Kodak EasyShare Z730

Objavljeno: 31.10.2005 15:06 | Avtor: Grega Šimenc | Kategorija: Digitalni fotoaparati | Revija: Oktober 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare Z730 je po videzu in zmožnostih zelo podoben modelu DX7630. Prenesetljivo pa ima Z730 celo manj megapik kot starejši brat. Z730 je tako dokaz več, da ločljivost digitalnih aparatov še zdaleč ni najpomembnejši podatek.

Z730 ima petmilijonsko tipalo (predhodnik šest) z največjo ločljivostjo 2576 × 1932, na voljo pa je tudi več manjših. Optične lastnosti ne obljubljajo veliko, saj svetlobna jakost z začetnih F2.8 pri širokem kotu pade na vsega 5,6 pri največji, štirikratni povečavi. Objektiv je pokrit s pokrovčkom, ki ga moramo ročno odstraniti. Ostrenje je hibridno: aparat si pomaga s posebnim tipalom, s katerim oceni približno razdaljo od predmeta, dokončno pa izostri skozi objektiv glede na kontrast. V svetlih razmerah je ostrenje zares hitro, podaljševanje goriščne razdalje ali slabše svetlobne razmere pa proces ostrenja nekoliko upočasnijo. Bolj problematično je to, da nam je aparat večkrat javil uspešno izostritev, posnetek pa je bil nato vseeno neoster. Hitro pa ni le ostrenje, temveč tudi druge funkcije aparata. Sprehajanje po menujih je z upravljalno paličko hitro in tekoče. Naravnost navduši zelo kratek čas, ki preteče od trenutka, ko (polno) pritisnemo na sprožilec in med uspešno zajetim posnetkom (angleško shutter lag). Ta je kratek tudi takrat, ko slikamo z uporabo bliskavice, saj aparat lahko sproži tudi ob še ne povsem napolnjeni bliskavici. Vsekakor uporabno, pa čeprav je posnetek morda za odtenek temnejši kot sicer. Pohvalen je tudi doseg bliskavice, saj deklarirane 4 metre dosežemo tudi v praksi.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki