Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Kodak EasyShare M583

Tokrat smo dobili kar nekaj aparatov podjetja Kodak, model M583 pa je na prvi pogled najmanj opazen oziroma poseben, čeprav gre za razmeroma zmogljiv žepni model. Navzven deluje elegantno, saj je odet v gladko plastiko (na voljo je v štirih barvah), na njej pa se žal poznajo prstni odtisi. Zaslon zadaj je velik, po diagonali meri 3 palce, ločljivost pa je manjša kot pri bratskem M577, tu šteje 230 tisoč pik, kar pa bo za večino uporabnikov kljub vsemu dovolj.

Tipke so povsem tipično razporejene, malce so nas zmotile nizke in ozke tipke ob desnem robu zaslona, ki bi lahko bile malo bolj poudarjene. Kljub temu je aparat zelo enostavno uporabljati, ročnih nastavitev ni, je pa zato veliko samodejnih možnosti in pomožnih funkcij. Tu se najde tudi veliko možnosti za naknadno obdelavo, recimo dodajanje različnih filtrov in obrezovanje slik v fotoaparatu. Kot pri drugih Kodakih je tudi tu tipka za hitro deljenje fotografij, ki pa je sami niti nismo veliko uporabljali.

Aparat ima med žepnimi modeli enega izmed zmogljivejših objektivov, vsaj kar zadeva razpon goriščnic. Te segajo od danes standardnega širokega kota pri 28 mm pa do razmeroma dolgih 224 mm. Povedano drugače, v razmeroma majhnem ohišju se skriva osemkratni optični zum. Tipalo ima 14 milijonov pik, čeprav smo raje nastavili manjšo ločljivost. Šuma je, tudi zaradi visoke ločljivosti, razmeroma veliko, vsaj v slabših svetlobnih razmerah, ko potrebujemo višjo občutljivost ISO. Ta sicer gre od ISO 100 pa do nič pretresljive ISO 1600.

M583 je zelo konkurenčen žepni aparat, katerega poglavitna prednost je velik razpon objektiva. Fotografije so kakovostne, enako velja za video, ki ga zajema pri visoki ločljivosti 720p (pri tem pa uporabi sorazmerno varčen kodek H.264). Zelo konkurenčna je tudi njegova cena.

Kodak EasyShare M583

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-224 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-6,5; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (100-1600).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 142 EUR.

Za: Cena, široko področje zuma, videz.

Proti: Nizke tipke ob zaslonu, šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji