Objavljeno: 28.2.2023 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Marec 2023

Kraljevi Philips

Royal Philips (Koninklijke Philips N.V.) je nizozemsko tehnološko podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo elektronike, računalniških naprav in svetil. Eno najstarejših tehnoloških podjetij na svetu, ki zaposluje slabih 80.000 ljudi v več kot sto državah po vsem svetu, je bilo spočeto na Nizozemskem leta 1891 kot vizija dveh bratov z veliko željo po inovacijah.

Frederik Philips je leta 1891 s sinom ustanovil nizozemsko tehnološko podjetje, ki je zadnjih sto let in več zaznamovalo trg potrošniške elektronike.

Gerard Philips je študiral na Univerzi v Utrechtu, po diplomi pa se je preselil v Zürich v Švico, kjer je delal v različnih laboratorijih in se ukvarjal z raziskavami na področju elektronike. Tam se je spoznal z različnimi pomembnimi znanstveniki, kot so bili Heinrich Hertz, Augusto Righi in Nikola Tesla. Leta 1891 se je vrnil na Nizozemsko in z očetom Frederikom ustanovil podjetje Philips & Co. Gerard Philips je bil glavni inženir podjetja in je vodil razvoj novih izdelkov ter proizvodnih procesov. Sprva sta imela le nekaj zaposlenih in so svetilke proizvajali v majhni delavnici. Prvi uspeh podjetja Philips je bil dosežen z razvojem prve serijsko proizvedene žarnice, ki jo je leta 1891 izumil Hidde Halbertsma, nekdanji sodelavec Gerarda Philipsa. Frederik in Gerard Philips sta spoznala, da bi lahko bila žarnica uspešen proizvod, zato sta odkupila patente in začela množično proizvodnjo.

Danes so na področju zdravja najbolj poznane Philipsove zobne ščetke Sonicare.

Oče in sin sta bila znana po napredni viziji in inovativnosti. Verjela sta v pomen raziskav in razvoja ter se osredotočala na nenehno izboljšanje izdelkov in proizvodnih procesov. Zagovarjala sta pravično obravnavo zaposlenih ter njihovo izobraževanje in usposabljanje. V podjetju Philips so tako že zgodaj uvedli različne programe za usposabljanje zaposlenih, kar je bilo za tisti čas zelo napredno. Kmalu sta ustanovitelja podjetja Philips spoznala, da bi lahko proizvajala tudi druge električne izdelke. Leta 1914 je podjetje zagnalo enega prvih gospodarskih raziskovalnih laboratorijev na svetu – Philips Nat Lab, ob pomoči katerega so štiri leta kasneje izdelali prvo rentgensko napravo na svetu, opremljeno z elektronskimi cevmi, ki so izločale rentgenske žarke. Ta je omogočala boljši nadzor nad količino rentgenskega sevanja, ki je bilo uporabljeno za slikanje pacientov. To je bilo pomembno odkritje, saj je pomagalo zmanjšati tveganja za nevarne učinke sevanja, ki so lahko povzročili opekline, poškodbe kože in celo raka. V nadaljnjih desetletjih je podjetje Philips nadaljevalo razvoj rentgenskih naprav in drugih medicinskih izdelkov, kot so ultrazvočne naprave in CT-skenerji. Podjetje Philips še danes razvija nove tehnologije za diagnostiko in zdravljenje bolezni, vključno z razvojem novih metod slikanja in naprav za zdravljenje bolnikov.

Philips Philishave je leta 1939 postal prvi model brivnika za domačo rabo.

Leta 1939 je podjetje splavilo prvi model brivnika, zasnovan za uporabo v domačem okolju. Naprave za britje tistega časa so bile težke in nerodne, zato so jih ljudje pogosteje uporabljali le v salonih ali pri frizerjih. Philips je s svojim prvim brivnikom, ki je bil lahek, prenosljiv in učinkovit, popolnoma spremenil igro. Philips Philishave je postal takojšnja uspešnica, podjetje je vsako uro prodalo 700 novih naprav. Brivnike so razvijali naprej in kasneje predstavili naprave z več rezili, ki so omogočale boljše in natančnejše britje. V 50. letih prejšnjega stoletja so tržišče presenetili s prvim brivnikom z rotacijskimi glavami za boljši stik s kožo in z gladkostjo po uporabi. Tudi danes je Philips znan po brivnikih, ki so zmogljivi in praktični ter zato še vedno zelo priljubljeni pri potrošnikih.

Potem ko je minilo 90 let od njihovega prvega televizorja, pri podjetju Philips danes navdušujejo naprave z edinstveno dinamično osvetlitvijo, ki se prilagaja dogajanju na zaslonu. Imenujejo jo Ambilight.

Philips je bil eden izmed prvih proizvajalcev televizorjev na svetu. Preprosti TV-sprejemnik z majhnim zaslonom in ročnim upravljanjem so izdelali že v 30. letih prejšnjega stoletja. V 50. so televizorju dodali vgrajeni zvočnik, deset let kasneje pa sistem barv PAL. 70. leta so zaznamovali s prenosnim TV-sprejemnikom, medtem ko so stacionarne naprave opremljali z vedno novejšo tehnologijo, kar počno še danes. Najbolj znana povsem Philipsova tehnologija pri televizorjih je Ambilight osvetljevanje okolice naprave skladno z dogajanjem na zaslonu.

Frits Philips je bil edini iz družine, ki je med drugo svetovno vojno ostal doma. Na površju je sodeloval z okupatorjem, medtem ko je na skrivaj reševal življenja in pomagal uporu.

Druga svetovna vojna in nacistična okupacija Nizozemske sta prinesli velike spremembe za podjetje, ki je bilo prisiljeno proizvajati izdelke za nemško vojsko, med drugim tudi radijske komunikacijske naprave in elektroniko za nemško industrijo orožja. Zaradi prisilnega sodelovanja z okupacijskimi silami so bili delavci podjetja podvrženi težkim delovnim razmeram in zatiranju. Družina Philips je pravočasno pobegnila v ZDA, doma je ostal le Frits Philips, ki je pogumno rešil življenja številnih Židov tako, da je prepričal okupatorje, da so nepogrešljivi v proizvodnji.

Philips, pionir na področju radijskih sprejemnikov, je v 50. letih prejšnjega stoletja preproste naprave s tuljavami in kondenzatorji zamenjal za naprednejše modele, ki so uporabljali tranzistorje in integrirana vezja, kar je omogočilo izdelavo manjših, zanesljivejših in zmogljivejših radijskih sprejemnikov. Ti novi radijski sprejemniki so bili bolj prenosljivi in so omogočili poslušanje radijskih oddaj kjerkoli in kadarkoli. Desetletje kasneje so pri Philipsu radio opremili z radijskim sprejemnikom FM in s stereo zvočniki. Ta model je bil izjemno uspešen in je postal eden izmed najbolj priljubljenih prenosnih radijskih sprejemnikov v 60. letih. Radijske sprejemnike Philips razvija še danes in to so naprednejše naprave, ki med drugim omogočajo poslušanje oddaj prek spleta in so znane po kakovosti zvoka, zanesljivosti in preprosti uporabi.

V 50. letih, ko so ljudje perilo prali še ročno, so pri Philipsu izdelali tudi prvo samodejno pralno napravo. Ti pralni stroji so bili opremljeni s preprosto, vendar z učinkovito tehnologijo za pranje perila. To se je ročno vstavilo v boben, ki se je vrtel, medtem ko sta bila v bobnu voda in milo. Napravo so razvijali naprej in ji skozi zgodovino dodali samodejno doziranje pralnega sredstva, inverterski motor s prilagajanjem hitrosti motorja glede na obremenitev bobna in podobne izboljšave ter ohranili prisotnost v tem segmentu trga vse do danes.

Pri Philipsu so bili od nekdaj tesno povezani z glasbeno industrijo. Začelo se je s kasetami Compact Cassette, ki so zamenjale nerodne magnetne trakove.

60. leta prejšnjega stoletja so pri Philipsu prinesla kasetnik Compact Cassette, ki ga je kasneje zamenjal CD. Tega so razvili skupaj s podjetjem Sony in poskrbeli za nadaljnji razvoj glasbene industrije. Zelo dejavni so bili na področju videorekorderjev, kjer so leta 1972 predstavili prvo domačo tovrstno napravo N1500. Sodelovali so pri razvoju in uveljavitvi medijev DVD in Blu-ray, leta 1984 prevzeli nemškega proizvajalca Grundig, izdali manj uspešno igralno konzolo CD-i oziroma interaktivni multimedijski sistem, kot so ga poimenovali sami, finančno podprli ustanovitev danes največjega proizvajalca polprevodnikov TSMC, se preselili v Amsterdam in leta 2012 zaključili krog z žarnicami Philips Hue.

Philips Hue je še danes kljub hudi konkurenci sopomenka za pametno osvetljavo.

Hue žarnice so bile ene prvih pametnih žarnic, ki so uvedle tehnologijo »pametne razsvetljave«. Ta omogoča nadzor nad osvetlitvijo doma prek mobilne aplikacije ali glasovnih pomočnikov. Od takrat se je Hue ponudba razširila in danes vključuje različne vrste žarnic, kot so žarnice z žarilno nitko, LED-trakovi in zunanje žarnice.

Verjetno najbolj vizionarska odločitev pa je bila (so)ustanovitev podjetja ASML, ki danes kot samostojno (javno) podjetje stoji za proizvodnjo bolj ali manj vseh najsodobnejših strojev za »tisk« integriranih vezij. Uporabljajo jih svetovni velikani, kot so TSMC, Samsung in Intel.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji