Objavljeno: 31.10.2005 15:06 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Oktober 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare Z730

Kodak EasyShare Z730 je po videzu in zmožnostih zelo podoben modelu DX7630. Prenesetljivo pa ima Z730 celo manj megapik kot starejši brat. Z730 je tako dokaz več, da ločljivost digitalnih aparatov še zdaleč ni najpomembnejši podatek.

Z730 ima petmilijonsko tipalo (predhodnik šest) z največjo ločljivostjo 2576 × 1932, na voljo pa je tudi več manjših. Optične lastnosti ne obljubljajo veliko, saj svetlobna jakost z začetnih F2.8 pri širokem kotu pade na vsega 5,6 pri največji, štirikratni povečavi. Objektiv je pokrit s pokrovčkom, ki ga moramo ročno odstraniti. Ostrenje je hibridno: aparat si pomaga s posebnim tipalom, s katerim oceni približno razdaljo od predmeta, dokončno pa izostri skozi objektiv glede na kontrast. V svetlih razmerah je ostrenje zares hitro, podaljševanje goriščne razdalje ali slabše svetlobne razmere pa proces ostrenja nekoliko upočasnijo. Bolj problematično je to, da nam je aparat večkrat javil uspešno izostritev, posnetek pa je bil nato vseeno neoster. Hitro pa ni le ostrenje, temveč tudi druge funkcije aparata. Sprehajanje po menujih je z upravljalno paličko hitro in tekoče. Naravnost navduši zelo kratek čas, ki preteče od trenutka, ko (polno) pritisnemo na sprožilec in med uspešno zajetim posnetkom (angleško shutter lag). Ta je kratek tudi takrat, ko slikamo z uporabo bliskavice, saj aparat lahko sproži tudi ob še ne povsem napolnjeni bliskavici. Vsekakor uporabno, pa čeprav je posnetek morda za odtenek temnejši kot sicer. Pohvalen je tudi doseg bliskavice, saj deklarirane 4 metre dosežemo tudi v praksi.

Aparat se napaja iz litij-ionskega akumulatorja, ki je na našem preizkusu zmogel več kot 200 posnetkov, povečini z uporabo bliskavice. Velik in visokoločljivostni zaslon LCD z diagonalo 5,6 cm je dobro odziven, le v temnejših prostorih prikazuje malce pretemno sliko. Takrat je bolj uporabno optično kukalo, ki pa bi bilo glede na nemajhne dimenzije aparata lahko nekoliko večje. Posnetki se shranjujejo bodisi v 32 MB vgrajenega pomnilnika, bodisi na pomnilniške kartice SD/MMC.

Kakovost posnetkov je zadovoljiva. Pravzaprav so precej dobri, le avtomatika bi bila lahko nekoliko natančnejša. Kar pogosto smo namreč naleteli na presvetljene ("zažgane") posnetke, pa čeprav sam motiv ni bil tako zahteven. Všečno deluje precejšna toplina barv, katerih zasičenost lahko ročno popravimo prek menujev. Šuma pri nizkih vrednostih ISO praktično ni, opazen pa postane pri vrednosti 200 in več. Zmožnost zajemanja video posnetkov pa je vsekakor šibka točka tega aparata in bi moral Kodak vanjo vložiti dosti več energije. Ti posnetki so namreč za današnje razmere vse preveč zrnati in z 12 sličicami na sekundo le pogojno tekoči.

Kodak EasyShare Z730

Razred: Manj zmogljivi

Efektivna ločljivost tipala: 5 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 9.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 33-132 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,6; ostrenje 0,5 m-neskončno (10 cm-neskončno  makro); čas od 1/2000 do 64 s; doseg bliskavice do 4 m; razpon ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400.

Cena: 79.990 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30; Meditrade, www.meditrade.si, (01) 585 46 00.

Za: Hitrost delovanja, zaslon LCD.

Proti: Velikost, zanesljivost ostrenja, neroden gumb za izbiro načina delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji