 2018 je NASDAQ vstopil pri 7006 točkah. Toda to ni več isti NASDAQ, saj so številna podjetja propadla, nadomestila so jih nova. Pok balona ne pomeni, da indeks ali tečaj ne bo nikoli več presegel te vrednosti. Pomeni pa, da bodo števili favoriti propadli, preživeli pa bodo do vnovičnega vrha stopicljali leta ali desetletja. Ste prepričani, da ste stavili na prave in da imate živce počakati naslednjih 13 let, ko bo veriženje blokov (blockchain) široko razširjeno?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji