Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Matej Huš | Monitor Maj 2014

Kovček za pot

Če v imenu Koofr slišite slovenski prizvok, imate popolnoma prav. Gre za slovensko oblačno shrambo podatkov, ki jo razvija istoimensko podjetje, ki je izšlo iz podjetja Xlab. Lani so zmagali na vseslovenskem tekmovanju Start:up, zato od izdelka zelo veliko pričakujemo.

Koofr brez težav deluje tudi na Androidu.

Koofr brez težav deluje tudi na Androidu.

Domačemu uporabniku se zdi Koofr kot povsem običajna in spodobno zmogljiva oblačna shramba podatkov, a v resnici ponuja še številne storitve za podjetja, le da jih bomo danes izpustili, ker so stvar individualne obravnave. Naj le omenimo, da tehnologijo Koofr po novem uporablja največji romunski telekomunikacijski operater.

Ob obisku spletne strani nas pričakata gumba Registracija in Prijava, kjer se najprej včlanimo v storitev in že jo lahko uporabljamo; potrebujemo le veljaven elektronski naslov. Čeprav lahko podatke v oblak kopiramo tudi prek brskalnika, pokaže Koofr svojo pravo funkcionalnost šele po namestitvi krajevnega odjemalca.

Zanj je beseda okleščen premila, a mu tega ne smemo šteti v zlo, saj je nadvse pregleden. Izberemo si lahko mape na disku, ki bodo postale Places, in mape, ki se bodo sinhronizirale (Syncs). Zapisana razlaga v programu je nekoliko nejasna, tako je šele preizkus pokazal, v čem je razlika. Mape (lahko jih je več, česar večina drugih storitev ne podpira!), ki jih dodamo v Syncs, se sinhronizirajo v oblaku in so ves čas dostopne od koderkoli. Mape, ki jih dodamo v kategorijo Places, ob čemer nas vgrajeni požarni zid v Windows vpraša za dovoljenje, pa so lahko poljubno velike in dostopne od koderkoli prek brskalnika, če je matični računalnik vključen. Podobno ponuja le še Microsoftov OneDrive (nekdaj SkyDrive). Tako Koofr ponuja nadvse uporabno rešitev za enoten dostop do razpršenih skladišč podatkov. Dokler so skladišča dostopna in povezana v internet, lahko do podatkov pridemo od koderkoli. Krajevni odjemalec podpira tudi izbiro jezika, a je trenutno na spustnem seznamu na voljo le angleščina. To mu nekoliko zamerimo, če že gre za program izpod slovenskih prstov. Pričakovati je, da bodo v prihodnosti ponudili še druge jezike.

Krajevni odjemalec je okleščen do obisti, a zelo pregleden.

Krajevni odjemalec je okleščen do obisti, a zelo pregleden.

Enostavno deljenje datotek z drugimi v spletnem vmesniku.

Enostavno deljenje datotek z drugimi v spletnem vmesniku.

Spletni vmesnik nima bistveno več funkcij, razen da lahko za vsako datoteko ustvarimo povezavo in jo delimo s tistimi, ki jim želimo posredovati datoteko. Pohvalna možnost je tudi vklop gesla, ki ga morajo prejemniki vtipkati po vnosu povezave, da datoteko dejansko prenesejo.

Zdaj pa h graji. Najprej smo Koofru zamerili, da nima koša. Izbrisanih datotek v spletnem vmesniku namreč ni bilo mogoče najti, čeprav so se krajevno prestavile v mapo SyncTrash. Po podrobnejšem pregledu se je izkazalo, da se izbrisane datoteke vendarle najdejo, a na nelogičnem mestu – v zavihku Activity, pomešane z vsemi drugimi dejavnostmi (ustvarjenje novih datotek, prijava, deljenje datotek z drugimi itd.). Na vrhu strani Activity je še gumb Trash can, ki pofiltrira izpis in prikaže samo izbrisane datoteke z možnostjo obnovitve. Koofr pa ne spremlja starejših različic, kar bi bilo pri pacanju po kakšnih besedilnih dokumentih zlata vredno. Avtorji obljubljajo, da bo ta funkcija nared zelo kmalu.

Na koncu še vprašanje hitrosti. Koofr je strašansko hiter. Isti test, ki so ga prestale vse oblačne hrambe podatkov v februarski številki (400 MB v 1400 datotekah različnih velikosti),  je pokazal hitrost prenosa navzdol 19,2 Mb/s (največ med vsemi) in 5,4 Mb/s (boljši je le Dropbox) v nasprotno smer. Pri prenosu le ene velike datoteke pa smo brez težav dosegli hitrost linije (100/100 Mb/s).

Koofr je na poti, da postane odličen izdelek za končnega uporabnika, a mu manjka še preveč stvari, da bi ga lahko ta hip priporočili kot resno alternativo uveljavljenim storitvam. Toda podjetje je še mlado in raste. Ko bo Koofr izpopolnil funkcije, ki mu še manjkajo, bo postal resna konkurenca Dropboxu, OneDrivu, Google Drivu in drugim.

Koofr

Kje: www.koofr.net.

Brezplačni račun: 5 GB.

Cena: Dodatne storitve po dogovoru.

Podpira: Windows, Mac OS X, Linux, iOS, Android.

✓    Enostavnost rabe in preglednost, hitrost prenosa v oblak, ni omejitve velikosti datotek, sinhronizacija več map, spletni dostop do vseh datotek v računalniku.

✗    Ni starejših različic datotek, ni slovenščine, malo prostora v brezplačni različici, ni naprednih nastavitev v krajevnem odjemalcu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

mirtma | 7.7.2014 | 11:20

Zanimivo. Vendar nikjer nisem našel možnosti za brezplačni račun. Odprem lahko Basic, 10 Gb in 0,5 € na mesec, 1 mesec brezplačno.

Matjaž Klančar | 7.7.2014 | 11:40

Avtorji odgovarjajo: "Res je. Povsem brezplačnih 5 gb računov ni več, ker so jih nadomestili 10 gb za 0,5 eur na mesec. Imajo pa ti 30 dni zastonj uporabe, brez vsakršnih omejitev. Za takšno potezo smo se odločili, ker bi radi zagotavljali dobro delujočo storitev, brezplačni računi pa so pogosto nesorazmerno breme za sistem in zahtevajo omejevanje uporabnikov (kot to počne dropbox denimo, ko pri deljenju mape obema uporabnikoma odšteje zasedeni prostor). Obstoječi 5 gb računi ostajajo brezplačni za uporabnike, ki so jih registrirali. So pa plačljivi računi ugodni (5 eur na leto ni ravno bogastvo), kmalu pridejo tudi ugodni unlimited računi. "

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji